Museovirasto

Elävän perinnön Wiki Loves Living Heritage -valokuvakilpailun voittajaksi kuva perinnesaunottajasta

Jaa

Ensimmäistä kertaa järjestetty Wiki Loves Living Heritage -valokuvakilpailu keskittyi elävän kulttuuriperinnön tallentamiseen. Kilpailuun lähetettiin 166 valokuvaa, jotka esittelevät aineetonta kulttuuriperintöä ympäri Suomen. Kilpailun voitti Ville Kurki kuvallaan perinnesaunottajasta. Kilpailun järjestivät Museovirasto ja Wikimedia Suomi yhteistyössä Euroopan kulttuuriympäristöpäivien ja Suomen Kotiseutuliiton kanssa

Voittajakuvassa esiintyy perinnesaunottaja Kaisa Mokkila työssään.
Voittajakuvassa esiintyy perinnesaunottaja Kaisa Mokkila työssään. Ville Kurki CC BY-SA 4.0 Deed

Voittajakuva on valokuvaaja Ville Kurjen tunnelmallinen otos perinnesaunottaja Kaisu Mokkilasta työssään. Kuvassa on talletettu maaginen ja ikiaikainen hetki kauniilla tavalla. Se edustaa suomalaista, kaikille tuttua perinnettä. Toisaalta perinnesaunottaminen on vanha mutta nousussa oleva perinteen muoto. Muut neljä palkittua kuvaa esittelevät puuveneillä purjehtimista, demoskeneä, kaustislaista viulunsoittoa ja lautanauhan punomista.

Kilpailussa korostettiin elävän perinnön vaalimisen merkitystä, ja saapuneissa kuvissa näkyy vahvasti yhteisöllisyys ja aineettoman kulttuuriperinnön elinvoimaisuus Suomessa. Kuvakilpailun myötä syntynyt elävää perintöä esittelevä kuvapankki on myös arvokas resurssi aineettoman kulttuuriperinnön vaalimiseen. Valokuvakilpailun sato on vapaasti käytettävissä Wikimedia Commonsin sivuilla.

”Wikimedian alustat ovat hieno, kaikkien käytössä olevan mahdollisuus tehdä elävää ja paikallista kulttuuriperintöä näkyväksi ja tunnetuksi. Elävän perinnön wikiluetteloa olemme koonneet vuodesta 2016, ja tällä hetkellä mukana on yli 400 yhteisöä. Kuvat Wikimedia Commonsissa täydentävät hienosti tätä kokonaisuutta”, sanoo Museoviraston erikoisasiantuntija Leena Marsio.

Valokuvaamisen yhteydessä koostettiin aineettomasta kulttuuriperinnöstä tietokanta Wikidataan. Siellä kulttuuriperintö on esitetty tiedon kohteiden sekä niiden välisten suhteiden verkostona.

”Oli hienoa saada työskennellä kotiseutuyhdistysten kanssa. On tärkeää, että kulttuuriperintöä aktiivisesti käytetään ja sovelletaan ja että sitä dokumentoidaan, jotta se säilyy elinvoimaisena ja kehittyy”, iloitsee Wikimedia Suomen Kimmo Virtanen.

Kilpailu oli osa kansainvälistä Wiki Loves Living Heritage -kampanjaa, joka juhlistaa 20-vuotiasta Unescon yleissopimusta. Euroopan-laajuiseen kilpailuun saapui yli 1 500 kuvaa, ja parhaat niistä palkitaan lokakuun aikana. Suomen-kilpailun viisi parasta kuvaa osallistuvat myös tähän kansainväliseen kilpailuun. Kilpailu sai innoituksensa Wiki Loves Monuments -kuvakilpailusta, jota Wikimedia Suomi ja Museovirasto ovat järjestäneen vaihtuvien kumppanien kanssa jo useamman vuoden.

Suomessa juhlitaan myös kymmenvuotista taivalta Unescon yleissopimuksen jäsenmaana. Kampanja toteutettiin osana elävän perinnön teemavuotta ja Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä, joiden teemana vuonna 2023 on elävä perintö.

Yhteyshenkilöt

Leena Marsio, Museovirasto, leena.marsio@museovirasto.fi, +358 29533 6017
Kimmo Virtanen, Wikimedia Suomi ry, kimmo.virtanen@wikimedia.fi, +358 44 022 4007

Kuvat

Voittajakuvassa esiintyy perinnesaunottaja Kaisa Mokkila työssään.
Voittajakuvassa esiintyy perinnesaunottaja Kaisa Mokkila työssään.
Lataa
Pelimuseon demo-paja 17.5.2023, Vapriikki, Tampere.
Pelimuseon demo-paja 17.5.2023, Vapriikki, Tampere.
Lataa
Helsingan keskiaikapäivät 2023.
Helsingan keskiaikapäivät 2023.
Lataa
Kaustislaisten viulunsoittajien jamit yksityiskodissa.
Kaustislaisten viulunsoittajien jamit yksityiskodissa.
Lataa
Juha Karikoski
Perinteisten talonpoikaisveneiden purjehduskisa Kustavissa
Lataa

Linkit

Museovirasto Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Museiverket har digitaliserat 3 700 HBL:s och Östnylands pressbilder av Finlands historia21.2.2024 11:42:43 EET | Tiedote

I maj 2023 tilldelade Konstsamfundet Museiverkets Journalistiska bildarkiv JOKA ett anslag på 145 495 euro för digitalisering av Hufvudstadsbladets, Östnylands och Västra Nylands pressbildsamlingar. Med anslaget har JOKA digitaliserat händelser och stämningar från krigstiden till återuppbyggnadsperioden och 1960-talet när Finland moderniserades. Fler bilder kommer att publiceras under 2024.

Harvinaisen kivikautisen hirvenpääkirveen materiaaliksi selvisi kvartsiitti1.2.2024 09:00:00 EET | Tiedote

Kuusamosta toukokuussa 2023 löytynyttä hirvenpääkirvestä ja sen löytöpaikkaa on tutkittu tarkemmin. Kivilajiksi osoittautui kvartsiitti, jota löytyy läheltä löytöpaikkaa. Kirveen löytöpaikan kaivauksissa löytyi kivikautinen asuinpaikka, mutta hirvenpääkirves on sitä tuhansia vuosia nuorempi. Samalla määritettiin myös Säkkijärven ja Kortesjärven hirvenpääesineiden kivilajit.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye