Vuodenaikaan nähden Hämeen järvissä on yhä reilusti vettä

Jaa

Säännölliset sateet ovat pitäneet Hämeen järvet tavanomaista korkeammalla loppukesästä lähtien.

Haminanvuolle.
Haminanvuolle. Kuvaaja, Kari Ranta-aho

Kokemäenjoen vesistöalueen järvissä vedenkorkeudet ovat pääasiassa vuodenaikaan nähden tavanomaista korkeammalla. Vanajaveden (vesi.fi) pinta on tavanomaisella korkeudella, mutta viikonlopun sateet nostivat Miemalanselän vedenkorkeuden väliaikaisesti jopa 20 senttimetriä muuta Vanajavettä korkeammalle. Iso-Roineen (vesi.fi) pinta on noussut noin 15 senttimetriä vuodenaikaan nähden tavanomaista korkeammalle. Pääjärvi (vesi.fi) sekä Tammelan Pyhäjärvi (vesi.fi) ovat myös noin 20 senttimetriä tavanomaista korkeammalla. Tervajoen valuma-alueella sijaitsevissa Alasjärvessä (vesi.fi) ja Loppijärvessä (vesi.fi) vedenkorkeudet ovat lähellä vuodenajan keskikorkeuksia.

Kymijoen vesistöalueen pääjärven, Päijänteen (vesi.fi) vedenkorkeus ei ole tänä vuonna päässyt laskemaan tyypilliseen tapaan kesän huipusta toistuvien sateiden takia ja on nyt jo noin 30 senttimetriä tavanomaista korkeammalla. Päijänteestä juoksutetaan tällä hetkellä noin 350 m3/s, jotta vedenkorkeus saataisiin laskemaan. Ruotsalaisessakin (vesi.fi) vedenpinta on noin 10 senttimetriä tavanomaista korkeammalla.

Viikonlopun sateet nostivat myös jokien vedenkorkeuksia monin paikoin, mutta tiettävästi tulvimista ei ole tapahtunut.

Mikäli sateet vähenevät loppusyksyksi, järvien vedenkorkeuksien voi odottaa laskevan lähes tavanomaisiin syyskorkeuksiin ennen talvea. Sateiden jatkuessa moni järvi voi olla talven tullessa tavanomaista korkeammalla.

Pohjavedenpinnat kääntyneet uudelleen nousuun

Hämeessä pohjavedenpinnat laskivat keväästä syyskuun alkupäiviin saakka, jolloin vedenpinnat näyttivät kääntyneen syksylle ominaiseen nousuun vesisateiden takia. Nousu jäi kuitenkin lyhyeksi ja pohjavedenpinnat laskivat syyskuun puolestavälistä näihin päiviin saakka. Viime viikonlopun runsaat sateet ovat taas kääntäneet pinnat nousuun.

Pohjavedenpinnat ovat vielä Hämeen seuranta-asemilla paikoin selvästi ajankohdan keskimääräisen tason alapuolella. Lammin Tullinkankaan (vesi.fi) seuranta-asemalla pohjavedenpinnat ovat noin 20 senttimetriä ja Orimattilan seuranta-asemalla 60 senttimetriä keskimääräisen tason alapuolella. Lopen ja Tammelan rajalla sijaitsevalla Pernunnummen seuranta-asemalla pohjavedenpinnat ovat keskimääräisellä tasolla. Tänä syksynä tarvitaan vielä runsaita ja pitkäkestoisia sateita ennen maan routiintumista, jotta pohjavesitilanne ei muuttuisi talven aikana huonoksi ja kaivoissa riittäisi vettä talven yli.

Ajankohtaista vesitilannetta voi seurata alla olevien linkkien kautta: 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Jukka Sainio, vesitalousasiantuntija, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 064
Petri Siiro, hydrogeologi, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 230

Tiedotus:
Minna Huovinen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 076

Kuvat

Haminanvuolle.
Haminanvuolle.
Kuvaaja, Kari Ranta-aho
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Hämeen ELY-keskus
Kirkkokatu 12
15140 Lahti

Vaihde: 0295 025 000
ely-keskus.fi/häme

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye