Talonpoikaiskulttuurisäätiö

Tunnetko kekrin muotoja maailmalta?

Jaa

Tänä syksynä Talonpoikaiskulttuurisäätiö nostaa esiin kekrin monia muotoja maailmalta. Säätiö on julkaissut suomenkielisen ja englanninkielisen videon ”Satokauden päätös ja uuden vuoden alku. Kekri ja sen monet muodot maailmalla” Youtube-kanavallaan, ja aiheesta on tehty myös koulu- ja kerhokäyttöön soveltuvia opetusmateriaaleja. Sadonkorjuujuhlat ovat edelleen elävää perinnettä ympäri maailmaa. Kekriä ja sen serkkuja yhdistää uuden sadon antimista nauttiminen yhdessä, myös vainajien kanssa, enteet ja taiat sekä erilaiset leikit naamioitumisineen.

Suomalaisella kekrillä on serkkuja ympäri maailmaa. Suomessakin nykyisin vietettävä halloweenin juuret ovat kelttien sadonkorjuujuhlassa, samhainissa, jonka irlantilaiset maahanmuuttajat veivät Yhdysvaltoihin. Samhain sekoittui pyhäinpäivän perinteisiin ja näin syntyi "Hallows' Eve", kaikkien pyhimysten aatto eli halloween. Meksikossa taas muistetaan vainajia kuolleiden päivänä, Día de Muertos. Mesoamerikkalaisten alkuperäiskansojen taiteessa esiintyi runsaasti pääkalloaiheita, ja ne näkyvät juhlan vietossa asusteissa, koristeluissa ja leivonnaisissa. Vapahtajan omenajuhlaa vietetään itäslaavilaisten kansojen keskuudessa. Juhla juontaa Ukrainaan. Sadonkorjuujuhlissa nautitaan omenoista valmistettuja ruokia, leivonnaisia ja juomia.

Maailmalla viljellään useita tärkeitä ravintokasveja, kuten ohraa, vehnää, riisiä, maissia ja jamssia. Kaikkia näitä yhdistää sadonkorjuun juhlistaminen erilaisin rituaalein. Juhlissa tanssitaan ja soitetaan, karkotetaan pahoja henkiä ja vietetään aikaa yhdessä perheen ja ystävien kanssa. Myös kekri on perinteisesti sadonkorjuun valmistumisen ja työvuoden päättymisen juhla. Kekriä juhlitaan tänäkin päivänä eri puolilla Suomea. Erilaiset yhteisöt järjestävät syyskuun lopulta marraskuun alkuun välisenä aikana lähiruokamarkkinoita- ja myyjäisiä, kekrirock-konsertteja ja tulijuhlia.

Kekri.fi-sivulta löytyy eri ikäisille suunnattuja opetusaineistoja. Niiden avulla perehdytään kekriin ja sen merkityksiin sekä juhlan taustalla olevaan vuoden kiertoon. Kekri-sivustolla ja säätiön somekanavilla on myös lukuisia ideoita sadonkorjuujuhlien järjestämiseen. Kekrin vietossa ei ole tarkkoja sääntöjä ja muodollisia tapoja. Jokainen voi luoda itselleen sopivan, omanlaisensa kekrin.

Lisätietoa:
Talonpoikaiskulttuurisäätiön kekri-sivusto: www.kekri.fi


Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoa kekrin vietosta ja kekriperinteistä, säätiön kekriasiantuntijat:

FT, etnologi Anna Rauhala
anna.rauhala(at)helsinki.fi puh. 050 5460 483

historioitsija Riitta Mäkinen
rimmu.makinen(at)gmail.com, puh. 040 501 7710

tietokirjailija Juha Kuisma,
juha.kuisma(at)elisanet.fi, puh. 045 884 7884

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vuonna 1938 perustettu Talonpoikaiskulttuurisäätiö toimii elävän maaseutukulttuurin hyväksi. Säätiö vaalii perinteitä, mutta se elää myös ajassa ja luo uutta talonpoikaiskulttuuria.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Talonpoikaiskulttuurisäätiö

Raitiovaunuajelu Böndespora käynnistää Talonpoikaiskulttuurisäätiön juhlavuoden14.5.2018 11:35:54 EEST | Tiedote

Talonpoikaiskulttuurisäätiö täyttää 80 vuotta ja vuosi on täynnä ohjelmaa! Juhlavuosi avataan Böndespora -ratikka-ajelulla Helsingissä 21.toukokuuta. Samana päivänä käynnistyy myös PIENIÄ PONNISTUKSIA - SUURIA SAAVUTUKSIA kirjoituskilpailu kestävästä kehityksestä. Säätiön Youtube-kanavalla taas julkaistaan joka kuukausia videoita uuden talonpoikaiskulttuurin kasvoista.

Parasta syyssadon antimista - Kekri-reseptikilpailu ruokabloggareille8.9.2017 14:27:20 EEST | Tiedote

Talonpoikaiskulttuurisäätiö järjestää 11.9 - 5.11.2017 ruokabloggareille avoimen kekri-reseptikilpailun, jossa etsitään maittavimpia tarjoiluja syksyn kekrikemuihin. Kekri on vanha suomalainen syys- ja sadonkorjuujuhla, jonka ytimen muodostavat luonnollinen vuodenkierto, hyvä ruoka sekä yhteisöllisyys. Kekrin parhaissa herkuissa maistuvat kotimaiset, satokauden mukaiset raaka-aineet, joista nautitaan yhdessä hyvässä seurassa. Kilpailuun voi laatia aterian, jonkun sen osan tai vaikkapa valikoiman naposteltavia illanistujaisiin. Resepti voi ammentaa perinteistä, mutta se voi olla myös kokeileva ja persoonallinen. Tärkeintä on, että lopputuloksessa maistuu kotimainen syksy.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye