Mehiläiset ovat tarkempia ravinnon valinnassaan kuin aiemmin ajateltiin
Kansainvälinen tutkijaryhmä selvitti, mitä kasveja mehiläiset suosivat kerätessään niistä mettä ja siitepölyä. Mehiläisten ravinnon valinnalla on suuri merkitys niiden hyvinvoinnille ja myös ihmiskunnalle, sillä ne pölyttävät ihmiselle elintärkeitä viljelykasveja.

Vaikka mehiläisiä on perinteisesti pidetty ruokavalionsa suhteen generalisteina, eli lajina, joka pystyy hyödyntämään laajasti monenlaisia kasveja, tutkimus osoitti, että ne ovat itse asiassa melko valikoivia.
– Mehiläiset valitsevat tiettyjä kasveja ravintolähteikseen, ja nämä valinnat vaihtelevat mehiläisyhdyskuntien välillä jopa samassa mehiläistarhassa ja eri aikoina kesäkaudella. Esimerkiksi tiettynä ajankohtana kukin mehiläisyhdyskunta kerää siitepölyn ja meden pääosin eri kasveista, kuvailee tutkija Helena Wirta Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisestä tiedekunnasta.
– Tuloksiemme perusteella mehiläinen on oletettua valikoivampi, ja siten tarvitsee laajan valikoiman kasveja, joista valita kesän eri ajankohtina sopivimmat täyttämään ravintotarpeensa, Wirta jatkaa.
Mesi on mehiläisen päähiilihydraattilähde, kun taas siitepölystä mehiläiset saavat tarvitsemansa proteiinit ja rasvat. Tutkimuksessa kerättiin mehiläispesistä hunajaa ja siitepölyä. Näistä näytteistä eristettiin DNA ja määritettiin, mistä kasveista DNA on peräisin.
Eri kasveissa on eroja siitepölyn proteiinipitoisuudessa ja amino- ja rasvahappokoostumuksessa sekä meden sokeripitoisuudessa ja -koostumuksessa. Mehiläiset valitsevat siis tiettyjä kasveja, joista ne saavat tarvitsemiaan ravintoaineita. Tutkimuksen hunaja- ja siitepölynäytteiden DNAn perusteella selvisi muun muassa että mehiläiset keräävät mettä vadelmasta erityisesti keski- ja loppukesällä, kun taas alkukesällä ne keräävät mettä sekä siitepölyä muun muassa koiranputkesta ja mustikasta.
Ruokaturva perustuu pölyttäjien toimintaan
Tutkimuksen tulokset ovat erityisen ajankohtaisia, kun otetaan huomioon raportoitu pölyttäjien määrän huolestuttava väheneminen viime vuosina. Mehiläiset ovat elintärkeitä pölyttäjiä erityisesti viljelyskasveille, mutta myös luonnonkasveille. On oleellista ymmärtää, mitkä kasvit ovat mehiläisille ravinnonlähteinä tärkeitä, jotta voidaan varmistaa, että mehiläisille on tarjolla tarvittava kasvivalikoima läpi kesän..
– Tutkimuskohteemme oli tarhattu mehiläinen, joten tuloksemme koskevat erityisesti viljelyskasvien pölytystä, joka vaikuttaa sadon määrään ja laatuun. Tarhatut mehiläiset ovat tosiasiassa viljelyskasvien tärkeimpiä pölyttäjiä. Turvataksemme tulevaisuuden ruokaturvaa ja ylläpitääksemme ekosysteemien monimuotoisuutta meidän on otettava opiksi näistä uusista havainnoista, Wirta toteaa.
Alkuperäinen julkaisu
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helena Wirta, helena.wirta@helsinki.fi
Marjaana LindyViestinnän asiantuntijaHelsingin yliopisto / Viestintä ja yhteiskuntasuhteet
Puh:+358 (0)50 5186195marjaana.lindy@helsinki.fiHelsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme