Dispenser för stamvårdande jakt på lodjur har beviljats
Finlands viltcentral har beviljat 300 dispenser för stamvårdande jakt på lodjur för jaktsäsongen som inleds den 1 december.
Finlands viltcentral beviljade dispenser för jakt på lodjur i de ansökningsområden där lodjursstammen är tät och dess utveckling är uppåtgående eller stabil. I dispensövervägandet beaktades den stamuppskattning som Naturresursinstitutet (Luke) har producerat samt kullarnas hemområden.
Dispensövervägandet styrdes av rättsliga avgöranden gällande stamvårdande jakt på lodjur och varg. Vid behandlingen av dispensansökningarna bedömdes lodjursstammens storlek och beskattningens nivå i de olika viltcentralsregionerna. Nivån för dispens överskreds inte om det inom ansökningsområdet inte hade gjorts tillräckligt många observationer av lodjurskullar.
Den stamvårdande lodjursjakt som grundar sig på förvaltningsplanen har visat sig fungera väl. Människorna har en accepterande attityd till lodjur och registreringen av observationer som utgör grunden för stamuppskattningen är täckande och kontinuerlig. Målet med jakten är att engagera lokalbefolkningen i bibehållandet av en gynnsam bevarandestatus för lodjursstammen genom att reglera stammens tillväxttakt med hjälp av jakt.
Luke uppskattade att det finns 2 390–2 575 över ett år gamla lodjur i Finland före jaktsäsongen. Enligt uppskattningen växte lodjursstammen jämfört med föregående år. Enligt den senaste uppskattningen fanns i Finland 438–468 lodjurskullar. Bytet för den stamvårdande jakten förra säsongen var 174 lodjur.
Lodjuret är det talrikaste av Finlands stora rovdjur och stammen är klassificerad som livskraftig. Stammen har en gynnsam bevarandestatus och är under tillväxt. Den nuvarande jaktbeskattningen möjliggör att stammen fortsätter växa.
Enligt Lukes uppskattning är en hållbar jaktbeskattning för lodjur 410 djur, det vill säga 16,9 procent av antalet fullvuxna lodjur. Den totala beskattningsgraden enligt de beviljade dispenserna är 12,4 procent.
Kontakter
Sauli HärkönenChef för offentliga förvaltningsuppgifterFinlands viltcentral
Tel:029 431 2104sauli.harkonen@riista.fiDokument
Länkar
Finlands viltcentral är en självständig offentligrättslig inrättning som främjar en hållbar vilthushållning, stöder jaktvårdsföreningarnas verksamhet, ser till att viltpolitiken verkställs och svarar för de offentliga förvaltningsuppgifter som föreskrivs.
Följ Suomen riistakeskus
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Suomen riistakeskus
Tjädertuppen kan uppträda djärvt på våren – fenomenet beror på hormoner och parningsbeteende29.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Tjädertuppen kan uppträda djärvt på våren – fenomenet beror på hormoner och parningsbeteende
Keväinen metsokukko voi käyttäytyä rohkeasti – ilmiö selittyy hormoneilla ja soidinkäyttäytymisellä29.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Keväisin luonnossa liikkujat saattavat kohdata poikkeuksellisen rohkean ja jopa hyökkäävän metson. Tämä niin sanottu "hullu metso" -ilmiö saattaa hämmentää, mutta käytökselle on luonnontieteellinen selitys.
Jägarna med i kartläggningen av häckande fåglar – registrera observationerna i Oma riista28.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Jägare utmanas att registrera sina observationer av fågelvilt i tjänsten Oma riista. Att delta i fågelatlasen är ett enkelt sätt att samla in värdefulla viltdata och främja ansvarsfull jakt. Även en enda observation kan göra skillnad.
Metsästäjät mukaan pesimälintujen kartoitukseen – havainnot Oma riistaan28.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Metsästäjät haastetaan kirjaamaan riistalintuhavainnot Oma riista -palveluun. Lintuatlakseen osallistuminen on helppo tapa kartuttaa arvokasta riistatietoa ja edistää vastuullista metsästystä. Yksittäinenkin havainto voi olla merkityksellinen.
En vilsen älg kan dyka upp på vägen – var uppmärksam bakom ratten14.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Våren och försommaren är den tid på året när unga älgar söker nya levnadsområden. Oerfarna individer kan förirra sig till tätorter och livligt trafikerade vägar, vilket ökar risken för olyckor.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum