Kaupunkilaisilta korkea arvosana asuinalueille — toiveissa lisää kahviloita ja ulkokuntoiluvälineitä

Jaa

Suomalaiset kaupunkilaiset ovat pääosin tyytyväisiä omaan asuinalueeseensa, kertoo Asukasbarometri 2022. Tärkeimpiä viihtyvyystekijöitä ovat luonnonympäristö, keskeinen sijainti ja rauhallisuus. Lisää kaivataan kahviloita, lajittelupisteitä ja ulkokuntoiluvälineitä.

Kuvassa näkyy ihminen kävelemässä asuinalueella, jossa on kerrostaloja, värikäs silta ja raitiovaunu. Taustalla näkyy rakennustyömään nostokurkia.
Kaupunkien täydennysrakentaminen on parantanut palveluja ja liikkumismahdollisuuksia, mutta tuonut myös rakennustyömaita keskelle asuinalueita. Anna Strandell, Syke.

Asukasbarometri on kuuden vuoden välein toteutettava kyselytutkimus asuinympäristön laadusta suomalaisille, jotka asuvat yli 10 000 asukkaan taajamissa. Vuoden 2022 kyselyyn vastasi 2 975 satunnaisesti valittua 15–84-vuotiasta. Heidän mukaansa kaupunkien asuinalueet ovat pääosin viihtyisiä ja laadukkaita. Asuinalue saa keskimäärin kouluarvosanaksi 8,3, eikä tuloksissa ole suuria eroja alueiden tai väestöryhmien välillä.

Tyytyväisyys palveluihin kasvanut

Asukkaiden tärkeimmät viihtyvyystekijät kaupunkien asuinalueilla ovat luonnonympäristö, keskeinen sijainti ja rauhallisuus. Epäviihtyvyyttä aiheuttavat eniten melu ja ilmansaasteet, pysäköintipaikkojen puute sekä palvelujen puute.

Erityisen tyytyväisiä asukkaat ovat asuinalueensa päivähoito- ja peruskoulupalveluihin. Niihin on tyytyväisiä yhdeksän kymmenestä lapsiperhevastaajasta. Eniten tyytymättömyyttä herättävät asukkaiden kokoontumis- ja yhteistilat tai niiden puuttuminen.

Tyytyväisyys asuinalueen kaupallisiin ja julkisiin palveluihin on kasvanut verrattuna edelliseen vuoden 2016 barometriin, lukuun ottamatta asuinalueen terveyspalveluja, joihin tyytymättömyys on kasvanut.

Tiivistyminen parantaa liikkumismahdollisuuksia

Asukasbarometrin pitkäaikaisissa trendeissä vuodesta 1998 lähtien näkyvät kaupungistuminen, kaupunkien tiivistyminen, väestön ikääntyminen, ilmastonmuutos ja digitalisaatio. Ne ovat aiheuttaneet niin fyysisen ympäristön, asenteiden kuin käyttäytymisen muutoksia, jotka heijastuvat asuinalueiden koettuun laatuun, palvelutarpeisiin ja asumistoiveisiin.

Kaupungistuminen ja kaupunkien tiivistyminen ovat parantaneet palveluja sekä liikkumismahdollisuuksia myös ilman autoa. Kaupungeissa autottomuus yleistyy etenkin nuorilla aikuisilla.

Suomen ympäristökeskuksen vanhempi tutkija Anna Strandell muistuttaa, että kaupungistumisesta seuraava runsas rakentaminen on tuonut mukanaan myös epäviihtyvyyteen liittyviä haasteita, kuten meluhaittoja ja keskeneräistä ympäristöä.

— Täydennysrakentamisen ansiosta on pystytty tiivistämään olemassa olevia alueita, mikä parantaa esimerkiksi palveluiden saatavuutta, mutta samalla se on tuonut monivuotisia rakennustyömaita keskelle olemassa olevia asuinalueita.

Viime vuosina asumista ovat leimanneet koronapandemia sekä energiakriisi ja kustannusten nousu. Ne ovat vaikuttaneet osittain ristiriitaisesti etenkin asuntojen tilatoiveisiin, Strandell arvioi.

— Pandemia kasvatti luonnonympäristön roolia asuinalueella ja esimerkiksi etätyötilan tärkeyttä asunnossa

— Toisaalta pientaloasunnoista toivotaan nykyistä pienempiä energiakulujen hillitsemiseksi.

Kierrätyksestä osa kaupunkilaisten arkea

Palvelutarpeet ovat muuttuneet asukasbarometrin mittaushistoriassa. Peruspalvelujen sijaan toivotaan nyt aiempaa enemmän palveluja vapaa-ajan viettoon, kuten kahviloita ja ravintoloita. Palvelujen digitalisaatio on vähentänyt tarvetta pankki- ja postipalveluille asuinalueella. Myös ruuan verkko-ostaminen on yleistynyt etenkin Helsingin seudulla.

Jätteiden lajittelu ja kierrätys ovat vakiintuneet osaksi kaupunkilaisten arkea, ja niihin liittyviä palveluja toivotaan enemmän asuinalueille.

Ulkoilualue- ja liikuntapaikkatoiveista kysyttiin erikseen, ja niistä suosituimmiksi nousivat ulkokuntoiluvälineet ja kävelyreitit, joita toivoi 15 ja 14 prosenttia vastaajista. Molempia toivotaan nyt enemmän kuin vuonna 2016. Myös uimarantojen ja avantouintipaikkojen suosio on kasvanut selvästi vuodesta 2016: neljänneksi toivotuimmaksi liikuntapalveluksi sijalta 12. Sen sijaan uimahallia toivotaan aiempaa vähemmän.

Uutena kysymyksenä vuoden 2022 Asukasbarometrissa kysyttiin, kuinka tärkeinä vastaajat pitävät erilaisia yhteiskäyttöpalveluja asuinalueellaan. Tärkeimpinä pidetään julkisten sähköautojen latauspisteiden sekä yhteiskäyttöisten kaupunkipyörien lisäämistä, mutta myös yhteiskäyttöisiä työkaluja toivotaan. Vähemmän toivotaan yhteiskäyttöisiä autoja, sähköpotkulautoja ja yhteisiä työtiloja.

Tietoa asuinympäristöstä kuuden vuoden välein

Asukasbarometri 2022 on kyselytutkimus kaupunkimaisten asuinympäristöjen laadusta ja asumistoiveista yli 10 000 asukkaan taajamissa. Tällaisia taajamia on Suomessa 50 kappaletta. Niistä pienin on 10 300 asukkaan Uudenkaupungin keskustaajama ja suurin yli 1,3 miljoonan asukkaan Helsingin keskustaajama. Yli 10 000 asukkaan taajamissa asui 68 % suomalaisista vuonna 2021.

Valtakunnallinen seurantatutkimus toteutettiin nyt viidennen kerran ja se tarjoaa pitkäaikaista seurantatietoa vuodesta 1998 lähtien. Tutkimus toteutettiin posti- ja internet-kyselynä loka–joulukuussa 2022 ja siihen vastasi 2 975 tilastollisella satunnaisotoksella valittua 15–84-vuotiasta. Tutkimuksen rahoittivat ympäristöministeriö ja Suomen ympäristökeskus ja sen toteutuksesta vastasi Suomen ympäristökeskus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Kuvat

Pylväskaavio esittää vastausjakauman asteikolla erittäin tyytyväinen, melko tyytyväinen, ei tyytymätön eikä tyytyväinen, melko tyytymätön , erittäin tyytymätön ja ei osaa sanoa eri asuinealueen tekijöille. Eniten tyytyväisyyttä, erittäin ja melko tyytyväisiä yli 80 %, saa asuinelueen viihtyisyys ja rauhallisuus, peruskoulu- ja päivähoitopalvelut, puistot ja ulkoilualueet sekä siisteys ja puhtaus. Vähiten tyytyväisiä, erittän tai melko tyytyväisiä vain hieman yli 20 %, oltiin asukkaiden kokoontumis- ja yhteistiloihin.
Vastaajia pyydettiin kertomaan, miten tyytyväisiä tai tyytymättömiä he ovat eri tekijöihin asuinalueellaan. Päivähoito- ja peruskoulupalveluista on kysytty vain lapsiperheiltä.
Syke, Asukasbarometri 2022.
Lataa
Pylväskaaviossa erilaiset palvelutoiveet on järjestetty suosituimmuusjärjestykseen. Eniten toivotaan kahvilaa, jonka nimesi 18,1 % vastaajista. Jätteiden lajittelupistettä toivoi 15,7 %, ravintolaa 12,7 % ja ruokakauppaa 11,9 %.
Vastaajia pyydettiin nimeämään kolme tärkeintä palvelutoivetta asuinalueelleen.
Syke, Asukasbarometri 2022.
Lataa

Linkit

On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Tutkimus: Kotitalouksien sähkönkulutuksen ohjaamiseen tarvitaan viestintää ja lisää automaatiota10.12.2024 06:00:00 EET | Tiedote

Suomen ympäristökeskus Syke ja energiapalveluyhtiö Väre selvittivät viestinnän vaikutusta kotitalouksien sähkönkulutuksen ajoittamiseen. Tutkimuksessa havaittiin, että lisätty viestintä sähkön hinnasta saa kotitaloudet siirtämään sähkönkulutustaan edullisemmille tunneille. Avuksi tarvitaan kuitenkin automaatiota ja älyohjausta, jotta paras taloudellinen hyöty saadaan irti.

Finnish Environment Institute’s expertise in nature assessments and the IPBES Plenary9.12.2024 08:30:00 EET | Press release

The Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES) will hold its 11th Plenary session from December 10 to 16 in Windhoek, Namibia. The Plenary will consider two landmark assessment reports: the Nexus Assessment, which examines interconnections between global crises in biodiversity, water, food, health and climate change, and the Transformative Change Assessment, focusing on the system shifts required to safeguard nature for a just and sustainable world. These reports bring together the best available scientific evidence from around the world and across knowledge systems, including Indigenous and local knowledge, to support decision-making and action. Several experts from the Finnish Environment Institute (Syke) are actively involved in IPBES’s work.

Syken asiantuntemus luontoarvioinneissa ja IPBES-täysistunnossa9.12.2024 08:30:00 EET | Tiedote

Kansainvälinen luontopaneeli IPBES pitää 11. täysistuntonsa 10.–16. joulukuuta Windhoekissa, Namibiassa. Täysistunnon päätteeksi julkaistaan kaksi merkittävää arviointiraporttia: luonnon monimuotoisuuden kytköksiä tarkasteleva kytkösraportti (Nexus Assessment) ja luonnon turvaamisen vaatimaa järjestelmämuutosta tarkasteleva kestävyysmurrosraportti (Transformative Change Assessment). Raportit koostavat tutkimustietoa päätöksenteon ja toiminnan tueksi. IPBESin työssä on mukana myös useita Suomen ympäristökeskuksen (Syken) asiantuntijoita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye