Pirkanmaan hyvinvointialue

Pirkanmaan päihde- ja mielenterveyspalveluihin vahvemmat perustason palvelut ja uusi yhtenäinen digipalvelujen tukema toimintamalli

Jaa

Pirkanmaan psykiatrian ja päihde- ja mielenterveyspalvelujen loppuraportin pohjalta esitetään, että Pirkanmaalla ryhdytään vahvistamaan perustason päihde- ja mielenterveyspalveluja. Palveluja halutaan sujuvoittaa myös hyvinvointialueen sisäisellä yhteistyöllä, yhtenäisellä hoidonporrastuksella sekä digipalveluilla ja vaikuttavilla lyhytterapioilla.

Selvitystyön aikana purettiin mielenterveyspalvelujen jonoa. Kesäkuusta elokuun loppuun mennessä puolitettiin käsittelemättä olleiden lähetteiden määrä. Vaikuttavaa jonojen purkua saadaan aikaan vasta toimintamalleja uudistamalla. 

- Psykiatriaa ja mielenterveys- ja päihdepalveluja johdetaan jatkossa kokonaisuutena. Myönteisiä muutoksia on jo saatu aikaan tiivistämällä psykiatrian poliklinikoiden ja peruspalveluiden yhteistyötä., sanoo selvitystyöryhmän puheenjohtaja, vastaava johtajaylilääkäri Sirpa Rainesalo

Tähän mennessä varhaista hoitoa mielenterveys- ja päihdeongelmiin on ollut Pirkanmaalla niukasti saatavilla, ja ongelmat ovat kärjistyneet. Lisäksi erikoissairaanhoitoon on lähetetty paljon lievemmin oireilevia potilaita, koska perustason palveluja ei ole ollut saatavilla. Pirkanmaalla on eri alueilla ollut erilaisia kriteerejä, peruspalveluiden valikoimasta riippuen. Järjestelmä on edelleen hyvin pirstaleinen ja hoitokäytännöt epäyhtenäisiä. 

Uusi toimintamalli ja laajempi hoitovalikoima 

Käyttöön otetaan koko Pirkanmaalla toimintamalli, johon kuuluu digitaalisesti tuettu, systemaattinen hoidon tarpeen arvio ja nopea hoidon aloitus. Perustasolle tulee entistä laajempi hoitovalikoima, kuten vaikuttavat lyhytterapiat ja digitaalisesti tuetut hoidot. Yleislääkärien kokonaisvastuuta hoidosta tuetaan tiimeillä, joissa on erityisosaamista ja mahdollisuus psykiatrian konsultaatioon. 

- Avohoitoa tuetaan jatkossa yhä enemmän erikoissairaanhoidon konsultaatioilla. Sairaalahoidossa meille avautuu aivan uusia mahdollisuuksia, kun uusi psykiatrinen sairaala avataan vuoden alussa Taysiin Kaupin kampukselle. Se tuo mahdollisuuden työnkuvien uudistamiseen ja uudenlaiseen työskentelymalliin sekä tiiviimmän yhteistyön päivystyksen ja avohoidon kanssa. Myös potilassiirtojen tarve Kaupin ja Pitkäniemen välillä poistuu. 

Huomiota henkilöstöjohtamiseen 

Uusien toimintamallien käyttöönotto edellyttää henkilöstön tukemista ja kouluttautumista. Henkilöstölle tehdyssä kyselyssä nousi esille, että esihenkilöiden näkyminen työpaikoilla on tärkeä osa hyvää johtamista ja työssä viihtymistä. Tällä hetkellä useilla esihenkilöillä on johdettavanaan monia eri paikoissa sijaitsevia yksiköitä. Jatkossa henkilöstöjohtamiselle turvataan riittävästi aikaa muun muassa muita tehtäviä arvioimalla ja alaisten määriä yhdenmukaistamalla.  

- Vetovoimaisuutta työnantajana voidaan parantaa myös yksilöllisten työaikaratkaisujen, koulutusten ja työkierron keinoilla sekä palkkausjärjestelmän uudistuksella. Myös yksilölliset perehdytys- ja koulutussuunnitelmat ovat osa keinovalikoimaa, Rainesalo kertoo. 

Mikä selvitys? 

Psykiatrian ja päihde- ja mielenterveyspalvelujen selvitystyö käynnistettiin aluehallituksen päätöksellä maaliskuussa, sillä Pirkanmaalla oli pitkään vallinnut mielenterveyspalvelujen tarpeen, kysynnän ja käytön sekä voimavarojen epätasapaino. Palvelujen siirtyminen kokonaisuudessaan hyvinvointialueen vastuulle toi mahdollisuuden tarkastella alueen palvelurakennetta kokonaisvaltaisesti.  

Hyvinvointialuejohtaja Marina Erhola asetti psykiatrian sekä mielenterveys- ja päihdepalvelujen selvitystyöryhmän maaliskuun lopussa. Tavoitteena oli muodostaa kokonaiskuva Pirkanmaan mielenterveys- ja päihdepalveluiden nykytilasta ja laatia kehittämisohjelma ydinongelmien ratkaisemiseksi. Tavoitteena oli myös kehittää yhteistyötä eri organisaation osien välillä ja siten suoraan edistää mielenterveys- ja päihdepalveluiden johtamista kokonaisuutena. 

Katso 9.10.2023 aluehallituksen esityslista verkossa

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Sirpa Rainesalo
Vastaava johtajaylilääkäri Sirpa Rainesalo
Lataa
Psykiatrian uusi rakennus
Psykiatrian uusi rakennus (T-rakennus) Tays Keskussairaalan kampuksella otetaan käyttöön vuoden alusta.
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue

Henkilöstön suositteluhalukkuus parani Pirkanmaan hyvinvointialueen Fiilismittari-kyselyssä15.7.2024 11:21:54 EEST | Tiedote

Pirkanmaan hyvinvointialue mittaa työntekijäkokemusta ja henkilöstön suositteluhalukkuutta Fiilismittari-kyselyllä neljä kertaa vuodessa. Vuoden toisessa kyselyssä Fiilismittarin suositteluarvoksi muodostui -5, kun se aiemmassa kyselyssä oli -10. Turvallisuuden kokemus on edelleen korkealla, ja yksiköiden koetaan olevan turvallisia myös asiakkaille ja potilaille.

Tutkimus Taysissa: Mitä vakava vamma maksaa ja miten se vaikuttaa potilaan elämänlaatuun?5.7.2024 12:39:39 EEST | Tiedote

Yli puolet vakavasti loukkaantuneista potilaista kärsii erilaisista kivuista vuoden kuluttua vamman jälkeen, mutta ahdistuksen kokemukseen loukkaantuminen ei näytä pidemmän päälle vaikuttavan. Hintalappu loukkaantumiselle on tyypillisesti kymmeniä tuhansia euroja, ja pieni porukka hyvin kallishoitoisia potilaita vastaa isosta osasta kustannuksia. Muun muassa tämä kävi ilmi Taysin apulaisylilääkärin Antti Riuttasen vakavasti loukkaantuneiden potilaiden tutkimuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye