Dialogi: Sote-ala tarjoaa moninaisia urapolkuja
Sosiaali- ja terveysalan osaajat ovat hyvinvoinnin erityisammattilaisia, joiden koulutus tarjoaa monenlaisia urapolkuja ja mahdollisuuksia. Diakissa panostetaan kohtaamisosaamiseen ja moniammatilliseen yhteistyöhön.

Sosiaali- ja terveysala näyttäytyy julkisuudessa usein kriisien ja epäkohtien kautta, mutta todellisuudessa kyse on ihmisläheisestä työstä, jossa vaaditaan monipuolisia taitoja.
– Moni hakeutuu sote-alalle juuri sen ihmisläheisyyden vuoksi. Niissä töissä näkee ja kohtaa usein yhteiskunnan koko kirjon asunnottomasta varakkaaseen johtajaan, ja työ tuo eteen asioita, joita ei useinkaan sen ulkopuolella kohdata, kirjoittavat lehtori Mirva Heikkilä-Tyni ja toimitusjohtaja, rehtori Elina Juntunen Dialogi-median tuoreessa Mahdollisuuksien sote-ala -teemanumerossa.
Nimenomaan kohtaamiset potilaiden ja heidän läheistensä kanssa tekivät aiemman sairaanhoitajan työn merkitykselliseksi myös Diakin terveysalan lehtori Piia Kekäläiselle. Hyvien kohtaamis- ja vuorovaikutustaitojen opettamiseen satsataan Diakissa paljon ja ne kulkevat läpi kaiken opetuksen.
– Kun ihmiset kohtaavat meidät, heillä on yleensä joku hätä tai tarve. Silloin he ovat hyvin paljastetussa ja herkässä tilanteessa ja ammattilaisen täytyy osata olla kunnioittava, aidosti läsnä ja keskittyä toisen ihmisen asiaan. Siitä alkaa turvallinen yhteistyö, Kekäläinen sanoo.
Moninaisia uravaihtoehtoja
Sote-alalla on monenlaisia vetovoimaisia työtehtäviä tarjolla. Diakissa erityisyytenä on diakoniset sosiaali- ja hoitotyön tutkinnot, jotka tuottavat kaksoiskelpoisuuden niin kirkon alan kuin sosiaali- tai hoitotyön tehtäviin.
Diakin alumni Taina Laakso hakeutui aikanaan diakonissan opintoihin täydentämään sairaanhoitajan tutkintoaan. Sairaanhoitaja-dikonissan koulutus tarjoaa monenlaisia suuntautumisvaihtoehtoja, koska siinä yhdistyy sosiaalihuollon ja terveydenhuollon osaaminen.
– Voit työskennellä paitsi varsinaisen hoitotyön parissa, niin vaikkapa seurakunnissa tai järjestöissä. Sairaanhoitajan ammatin lisäksi osaat esimerkiksi ohjata talousvaikeuksissa olevan ihmisen ruoka-avun piiriin, Laakso kertoo.
Soten tulevaisuus on moniammatillinen
Sote-alan moniammatillisuuden merkitys korostuu koko ajan. Terveysalan lehtori Janita Laine-Aholan mukaan erityisesti hyvinvointialueiden painotukset terveyden edistämisestä ja ennaltaehkäisevästä työstä edellyttävät moniammatillisuutta. Moniammatillisuus vastaa yksilön erilaisiin palvelutarpeisiin mutta mahdollistaa myös kustannusten tarkastelua ja päällekkäisyyksien purkamista.
– Moniammatillisuus edistää myös sote-alan pito- ja vetovoimaa, kun terveydenhuollon ammattilainen voi hyödyntää omaa asiantuntijuuttaan osana moniammatillista tiimiä. Hoitotyössä ja terveydenhuollossa moniammatillisuudella on siis hyvin moninainen merkitys, niin yhteiskunnallisesti kuin yksilöllisesti.
Moniammatillisuutta harjoitellaan Diakin opinnoissa esimerkiksi simulaatioissa, joita on tehty etenkin terveys- ja tulkkausalan kesken. Uusimmissa kokeiluissa mukana on ollut myös sosiaalialan opiskelijoita.
Tänä vuonna on pilotoitu myös simulaatioita Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan kanssa lääkäri- ja sairaanhoitajaopiskelijoille sisätautikirurgisilla potilastapauksilla.
– Simulaatioissa eri ammattiryhmien kesken on syntynyt upeasti aitoa kohtaamista, yhteistä pohdiskelua ja oivalluksia potilaskeissin ympärillä. Opiskelijat ovat kiittäneet myös sitä, että toisten ammattilaisten työroolit tulevat simulaatiossa hyvin konkreettisesti tutuiksi, terveysalan lehtori Tiina Ervelius kertoo.
Dialogi-median Mahdollisuuksien sote-ala -teemanumero pureutuu sosiaali- ja terveysalan moninaisiin mahdollisuuksiin esimerkiksi sote-alan kehittämisen, erilaisten koulutus- ja urapolkujen sekä moniammatillisuuden ja johtamisen näkökulmista.
Dialogi on Diakonia-ammattikorkeakoulun verkkomedia, joka tekee näkyväksi Diakin asiantuntemusta, vahvuusalueita ja tuloksia. Dialogissa herätetään keskustelua ja otetaan kantaa ajankohtaisiin aiheisiin
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Aura VuorenrinneviestintäpäällikköDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:040 509 2577aura.vuorenrinne@diak.fiHelka Repoviestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 597 5008helka.repo@diak.fiTietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Diakin uusi toimitusjohtaja-rehtori on TtT, KL Kati Komulainen8.5.2025 08:25:00 EEST | Tiedote
Diakin uudeksi toimitusjohtaja-rehtoriksi on valittu Kati Komulainen. Hän aloittaa tehtävässään 1. elokuuta 2025.
Osallisuutta ja kulttuurihyvinvointia Valkeassa 6.5.3.5.2025 09:08:00 EEST | Tiedote
Lämpimästi tervetuloa AVOT- Arjen verkostoista osallisuutta ja toimijuutta & Kukoista- kulttuurihyvinvointia ja osallisuutta lähiössä ja verkossa -hankkeiden järjestämään lopputapahtumaan Oulun kauppakeskus Valkeaan ti 6.5. klo 13–15.
Kohti uutta ammatillisuutta – Diakonia-ammattikorkeakoulu ja Hyvän arjen rakentajat -ohjelma käynnistivät ainutlaatuisen yhteistyön2.5.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Diakonia-ammattikorkeakoulu ja Hyvän arjen rakentajat -ohjelma ovat käynnistäneet yhteistyön, joka tukee molempien toimintaa ja tavoitteita. Diakin opiskelijoille yhteistyö tarjoaa uudenlaisen oppimisympäristön oman ammattitaidon vahvistamiseksi. Hyvän arjen rakentajat -ohjelma saa puolestaan toimintaansa ja kehittämistyöhönsä mukaan tulevia sosiaali-, terveys- ja tulkkausalan ammattilaisia.
Kokemusosaaminen tuo merkitystä ja vahvistaa palveluiden laatua sote-alalla28.4.2025 12:30:17 EEST | Tiedote
Kokemusosaamisella tarkoitetaan oman kokemuksen tuomaa tietoa ja ymmärrystä, jota voidaan hyödyntää työssä sosiaali- ja terveysalalla. Uusi julkaisu avaa, miten sote-ammattilaiset voivat hyödyntää myös omaa kokemustaan työssään. Kokemukseen perustuva osaaminen tuo merkitystä työhön ja vahvistaa palveluiden laatua, todetaan uudessa julkaisussa.
Eriarvoisuuden torjunta edellyttää tietoa, tahtoa ja tekoja16.4.2025 13:00:35 EEST | Tiedote
Suomessa on historian saatossa onnistuttu kaventamaan eriarvoisuutta rohkeilla uudistuksilla. Viime vuosikymmenen aikana huoli eriarvoisuuden kasvusta on kuitenkin noussut. Yhdenvertaisuus vaatii jatkuvaa työtä, todetaan Dialogin uudessa teemanumerossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme