Solidaarisuus

Solidaarisuus hakee naisen sukuelimelle Unescon suojelua

Jaa

Tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista työtä tekevä Solidaarisuus-järjestö esittää naisen sukuelintä lisättäväksi Unescon maailmanperintökohteeksi suojelutoimena silpomista vastaan. Hakemus toimitetaan opetus- ja kulttuuriministeriöön kansainvälisenä tyttöjen päivänä.

Kuvassa musta kansio, jonka sisällä Solidaarisuuden Unesco-hakemuksen kansilehti
Solidaarisuus hakee naisen sukuelimelle Unescon maailmanperintökohteen asemaa suojelutoimena silpomista vastaan

Kansainvälinen Solidaarisuussäätiö jättää tyttöjen päivänä 11.10. opetus- ja kulttuuriministeriöön hakemuksen, jossa vaaditaan naisen sukuelimen lisäämistä Unescon suojeluksen alaiseksi maailmanperintökohteeksi. Kansainvälisenä tyttöjen päivänä luovutettu hakemus on konkreettinen toimi, jolla tyttöjä ja naisia halutaan suojella äärimmäiseltä väkivallalta. Silpomista tapahtuu globaalisti, ja maailmassa elää yli 200 miljoonaa silpomisen läpikäynyttä tyttöä ja naista. 

“Unescon maailmanperintölistalle haettavalle kohteelle on osoitettava sen erityinen, yleismaailmallinen arvo. Naisen sukuelimen tapauksessa arvo on selvä: ilman naisen sukuelintä yhtäkään ihmistä ei olisi olemassa. Silpominen on väkivaltaa, joka aiheuttaa vakavia terveyshaittoja ja heikentää systemaattisesti naisten yhteiskunnallista asemaa. Silpominen on kansainvälinen ongelma, ja siksi naisen sukuelimelle tulee saada myös yleisesti tunnustetun kansainvälisen tahon suojelus", kommentoi Solidaarisuuden viestintäpäällikkö Saara Manelius.

Unescon maailmanperintösopimuksen toimeenpanosta Suomessa vastaavat opetus- ja kulttuuriministeriö sekä ympäristöministeriö. Mukana prosessissa ovat myös tapauksesta riippuen Museovirasto ja Metsähallitus. Unescon maailmanperintökohteiden katsotaan olevan niin arvokkaita, että niiden suojelu ja säilyttäminen on koko ihmiskunnan vastuulla. Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvat muun muassa Kiinan muuri, Machu Picchun muinainen kaupunki Perussa, Suomenlinna sekä Sammallahdenmäen pronssikautinen röykkiöalue.

Suomen Unesco-toimikunnan puheenjohtaja, Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen pitää aloitetta merkittävänä.

”Naisen sukuelimen esittäminen Unescon maailmanperintökohteeksi on tärkeää, jotta naisiin, naisten seksuaalisuuteen ja naisten sukuelimiin kohdistuvat loukkaukset saavat näkyvyyttä. Se on tärkeää myös siksi, että se voi edistää pohdintoja siitä, missä määrin Unescon maailmanperintökohteet ovat tällä hetkellä yksittäisten valtioiden tai alueiden identiteettiin liittyviä asioita. Mitä tälle hakemukselle tapahtuukaan, toivon sen innoittavan pohdintaa valtioiden elinten mahdollisuuksista edistää naisten sukuelinten suojelua”, Teivainen toteaa omana näkemyksenään.

Tyttöjen sukuelinten silpominen on äärimmäistä väkivaltaa. Se on epätasa-arvon ilmentymä ja ihmisoikeusloukkaus, jolla on kauaskantoisia seurauksia naisen elämään. Silpominen aiheuttaa psyykkisiä, emotionaalisia ja fyysisiä terveyshaittoja ja voi pahimmillaan johtaa kuolemaan. Birminghamin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan 44 000 tyttöä ja naista kuolee vuosittain silpomisen seurauksena. 

“Silpominen on naisten kehojen äärimmäistä kontrollointia. Sillä halutaan määritellä, kuka ja mitä nainen voi olla. Siksi silpomiskokemus voi vaikuttaa fyysisten terveyshaittojen lisäksi myös todella negatiivisesti ihmisen minäkuvaan”, sanoo ihmisoikeusaktivisti Aja Daffeh, joka on mukana Solidaarisuuden silpomisen vastaisessa työssä.

Solidaarisuus on silpomisen vastaisen työn asiantuntija, joka työskentelee Itä-Afrikassa Keniassa, Somalimaassa ja Etiopiassa ja jonka tavoitteena on tehdä silpomisesta loppu kaikkialla maailmassa. Järjestö työskentelee tiiviissä yhteistyössä paikallisten yhteisöjen, asiantuntijoiden ja viranomaisten sekä esimerkiksi uskonnollisten johtajien kanssa. Työn perustana on naisiin ja tyttöihin kohdistuvien asenteiden muuttaminen, jotta silpomisen kaltaisista naisia ja naisten kohoja kontrolloivista perinteistä voidaan luopua. 

Jokainen voi osallistua silpomisen vastaiseen työhön lahjoittamalla ja jakamalla tietoisuutta aiheesta sosiaalisessa mediassa ja omassa tuttavapiirissään. Lisätietoa löytyy Solidaarisuuden verkkosivuilta: www.solidaarisuus.fi 

Lisää the HERitage -vetoomuksesta ja Unescolle osoitetusta hakemuksesta voi lukea hankkeen verkkosivuilta: https://theheritage.fi

Kuvia ja materiaaleja voi ladata täältä.


Lisätietoja

Saara Manelius

Viestintäpäällikkö, Solidaarisuus

045 635 2883

saara.manelius@solidaarisuus.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvassa Aja Daffeh katsoo suoraan kameraan
Aja Daffeh on tyttöjen sukuelinten silpomista vastustava aktivisti
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Solidaarisuus

Silpominen vuonna 2024: jopa 4,4 miljoonaa tyttöä vaarassa, kuolleisuus tartuntatauteja suurempaa5.2.2024 15:11:49 EET | Tiedote

Huomenna 6.2. vietetään kansainvälistä silpomisen vastaista päivää, jonka tavoitteena on tehdä ilmiötä tunnetuksi ja auttaa saattamaan haitallinen toimenpide historiaan. YK:n tuoreimman arvion mukaan jopa 4,4 miljoonaa tyttöä on vaarassa tulla silvotuksi vuonna 2024. Nykyvauhdilla keskimäärin noin joka kymmenes sekunti jossain päin maailmaa tytön terveys ja henki on vaarassa. Jokainen lahjoitus silpomisen lopettamiseksi ratkaisee, sillä jo noin 90 eurolla voidaan säästää yksi tyttö silpomiselta.

Asenteet tyttöjen sukuelinten silpomista vastaan jyrkkenevät, mutta koronapandemia uhkaa pysäyttää suotuisan kehityksen30.11.2020 04:10:00 EET | Tiedote

Tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaisessa asennemuutostyössä Keniassa on saavutettu kriittinen vaa’ankielitilanne: yhtä moni vastustaa ja puolustaa silpomisperinnettä. “On suuri riski, että korona kääntää tilanteen huonompaan suuntaan tyttöjen kannalta, kun yhä useampi tyttö silvotaan ja silpomisen vastainen työ ei tavoita kaikkia yhteisöissä.”

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye