Supertietokone LUMI vauhdittaa yritysten tekoälyyn ja simulointiin liittyviä kehitysprojekteja
Suurteholaskennalla on kasvava rooli osana yritysten tutkimus- ja tuotekehitysprojekteja, joissa suurten data-aineistojen analyysilla on kasvava merkitys. Esimerkiksi tekoälyyn pohjautuvien teknologioiden kehittäminen vaatii usein järeitä laskentaympäristöjä. Euroopan tehokkaimman supertietokoneen LUMIn kapasiteetista jopa 20 prosenttia on varattu yritysten käyttöön – tämä on suomalaisille yrityksille merkittävä mahdollisuus, johon moni on jo tarttunut.

CSC – Tieteen tietotekniikan keskus järjestää 4.-5.10 Kajaanissa Supercomputing Innovation Summit -tapahtuman. Tapahtuma on osa HPC4KAINUU-projektia, mukana yhteistyökumppaneina ovat Business Finland, Oulu ICT, DIMECC sekä Teknogian tutkimuskeskus VTT.
Kaksipäiväinen tapahtuma kokoaa yhteen lähes sata yritys- ja innovaatiopäättäjää. Sen tavoitteena on esitellä, miten suomalaiset yritykset voivat hyödyntää tutkimus- ja tuotekehitysprojekteissaan suurteholaskentaa sekä erityisesti Euroopan tehokkaimman supertietokoneen LUMIn mittavia laskentaresursseja.
Suurteholaskenta osaksi tuotekehitystä
CSC:n Kajaanin datakeskuksessa sijaitseva yhteiseurooppalainen LUMI on tarkoitettu pääasiallisesti tieteelliseen tutkimukseen ja sen tieteeseen varatut resurssit ovat käytännössä täydessä käytössä. Laskennallisen tieteen menetelmät ulottuvat nykyään lähes kaikille tieteenaloille ja supertietokoneista on muodostunut erittäin tärkeä työkalu tutkimukselle.
LUMIn kapasiteetista jopa 20 prosenttia on varattu yrityskäyttöä varten, mikä tarjoaa merkittävän kilpailuedun suomalaisille yrityksille.
– Yritysten tutkimus- ja tuotekehitystoiminnassa on nähtävissä nyt sama muutos kuin tieteessä. Isoihin data-aineistoihin perustuvat analyysit ja simulaatiot sekä tekoälyn soveltaminen ovat keskeinen osa useiden yritysten tutkimus- ja tuotekehitysprosessia. Tarve ja innostus näiden menetelmien käyttöön kasvavat jatkuvasti, sanoo LUMIn yrityskäytöstä vastaava johtaja Pekka Uusitalo CSC:ltä.
LUMIn valtava laskentateho perustuu suurelta osin GPU-prosessoreihin, tämän vuoksi LUMI on yksi maailman edistyksellisimmistä alustoista tekoälylle. LUMI on maailman kolmanneksi tehokkain ja Euroopan tehokkain supertietokone ja se toimii myös kvanttilaskennan kehittämisen aisaparina.
– Yritykset ovat hyödyntäneet LUMIa esimerkiksi erittäin vaativissa simulointiprojekteissa, joita LUMI on nopeuttanut merkittävästi. Turun yliopisto ja Euroopan suurimpiin tekoäly-yhtiöihin lukeutuvan Silo AI:n tytäryhtiö SiloGen kehittävät erittäin laajaa kielimallia, joka perustuu useisiin eurooppalaisiin kieliin. Sitä tarvitaan ChatGPT:n kaltaisten keskustelevien tekoälysovellusten kehittämiseen. Myös tässä isossa hankkeessa käytetään LUMIn laskentaresursseja, Uusitalo jatkaa.
Yhteishankkeet kytkevät tutkijat, yritykset ja laskentaresurssit
LUMIn yrityskäyttö on mahdollista monella eri tavalla. Yritykset voivat tehdä sopimuksen suoraan CSC:n kanssa projekteista, mutta usein suurteholaskennan yritysprojektit toteutetaan korkeakoulujen tai tutkimuslaitosten ja asiakasyrityksen yhteisinä tutkimushankkeina.
Uusitalo näkee tämän erittäin toimivana mallina.
– CSC:llä on pitkä kokemus siitä, miten voimme auttaa tutkijoita suurteholaskennan menetelmien hyödyntämisessä. Meillä on siis laajaa osaamista ja paljon kontakteja korkeakouluihin sekä tutkimuslaitoksiin. LUMIn resurssien lisäksi voimme tarjota tätä osaamista nyt myös suomalaisten yritysten käyttöön, Uusitalo korostaa.
Yhteyshenkilöt
Pekka Uusitalojohtaja, LUMIn yrityskäyttö
Puh:0500 427720pekka.uusitalo@csc.fiLinkit
CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
on valtion ja korkeakoulujen omistama, voittoa tavoittelematon erityistehtäväyhtiö. Osana kansallista tutkimusjärjestelmää CSC kehittää, integroi ja tarjoaa korkeatasoisia ICT-palveluja tutkimukselle, opetukselle, kulttuurille, julkishallinnolle ja yrityksille. Lisätietoa: www.csc.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
LUMI-supertietokoneen resursseille kova kysyntä: seuraajaksi tulossa tekoälyyn optimoitu supertietokone10.6.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
EuroHPC-yhteisyrityksen LUMI-supertietokone sijoittui 9. sijalle uusimmalla maailman nopeimpien tietokoneiden Top500-listalla, joka julkaistiin tänään ISC25-konferenssissa Saksan Hampurissa. Kajaanissa sijaitseva LUMI-supertietokone saavutti testeissä mitatun HPL-suorituskyvyn (High-Performance Linpack) 379.7 petaflopsia. Järjestelmän resursseilla on ollut vuosien mittaan jatkuvasti suuri kysyntä, ja etenkin GPU-prosessoreiden resurssien kysyntä on kasvanut jatkuvasti GPU-intensiivisten tekoälytyökuormien yleistymisen vuoksi. Esimerkiksi äskettäin päättyneessä suomalaisille tutkijoille suunnatussa resurssihaussa LUMIn GPU-kysyntä oli kolminkertainen jaettavissa oleviin resursseihin nähden. Yli puolet järjestelmän laskentaresursseista on käytetty tekoälyyn liittyvään tutkimukseen ja innovointiin.
LUMI’s capacity in high demand: to be succeeded by an AI-optimized supercomputer10.6.2025 14:00:00 EEST | Press release
The new Top500 list of the fastest supercomputers was released today at the ISC25 conference in Hamburg, Germany. LUMI, EuroHPC Joint Undertaking’s flagship supercomputer operated by the LUMI consortium, positioned 9th on the Top500 reaching a measured High-Performance Linpack (HPL) performance of 379.7 petaflops on this biannual list. Over 3000 scientific projects have been running on LUMI, and over half of LUMI’s computing resources have been utilized for AI-related research and innovation.
CSC, SURF ja Nokia saavuttivat 1,2 Tbit/s datansiirtonopeuden valmistellakseen pitkän etäisyyden yhteyksiä tulevaa LUMI-AI-supertietokonetta ja tekoälytehtaita varten4.6.2025 09:24:22 EEST | Tiedote
Toukokuussa 2025 CSC – Tieteen tietotekniikan keskus, hollantilainen SURF ja Nokia testasivat onnistuneesti huippunopeaa, kvanttiturvallista valokuituyhteyttä, joka ylsi yli 1,2 terabitin sekuntinopeuteen. Yhteys kulki Amsterdamin ja Kajaanin välillä, kattaen yli 3500 kilometrin matkan. Kokeilu osoitti, kuinka nopea ja rajat ylittävä verkkoyhteys voi tukea kansainvälistä tutkimusta ja suurteholaskentaa tulevaisuudessa.
CSC, SURF and Nokia Achieve 1.2 Tbit/s Data Transfer to prepare long haul network for new LUMI-AI supercomputer and AI Factories4.6.2025 09:24:22 EEST | Press release
During May 2025, CSC – IT Center for Science, SURF, and Nokia have successfully tested a high-capacity, quantum-safe fibre-optic connection exceeding 1.2 terabit per second (Tbit/s) between Amsterdam, the Netherlands and Kajaani, Finland with data traversing over 3500 kilometers. The trial demonstrated the potential of ultra-fast, cross-border connectivity for research.
Unikt samarbete mellan högskolor för att höja finländarnas kompetensnivå – den helt nya tjänsten Opin.fi har öppnats och är öppen för alla7.5.2025 11:24:35 EEST | Pressmeddelande
Målet med de finländska högskolornas riksomfattande projekt Digivision 2030 är att stärka finländarnas livslånga lärande och kompetens. Bakom projektet ligger 37 högskolor som i ett – även i internationella mått mätt – unikt samarbete tagit fram den helt nya tjänsten Opin.fi, som är öppen för alla. Målet med tjänsten är att göra högskolestudierna mer tillgängliga för alla finländare i olika skeden av livet och att på samhällsnivå bidra till att höja finländarnas kompetensnivå.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme