Paragraaffi Oy

Tekoälyn vaikutukset juridiikan alalla

Jaa

Tutkimus Suomen juridiikan alalla avaa näkökulmia kehittyvän teknologian ja tekoälyn vaikutuksiin juristien työssä sekä suuntaan, johon ala on kehittymässä.

Juridiikan alalla on vankat perinteet, mikä voi tuoda myös tietynlaista painolastia alan muutoskykyyn. Teknologia kehittyy ja tuo mukanaan tekoälyn, myös juristin työhön. Työntekijöiltä vaaditaan nyt kykyä omaksua ja opetella hallitsemaan uutta teknologiaa, tai he saattavat jäädä tietämättöminä kehityksen jalkoihin. Työelämätalo Paragraaffin tuottamaan työelämätutkimukseen vastanneista juristeista 7 % näkee teknologisen kehityksen vaikuttavan negatiivisesti juristien työelämään, kun taas 30 % ei näe sen tuovan mukanaan positiivista tai negatiivista vaikutusta. Nämä luvut viestivät, että osa alan asiantuntijoista lämpenee hitaasti muutokselle, ja ymmärrys teknologian tarjoamista uusista mahdollisuuksista on vielä osittain puutteellista.

Onko ala valmis muutokseen?

- Suurin osa juristeista, 64 %, näkee teknologian tuovan työhön positiivisia vaikutuksia.

- Suurin osa alan opiskelijoista myös näkee tulevaisuuden työllisyysnäkymät positiivisina, mutta vastaajat uskovat koko ammattikunnan olevan edelleen osin tietämätön ja varautumaton alan muutoksille, joita tekoäly tuo.

"Tutkimuksemme vastausten perusteella juristit ja opiskelijat ovat valmiita tekoälyn tuloon, mutta toivovat työnantajilta aktiivista koulutusta tämän tiimoilta. Missään nimessähän teknologian tai tekoälyn tulossa ei ole mitään uutta. Päivittäin käytämme älypuhelimia, jotka mahdollistavat meille jo paljon, mutta tämä tuo myös vaatimuksia yksilöille itselleen työn johtamisen näkökulmasta. Paljon on myös pyöritelty kysymystä korvaako tekoäly ihmisen. Vastaus on kyllä. Tekoäly tulee korvaamaan ne ihmiset, jotka eivät ole valmiita omaksumaan tekoälyn mukanaan tuomaa helpotusta työelämään. Tähän myös nostan työnantajien vastuun uuden teknologian kouluttamisesta työntekijöille", Paragraaffin Legal Talent Consultant & Business Development Lead Sanna Noki kommentoi alalla havaittavaa muutosta.

Tekoälyn vaikutukset muuttavat myös alalla tarvittavia työelämätaitoja. Vielä tällä hetkellä niin juristeille kuin myös oikeustieteen opiskelijoille tärkeimmäksi työelämätaidoksi nousee kirjallinen ilmaisu. Kuitenkin heti näiden taitojen jälkeen korostuvat vuorovaikutus- ja ajankäyttötaidot, luova ongelmanratkaisukyky sekä esiintymistaidot – kaikki taitoja, joita kone ei voi korvata. Tekoäly voi tehostaa työskentelyä, kun se hyödynnetään oikein, ja tällöin asiantuntijat voivat keskittää osaamisensa tehtäviin, joissa kone ei korvaa ihmistä, kuten asiakastyöhön. 

Työelämätutkimus nostaa esiin epäkohtia juridiikan alan työn ja vapaa-ajan välisestä balanssista, jonka saavuttamiseen monet ovat edelleen tyytymättömiä. Juristeista 20 % vastaa tutkimuksessa kokevansa, että työ ja vapaa-aika eivät ole tasapainossa ja opiskelijoista 10 % toivoisi työnantajan tukevan työn, vapaa-ajan ja opintojen yhteensovittamista paremmin. Teknologia on mahdollistanut jatkuvan saavutettavissa olemisen, mikä tekee työajan rajaamisesta haasteellisempaa. Tekoälyn avulla työtä voidaan kuitenkin tehostaa ja myös mahdollistaa parempi tasapaino työn ja vapaa-ajan välille.

Huoli uuden teknologian nopealle sisäistämiselle ja käyttöönotolle välittyy erityisesti juristien vastauksista, jotka kokevat jo nyt käytettävissä olevan työajan riittämättömäksi. Nuoremmalla sukupolvella, johon opiskelijat kuuluvat, on vahvemmat tietotekniset taidot ja -valmiudet oltuaan tekniikan parissa käytännössä koko elämänsä, ja uusien sovellusten sekä työkalujen käyttöönottoon liittyen ei ilmene samanlaista huolta.

Tekoälyn vastustaminen ei ole hedelmällistä, sillä se on tullut jäädäkseen. Juridiikan alalla tekoälyn roolin hyväksyminen ja sen potentiaalin täysi ymmärtäminen vaihtelee eri toimijoiden keskuudessa. Vaikka suhtautuminen vaihtelee, suurin osa alan ammattilaisista kuitenkin näkee tekoälyn tuovan mukanaan merkittäviä mahdollisuuksia.

Taustatietoa tutkimuksesta

Juridiikkaan erikoistunut työelämätalo Paragraaffi Oy julkaisee vuosittain Suomen kattavimman juridiikan alan Työelämätutkimuksen, joka keskittyy juristien ja juristeiksi valmistuvien ajatuksiin ja kokemuksiin työelämään liittyvien merkittävien kysymysten ja teemojen osalta. Tutkimus kattaa laajasti juristien työelämätaidot, työnantajamielikuvat, teknologian vaikutukset, työn merkityksellisyyden sekä rekrytoinnin, palkkauksen ja työpaikan vaihtoon liittyvät aiheet.

Kyselynä toteutettuun tutkimukseen vastasi noin 700 henkilöä, joista 53 % oli oikeustieteen maistereita ja 47 % oikeustieteen opiskelijoita. Tutkimus on kattavin juridiikan alan työelämätutkimus Suomessa ja toteutettiin nyt kuudetta kertaa. Paragraaffi Oy on toiminut juridiikan alalla yli 40 vuoden ajan ja tarjoaa monipuolisia rekrytointi- ja työelämäpalveluja.


 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sanna Noki
050 5566 570
sanna.noki@paragraaffi.fi

Kuvat

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Paragraaffi Oy

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye