Lastentautien tutkimussäätiö sr

Lastentautien tutkimussäätiöltä ennätykselliset yli 2,6 miljoonaa euroa alan tutkimukseen

Jaa

Lastentautien tutkimussäätiö on päättänyt yli 2,6 miljoonan euron rahoituksesta lasten terveyteen ja hyvinvointiin kohdistuvaan tieteelliseen tutkimukseen. Säätiö myönsi vuotuisia apurahoja ensi vuodelle enemmän kuin koskaan aiemmin. Tutkimusapurahoja sai yhteensä 103 tutkimusryhmää tai yksittäistä tutkijaa.

Eniten apurahoja – yhteensä noin 500 000 euroa - säätiö päätti jakaa endokrinologian ja diabetologian tutkimushankkeisiin. Lähes yhtä paljon apurahoja kohdistettiin lastenpsykiatrian ja neurologian tutkimukseen.

”Lasten ja nuorten mielenterveys ja hyvinvointi ovat viime vuosina nousseet lastenpsykiatrian tutkimuskohteiksi. Osittain myös Lastentautien tutkimussäätiön jakaman vuosikymmenten tuen ansiosta lääkärit ja tutkijat ovat voineet työskennellä maailman parhaissa tutkimuslaitoksissa. Näistä hankkeista saadut opit on voitu jalkauttaa Suomeen, jotta suomalaislapset saavat maailman parasta hoitoa. Tämä näkyy myös huippuluokan apurahahakemusten kasvuna”, sanoo Lastentautien tutkimussäätiön hallituksen puheenjohtaja, vuorineuvos Tor Bergman.

Koronan, sodan ja ilmastokriisin vaikutukset nuorten mielenterveyteen selvitetään yli 30 maassa

Turun yliopiston lastenpsykiatrian professori Andre Souranderin tutkimusryhmä selvittää, kuinka Suomen lasten ja nuorten mielenterveys on kehittynyt pitkällä aikavälillä ja voivatko he nyt huonommin kuin vaikkapa 30 vuotta sitten. Hankkeessa hyödynnetään laajoja kysely- ja rekisteriaineistoja vuodesta 1989 lähtien. Lastentautien tutkimussäätiö rahoittaa hanketta 90 000 eurolla.

”Tavoitteenamme on selvittää, kuinka kriisit, kuten koronapandemia, Ukrainan sota tai ilmastokriisi vaikuttavat nuorten mielenterveyteen. Tutkimme myös, onko kännyköiden käytön lisääntyminen lisännyt ADHD-ongelmia”, sanoo professori Andre Sourander.

Souranderin tutkimusryhmän tavoitteena on lisäksi selvittää yhteistyössä yli 30 maan tutkijoiden kanssa, kuinka viime vuosien kriisit ovat vaikuttaneet nuorten mielenterveyteen muissa maissa: Aiheuttaako ilmastokriisi suurempaa ahdistusta maissa, joissa luonnonkatastrofit ovat jo arkipäivää, tai ahdistaako sota Ukrainassa enemmän suomalaisnuoria kuin Euroopan ulkopuolella asuvia.

Tutkimushankkeessa tuotetaan myös yhdessä ukrainalaisten tutkijakollegoiden kanssa digitaalinen alusta ukrainalaisvanhemmille pelokkaiden, ahdistuneiden ja traumatisoituneiden lasten ja  nuorten tukemiseen sodan keskellä.

Apurahoja pitkäaikaiseen tutkimukseen

Suurin yksittäinen lastenpsykiatrian tutkimusapuraha, 120 000 euroa, myönnettiin Helsingin yliopiston dosentti, yliopistonlehtori Marjo Flyktin ryhmälle, joka vertailee psykiatristen hoitomenetelmien vaikuttavuutta ja muun muassa sitä, ketkä vakavasti oireilevista lapsista ja nuorista saavat apua lyhyistä interventioista.

Lastentautien tutkimussäätiö myönsi viidelle tutkimushankkeelle yli 100 000 euron monivuotiset hankeapurahat. Kuusi lastentautien tutkimushanketta sai noin 90 000 euron apurahan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tor Bergmanhallituksen puheenjohtajaLastentautien tutkimussäätiö

Puh:040 555 4414

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lastentautien tutkimussäätiö sr

Lastentautien tutkimussäätiön apurahat vuodelle 2025 hakuun maaliskuun alusta lähtien29.2.2024 09:00:00 EET | Tiedote

Lastentautien tutkimussäätiön apurahat vuodelle 2025 avautuvat haettavaksi 1. maaliskuuta. Vuodelle 2025 tarkoitettuja tutkimusapurahoja voi hakea koko maaliskuun ajan, ja hakuaika päättyy 31. maaliskuuta kello 23.59. ”Valtiontalouden tilanteen tiukentuessa säätiöiden rooli lääketieteellisten tutkimusten rahoittajana on vuosikymmenessä nopeasti kasvanut. Tämä näkyy myös saamiemme hakemusten määrässä: korkeatasoisten apurahahakemusten määrä on viime vuosina ollut jatkuvasti kasvussa. Tavoitteenamme on vahvistaa lastentautien tutkimusta edelleen ja tukea alan tutkimushankkeita monipuolisesti.”, sanoo Lastentautien tutkimussäätiön hallituksen puheenjohtaja, vuorineuvos Tor Bergman. Tutkimusapurahat on tarkoitettu lapsia ja nuoria koskevaan lääketieteelliseen tutkimukseen. Apurahoja myönnetään tutkimushankkeille, kliinikkotutkijoille osa-aikaiseen tutkimustyöhön, post doc -apurahoina ulkomailla tapahtuvaan tutkimustyöhön sekä väitöskirjan tekijöille. Apurahoilla tuetaan pitkäkestoisia tutk

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye