Suomelta 92 miljoonaa euroa lisätukea Ukrainaan sekä Venäjän hyökkäyssodasta kärsiviin maihin

Jaa

Maailmanpankkiryhmän kautta annettavalla tuella vahvistetaan Ukrainan peruspalveluja, korjataan kriittistä infrastruktuuria ja edistetään politiikkareformeja sekä luodaan pohjaa maan jälleenrakentamiselle. Osa tuesta kohdistuu vähiten kehittyneisiin maihin, jotka kärsivät hyökkäyssodan lisäksi muista maailmanlaajuisista kriiseistä.

Maailmanpankkiryhmään kuuluva Kansainvälinen kehitysjärjestö (IDA) perusti tänä vuonna kriisirahaston (IDA Crisis Facility), jonka avulla ohjataan lisärahoitusta Ukrainaan ja toisaalta Moldovaan sekä muihin Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksista kärsiviin maihin.

Suomi osallistuu IDAn kautta menevään lisärahoitukseen yhteensä 92 miljoonalla eurolla. Rahoitus on osa ulkoministeriön kehitysyhteistyömäärärahaa.

”Tämä lisärahoitus on osoitus siitä, että Suomen vahva tuki Ukrainalle jatkuu hallitusohjelman mukaisesti. Samalla parannamme esimerkiksi ruokaturvaa maissa, joihin Venäjän hyökkäyssota vaikuttaa”, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio sanoo.

Ukrainan ja Moldovan tukiohjelmaan Suomi kohdentaa yhteensä 62 miljoonaa euroa, josta 12 miljoonaa on lahjarahaa ja 50 miljoonaa euroa on pitkäaikaista lainaa. Venäjän hyökkäyssodasta kärsiviin maihin kohdistetaan lisäksi 30 miljoonan euron laina, jonka avulla muun muassa ehkäistään tartuntatautien leviämistä.

Ukrainassa tuki kattaa terveys-, kuljetus-, energia-, maatalous-, asumis- ja sosiaaliturvasektorit. Tuen avulla parannetaan pääsyä terveyspalveluihin, modernisoidaan sairaanhoitoa, edesautetaan akuuttien energiapalvelujen saatavuutta, korjataan elintärkeitä tie- ja rautatieverkostoja ja asuinrakennuksia sekä ylläpidetään maanviljelyä. Samalla ohjelman tavoitteena on vauhdittaa maan pitkän tähtäimen toipumista ja jälleenrakentamista kriittisillä sektoreilla. Työssä huomioidaan erityisesti naisten ja tyttöjen sekä vammaisten henkilöiden oikeudet.

”Sodan keskellä pitää varmistaa, että kriittiset palvelut toimivat”, ministeri Tavio toteaa.

Moldovassa ohjelmasta rahoitetaan pääasiassa Ukrainasta paenneiden henkilöiden vastaanottamisesta koituvia kuluja sekä maan taloudellista ja sosiaalista toipumista tukevia kehitysohjelmia ja kriisivalmiutta.

IDA on kokenut ja luotettava toimija kehittyvissä talouksissa sekä kriisialueilla, ja merkittävä kumppani Suomen kehityspoliittisten tavoitteiden toimeenpanossa. Suomi on IDAn jäsen ja osakkeenomistaja.

Lisätietoja

  • Ulkoministeriön päätös
  • Emmi Oikari, yksikönpäällikkö, kehitysrahoituksen ja yksityisen sektori yksikkö, puh. +358 295 350 964
  • Sirpa Oksanen, yksikönpäällikkö, Itä-Euroopan ja Keski-Aasian yksikkö, puh. +358 29 535 0472

Avainsanat

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet

Utrikesministeriets enkätundersökning: ryssarna förhåller sig negativare till Finland, ungdomarna har positivare inställningar13.10.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Enligt den av Finlands ambassad i Moskva beställda enkätundersökningen förhåller sig en dryg tredjedel av de ryssar som svarade på enkäten positivt till Finland. För ett år sedan uppgav ungefär hälften att de är positiva till Finland. Enligt enkätundersökningen har Finlands rykte försämrats främst av att ryska medier har gett en felaktig och negativ bild av Finlands Natomedlemskap. Ungdomarnas inställningar till Finland är positivare.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye