Koodia Suomesta ry

Suomalaisen koodin edistäjä -palkinto Matti Luukkaiselle ja Full Stack open -kurssille

Jaa

Vuoden 2023 Suomalaisen koodin edistäjä -palkinto on myönnetty Matti Luukkaiselle ja Full stack open -kurssille. Vuodesta 2018 lähtien järjestetyllä avoimella, maksuttomalla ohjelmistotuotantokurssilla on ollut yli 30 000 osallistujaa ympäri maailmaa.

Siniseen Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen osaston T-paitaan pukeutunut parrakas, hymyilevä mies nojaa kaiteeseen. Taustalla on käytävä ja metalliristikkoseinä.
Matti Luukkainen Aino Pekkarinen

Koodia Suomesta ry jakaa vuosittain Suomalaisen koodin edistäjä -palkinnon ohjelmistoalan ansiokkaasta edistämisestä Suomalaisen koodin päivänä 11.10. Vuoden 2023 palkinnonsaaja on Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen osaston Matti Luukkainen ja Full Stack open -kurssi. Kurssi on järjestetty vuodesta 2018 ja siihen on osallistunut yli 30 000 ihmistä ympäri maailmaa. Full Stack open -kurssilla ohjelmistokehityksestä kiinnostunut sekä oppii JavaScript-pohjaisen websovelluskehityksen tekniikat että ottaa nykyaikaisen ohjelmistotuotannon vaiheet laaja-alaisesti haltuun. Kurssia on alusta lähtien kehitetty yhteistyössä alan yritysten kanssa.

Vuoden 2023 palkintotuomaristoon kuuluivat edellisvuoden palkinnonsaaja Riku Rouvila, kokeneet digitalisaation ammattilaiset Mikko Rusama ja Tiina Zilliacus sekä yhdistyksen hallituksen edustajana Trail Openersin toimitusjohtaja Ville Nordberg. Tuomaristo painotti valinnassaan yhteistyötä, verkostoja ja kansainvälisyyttä. “Full Stack open on hyvä esimerkki siitä, miten suomalainen koodauskyvykkyys yhdistyy avoimeen, verkostomaiseen toteutukseen ja levittää tietoutta globaalisti”, toteaa tuomaristo. Avoin verkkokurssi on myös sosiaalisen vastuullisuuden näkökulmasta vaikuttava, koska kaikilla on mahdollisuus suorittaa kurssi ilmaiseksi asuinmaastaan tai yhteiskunnallisesta asemastaan riippumatta.

Syväosaamista työelämään avoimella opetuksella

“Kiva tunnustus, mutta oli yllätys, että se tuli nyt”, nauraa Matti Luukkainen. “Olisi varmaan tuntunut erilaiselta alkuvaiheessa. Mutta palkinto tuo hyvin esiin sen, että tämä on pitkäjänteistä duunia.” 

Full Stack open -kurssi syntyi ripeästi akuuttiin tarpeeseen. Vuonna 2017 Luukkaisen vetämällä Ohjelmistotuotannon projekti -kurssilla lähes kaikki työtään esittelevät ryhmät käyttivät JavaScriptin menetelmiä. “Siinä mentiin aika perse edellä puuhun”, muistelee Luukkainen. “Lähdettiin sitten kurssin assareiden kanssa miettimään, miten polkua voisi silottaa ja perustettiin uusi kampuskurssi. Nimeksi valittiin trendikkäästi Full Stack. Proto kasattiin joululomalla ja kurssin ensimmäinen versio julkaistiin tammikuussa 2018.” Kollegan ehdotuksesta kurssi laajeni pian avoimen yliopiston puolelle.

Full Stack open -kurssissa tiiviit yhteydet todelliseen työelämään ovat olleet alusta lähtien tärkeitä. “Toisin kuin aiemmalla Elements of AI -kurssilla, halusimme eri toimialoilta useita kumppaneita, jotka eivät kilpailisi keskenään”, sanoo Luukkainen. “Ensimmäinen kumppani oli Houston, ja mukaan ovat tähän mennessä liittyneet Elisa, Terveystalo, Konecranes, Smartly ja Unity.” Yrityskumppaneilta on tullut paitsi uskottavuutta myös oppimateriaalia eli yksi uusi moduuli per vuosi. Tämä tuo myös ainutlaatuista jatkuvuutta: edellisvuosina kurssin suorittanut voi aina palata tekemään uusia moduuleita.

“Kumppaneilla on ollut halua satsata yhteiseen projektiin, ei pelkästään omia rekrytointeja ajatellen”, kiittelee Luukkainen. “Pedagoginen osaaminen on toki tullut meiltä: mitään ei ole syntynyt copy-pastena. Itselleni kurssi on osa työtehtäviä, mutta tullut tavallaan kaiken muun päälle.” 

Yritysyhteistyö auttaa myös pitämään laatustandardeista kiinni. “Kurssi ei voi hapantua: pitää joko jatkuvasti kehittää tai lopettaa kokonaan”, toteaa Luukkainen. “Materiaalit on pakko pitää ajan tasalla, koska esimerkiksi JS-kirjastot vanhenevat nopeasti. Tämä pitää myös opettajan hyvin luupissa siitä, mitä tapahtuu. Lisäksi me saamme vierailevia luennoitsijoita, ja opiskelijat pääsevät firmoihin töihin. Kaikki hyötyvät.” 

Aluksi Full Stack open -kurssi oli tarjolla vain suomeksi, mutta palkatuin opiskelijavoimin koko materiaali käännettiin englanniksi. Nykyään kurssin suorittaneista enää 25 % tulee Suomesta. Materiaalit on julkaistu avoimella lisenssillä, ja avoimen lähdekoodin periaatteiden mukaisesti kurssi on kehittynyt ja käännetty eri kielille yhteisön voimin. Kielivalikoimassa on nyt englannin ja suomen lisäksi kiina, espanja, portugali ja ranska. “Käännöksiä, kirjoitusvirhekorjauksia ja muita muutosehdotuksia on tehnyt yli 1000 ihmistä pitkin maailmaa”, kertoo Luukkainen.

Yhteisö on osoittanut voimansa monellakin tasolla: pelkästään yliopistovoimin oltaisiin Luukkaisen arvion mukaan saatu satakunta suorittajaa vuosittain. Alkuvaiheessa tieto kurssista levisi Suomessa yrityskumppanien ja FS-haasteen avulla. Nyt sana kulkee maailmalla somessa, iloitsee Luukkainen: “Kun joku tärkeä tyyppi suosittelee kurssia vaikka Redditissä, se on tuhat kertaa tehokkaampaa kuin mikään maksullinen markkinointi.”

Työelämänäkymät ovat viidessä vuodessa muuttuneet merkittävästi. “Vuonna 2018 huolehdittiin koodaripulasta, mutta juuri nyt ei ole edes seniorikoodareista pulaa”, sanoo Luukkainen. Hän on kuitenkin huolissaan osaamisen tasosta. “Jotkut pelkäävät, että tekoäly vie työt, mutta oikeasti tarvitaan syväosaamista. Opiskelijat eivät voi mennä siitä mistä aita on matalin. He ampuvat itseään jalkaan, jos kuvittelevat, että ChatGPT hoitaa koodin. Tekoäly kun koodaa kuin juniori. Mistä löytyvät seniorien kasvupaikat, jos rekrytoivat yritykset haluavat vain rusinat pullasta eli vain valmiita osaajia?” Mahdollisuuksia onneksi silti on, sanoo Luukkainen ja antaa esimerkiksi GitHubin Copilotin, tekoälypohjaisen työkalun, joka auttaa koodaria pariohjelmointikumppanina.

“Kaiken opetuksen pitäisi Linus Torvaldsin hengessä olla open sourcea”, täräyttää Luukkainen. 

Suomalaisen koodin asialla

Suomalaisen koodin edistäjä -palkinto on aiemmin myönnetty Linda Liukkaalle, Instagram-Janille, Juho Vepsäläiselle, Teemu Roosille, Ilkka Paanaselle, Aleksi Yrttiaholle ja koronavilkkutiimille, Elisa Heikuralle ja Riku Rouvilalle. Palkinnonsaaja julkistetaan aina Suomalaisen koodin päivänä 11.10.

Koodia Suomesta ry rakentaa suomalaista yhteiskuntaa ja edistää ohjelmistokehityksen arvostusta Suomessa ja ulkomailla. Yhdistys tuo yhteen kaiken kokoiset ohjelmistoalan yritykset ja yhteisöt eri puolilla Suomea sekä alan ihmiset ammattilaisista aloittelijoihin. Yhdistyksen myöntämän Koodia Suomesta -merkin avulla tunnistaa Suomessa valmistetut ohjelmistotuotteet ja -palvelut, ja hiilineutraaliusmerkki ohjaa valitsemaan vihreämpää ohjelmistotuotantoa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Siniseen Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen osaston T-paitaan pukeutunut parrakas, hymyilevä mies nojaa kaiteeseen. Taustalla on käytävä ja metalliristikkoseinä.
Matti Luukkainen
Lataa
Kukkakimppua pitelevä, mustaan Koodia Suomesta -paitaan pukeutunut Ville Nordberg ja Suomalaisen koodin edistäjä -diplomia pitelevä Matti Luukkainen kättelevät ja hymyilevät kameralle. Taustalla on lasiseinää ja iso palmukasvi.
Koodia Suomesta -yhdistyksen Ville Nordberg ja Matti Luukkainen.
Lataa
Kukkakimppua ja Suomalaisen koodin edistäjä -kunniakirjaa pitelevä Matti Luukkainen seisoo suuren palmun ja lasiseinän edessä.
Matti Luukkainen
Lataa

Linkit

Koodia Suomesta ry

Koodia Suomesta ry rakentaa suomalaista yhteiskuntaa ja edistää ohjelmistokehityksen arvostusta Suomessa ja ulkomailla. Yhdistys tuo yhteen kaiken kokoiset ohjelmistoalan yritykset ja yhteisöt eri puolilla Suomea sekä alan ihmiset ammattilaisista aloittelijoihin.

Koodia Suomesta -yhdistyksen logo.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Koodia Suomesta ry

Kohti hiilineutraalia ohjelmistokehitystä - Koodia Suomesta ry piiskaa ohjelmistoalaa vihreämmäksi SuomiAreenassa7.7.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Onko softa ympäristöystävällistä? Parantaako vai pahentaako se ympäristön tilaa? Koodia Suomesta ry:n järjestämässä paneelikeskustelussa ti 12.7. puhutaan ohjelmistoalan ympäristövaikutuksista, yhdistyksen perustamasta hiilineutraaliusmerkistä ja siitä, miten asiakas voi vaikuttaa tietojärjestelmien vihreyteen mutta välttää viherpesun.

Koodia Suomesta ry:n hiilineutraaliusmerkki kannustaa ohjelmistoalaa ilmastoviisauteen31.3.2022 06:15:00 EEST | Tiedote

Ohjelmistoalan ilmastoviisauden edistämiseksi Koodia Suomesta ry on perustanut hiilineutraaliusmerkin, jonka avulla alan yritykset voivat osoittaa toimivansa hiilineutraalisti. Merkki auttaa myös ostajia tekemään ilmastoviisaampia hankintapäätöksiä. Ensimmäiset merkit on myönnetty helsinkiläiselle digitaalista viestintää tekevälle Konseptolle ja oululaiselle konenäköratkaisuihin ja järeisiin teollisuusohjelmistoihin erikoistuneelle Hiottu Oy:lle.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye