Tehokkaampia aurinkokennoja uusilla materiaaleilla
Piin rinnalle tarvitaan tulevaisuudessa uusia aurinkokennomateriaaleja. Georgi Popov on kemian väitöstutkimuksessaan kehittänyt uusia atomikerroskasvatukseen perustuvia menetelmiä tulevaisuuden aurinkokennomateriaaleille.
Pii on aurinkokennoteollisuuden pääasiallinen materiaali, mutta sen rajoitukset edellyttävät uusien aurinkokennomateriaalien tutkimista lisäparannuksien saavuttamiseksi. HelsinkiALD -tutkimusryhmässä työskentelevän Georgi Popovin väitöskirjan kirjallisuusosa tutustuttaa halidiperovskiitteihin.
Halidiperovskiitit ovat uusi, lupaava materiaaliryhmä, jolla on paljon potentiaalia tulevaisuuden tandemaurinkokennoja ja joustavia aurinkokennoja ajatellen. Väitöskirjassa perovskiittitutkimuksen nykytilaa tarkastellaan perusteellisesti perehtymällä perovskiittien perusominaisuuksiin ja sovelluksiin. Edistymistä tärkeiden haasteiden, kuten myrkyllisyyden, vakauden ja skaalautuvuuden, ratkaisemisessa käsitellään laajasti.
Väitöskirjan kokeellinen osa esittelee uusia kasvatusmenetelmiä perovskiitti- ja apumateriaaliohutkalvoille, tarjoten uusia mahdollisuuksia skaalattavuuteen ja käytännön toteutukseen.
Aurinkokennojen globaali tuotantokapasiteetti jatkaa kasvuaan, ja tutkijat ja teollisuus ovatkin sijoittaneet merkittäviä resursseja aurinkokennojen tehokkuuden parantamiseen ja kustannusten alentamiseen.
–Pii pystyy hyödyntämään vain rajoitetun osan auringon spektristä. Hyötysuhteeltaan tehokkaampia aurinkokennoja voidaan valmistaa yhdistämällä kennoihin toinen materiaali, joka hyödyntää muita osia auringon spektristä, sanoo Popov.
–Halidiperovskiitteja on helppo valmistaa laboratoriossa ja pienellä investoinnilla tuottaa prototyyppejä, mutta kun prosesseja yritetään siirtää teollisuuteen, niin asiat mutkistuvat. Meidän tutkimuksemme tavoitteena on kehittää menetelmiä, joiden avulla nämä materiaalit soveltuvat teollisuuden käyttöön, hän jatkaa.
Georgi Popov kokeili jo gradussaan atomikerroskasvatuksen soveltuvuutta halidiperovskiittien tekemiseen, vaikka epäilijöitä riitti.
–Nyt tämä uusi tutkimushaara on levinnyt ja sitä kehitetään useissa tutkimuslaboratorioissa ympäri maailmaa, toteaa Popov, joka jatkaa väitöskirjan jälkeenkin tämän ”lapsensa” parissa. Aiheesta on julkaistu myös aivan viime aikoina uusia tieteellisiä artikkeleita, jotka eivät ehtineet väitöskirjaan, katso viimeisimmät julkaisut : https://researchportal.helsinki.fi/en/persons/georgi-popov
M.Sc. Georgi Popov väittelee 13.10.2023 kello 12.15 Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Thin Film Deposition Processes for Halide Perovskites". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Exactum, auditorium CK112, Pietari Kalmin katu 5.
Linkki tapahtumaan:
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiRiitta-Leena InkiViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 448 5770riitta-leena.inki@helsinki.fiKuvat

Linkit
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Missä ovat pääkaupunkiseudun monimuotoisimmat ja saavutettavimmat viheralueet?9.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen tulokset osoittavat, että viheralueet, jotka ovat tärkeitä luonnon monimuotoisuuden kannalta, eivät aina ole samoja kuin ne, jotka ovat tärkeitä saavutettavuuden kannalta. Uudet menetelmät auttavat tunnistamaan viheralueiden merkittävyyden eri näkökulmista.
Preeria laajeni ja kutistui – uusi tutkimus paljastaa muinaisen ilmastonmuutoksen syyt8.5.2025 07:57:06 EEST | Tiedote
Pohjois-Amerikan pitkä kuivuuskausi heti jääkauden jälkeen on ollut tiedossa jo pitkään. Uusi tutkimus osoittaa, että ankaran ilmaston aiheutti maapallon kiertoradan muutos.
Helsingin yliopisto palkitsi neljä ansiokasta väitöskirjaa6.5.2025 20:00:00 EEST | Tiedote
Mattia Cordiolin, Paavo Huotarin, Ita Puuseppin ja Ina Satokankaan väitöskirjat käsittelivät biopankkeja, Vanhaa Testamenttia, koululaisten matematiikan taitojen kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta.
KUTSU 7.-9.5.2025: Kansainväliseen vammaistutkimuksen konferenssiin 700 osallistujaa6.5.2025 10:37:32 EEST | Kutsu
Nordic Network on Disability Research (NNDR), Helsingin yliopisto, Suomen vammaistutkimuksen seura sekä Kehitysvammaliitto järjestävät kansainvälisen vammaistutkimuksen konferenssin 7.–9. toukokuuta Helsingin yliopistossa (Fabianinkatu 33 ja yliopistonkatu 3).
Ovatko maataloudessa käytettävät kasvinsuojeluaineet uhka myös ympäröivälle luonnolle?5.5.2025 12:29:02 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimus osoitti, että kasvinsuojeluaineilla voi olla negatiivisia vaikutuksia maatalousympäristöissä eläviin lajeihin, jotka eivät ole aineiden varsinaisia kohteita. Vaikutukset kuitenkin vaihtelivat suuresti riippuen testatusta kasvinsuojeluaineesta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme