EK:n dataikkuna: Vihreän siirtymän investointiaikeet nousseet yli 200 miljardiin euroon
Energiamurrokseen liittyvien investointiaikomusten aalto on saavuttanut Suomessa yli 200 miljardin euron mittakaavan, ilmenee EK:n vihreiden investointien dataikkunan tuoreimmista luvuista. Kyse on kuitenkin hyvin varhaisen vaiheen investointiaikeista. Varsinaisia investointipäätöksiä on tehty vasta vähän. Toimintaympäristöön tarvitaan nyt kasvu- ja investointimyönteisiä uudistuksia, jotta yritysten olisi helpompi saada liikkeelle energiahankkeiden ohella myös teollisuuden tuotantoinvestointeja. Teolliset investoinnit tarvitsevat tuekseen mittavasti palveluita.
EK:n dataikkunan (www.ek.fi/dataikkuna) tuoreimpien päivitysten myötä vihreän siirtymän investointisuunnitelmien yhteenlaskettu summa on jo yli 203 miljardia euroa. Hankeaihioiden määrä eri puolilla Suomea on lähes 280.
Dataikkunan lukujen kasvun takana on sekä uusia hankkeita että laskentaperiaatteiden kertaluonteinen muutos: EK ilmoittaa tästä alkaen kaikkien investointihankkeiden euroluvut täysimääräisinä. Aikaisemmin maatuulivoiman investointisumma oli painotettu kertoimilla, jotka pohjautuivat eri vaiheessa olevien hankkeiden toteutumisen todennäköisyyteen. Muutos nostaa investointiaikeiden volyymin noin 40 miljardia euroa korkeammaksi, yli 200 miljardiin euroon. Uudella laskentatavalla maatuulivoiman osuus dataikkunan hankkeista on lähes puolet (95 miljardia euroa).
Maiden välinen investointikilpailu on kiihtymässä
Dataikkunan luvuissa on kyse hyvin varhaisen vaiheen investointiaikomuksista. Lienee selvää, että kaikki hankkeet eivät etene toteutukseen, arvioi EK:n johtava ilmastoasiantuntija Janne Peljo:
”Jos maatuulivoimaa ei huomioida, niin varsinaisia investointipäätöksiä on tehty vasta 4,1 miljardin euron edestä. Käynnistysvaiheeseen edenneitä hankkeita on 3,9 miljardin euron arvosta.”
”Kyse on vaativista ja pääomaintensiivisistä hankkeista, joiden suunnittelujänne on lähtökohtaisesti pitkä. Nyt investointien toteutumista vaikeuttaa vielä inflaation ja korkotason nousu, epävarma taloustilanne sekä kansainvälinen valtiontukikilpailu. Suomi saa tehdä hartiavoimin töitä, jotta hankkeet todella saataisiin sijoittumaan juuri tänne. Maiden välinen kilpajuoksu investoinneista on kiihtymisvaiheessa”.
Suurinta kasvua aurinko- ja merituulihankkeissa sekä vedyssä
EK:n dataikkunan seuranta kokoaa julkistetut hankkeet kattavasti tammikuusta 2021 eteenpäin. Uusien investointijulkistusten tahti on dataikkunassa jatkuvasti kiihtynyt, vaikkakin kuukausittainen vaihtelu on voimakasta. Tämän vuoden tammi-syyskuussa dataikkunaan lisättiin uusia investointi-ilmoituksia lähes 52 miljardin euron edestä, kun edeltävänä vuonna vastaavalla ajanjaksolla luku oli vajaat 24 miljardia euroa.
Viimeisen 12 kuukauden aikana voimakas buumi on nähty aurinkovoimassa ja vedyssä. Aurinkovoimahankkeita ja vetyhankkeita on molempia nyt vireillä lähes kuusinkertaisesti vuodentakaiseen verrattuna. Merituulivoimasuunnitelmat ovat 3,5-kertaistuneet yli 60 miljardin euron tasolle.
Myös energiakriisin vaikutukset näkyvät dataikkunassa. Lämmityksen sähköistymiseen liittyvien hankkeiden summa on kasvanut 9-kertaiseksi, hukkalämmön hyödyntämiseen liittyvien 2,5-kertaiseksi ja lämpöpumppuhankkeiden määrä lähes 2-kertaiseksi vuoden kuluessa.
Energian ohella tarvitaan investointeja teollisuuteen
Vihreiden investointien dataikkuna osoittaa Suomen haasteen uudessa tilanteessa, arvioi EK:n johtaja Ulla Heinonen:
”Puhtaan sähköntuotannon rinnalla täytyisi saada liikkeelle merkittävästi lisää teollisia tuotanto- ja teknologiahankkeita. Jotta puhdasta sähköntuotantoa uskalletaan Suomeen rakentaa vauhdilla tulevaisuudessakin, pitäisi investointipäätöksiä saada vastaavasti myös sähköä käyttävän teollisuuden puolelta. Kestävän talouskasvun läpimurto onnistuu vain, jos koko vähähiilinen arvoketju saadaan Suomessa lentoon. Toimintaympäristön uudistusten on tuettava tätä. Teolliset investoinnit tarvitsevat tuekseen mittavasti palveluita, mikä on huomioitava myös elinkeinopolitiikassa”.
EK:n vihreiden investointien dataikkuna:
www.ek.fi/dataikkuna
Lisätiedot:
vihreän kasvun johtaja Ulla Heinonen, puh. 040 550 6982
johtava ilmastoasiantuntija Janne Peljo, puh. 040 528 5754
sähköpostit etunimi.sukunimi@ek.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Satu ToivonenTiedottaja
Yrittäjyys, elinkeinopolitiikka
Energia, ilmasto, liikenne, ympäristö
EU-asiat, Brysselin toimisto
Kauppapolitiikka, kansainvälistyminen
Tietoja julkaisijasta
Elinkeinoelämän keskusliitto EK on suomalaisten yritysten merkittävin puolestapuhuja. Välitämme elinkeinoelämän yhteisiä viestejä ja ratkaisuehdotuksia politiikan päättäjille ja yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän keskusliitto EK
EK:n yrityskysely: Poliittiset päätökset nähdään talouskasvua tukevina – vaikutukset investointeihin ja työllistämiseen vielä varovaisia7.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Tuoreen yrityskyselyn mukaan valtaosa yrityksistä arvioi, että hallituksen tekemillä poliittisilla päätöksillä on myönteinen vaikutus talouskasvuun. Yli 70 prosenttia vastaajista uskoo, että päätökset vauhdittavat talouskasvua joko merkittävästi tai jonkin verran. Toisaalta 19 prosenttia ei usko päätöksillä olevan vaikutusta, ja noin 10 prosenttia näkee niillä jopa kielteisiä vaikutuksia.
EK:n Suhdannebarometri: Suhdanteet elpyneet loivasti - näkymät jälleen astetta varovaisemmat28.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
EK:n huhtikuun Suhdannebarometrin perusteella suomalaisyritysten suhdanteet ovat kohentuneet loivasti alkuvuoden aikana, kuten edellisessä tiedustelussa odotettiin. Tämänhetkistä suhdannetilannetta kuvataan kuitenkin keskimääräistä heikommaksi kaikilla päätoimialoilla. Tuotanto ja myynti ovat kasvaneet, mutta henkilöstön määrä väheni vielä hieman.
Yrityskysely Trumpin tulleista: lähes 60 prosenttia vientiyrityksistä varautuu USA-viennin vähentymiseen25.4.2025 07:30:00 EEST | Tiedote
EK:n yrityskyselyn mukaan 58 prosenttia suomalaisista vientiyrityksistä arvioi Yhdysvaltojen vientinsä vähenevän, jos 10 + 20 prosentin lisätullit toteutuvat EU:ta koskien. Tuotantoa ei silti olla siirtämässä Atlantin toiselle puolelle: vain alle 12 prosenttia vientiyrityksistä aikoo lisätä paikallista tuotantoa Yhdysvalloissa. Kyselytulokset alleviivaavat tarvetta siihen, että EU:n onnistuisi neuvotteluteitse välttämään tullien voimaantulo. Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan Yhdysvaltain viennin heikennykset voidaan vielä välttää: ”Lisätullien 90 päivän aikalisä pitää nyt käyttää maksimaalisesti hyväksi. Suomalaisten vientiyritysten etua ajaisi se, että EU ja Yhdysvallat saavuttaisivat neuvotteluratkaisun ja lisätullit peruuntuisivat”. Maailmankaupan kriisiaikoina korostuvat kaikki ne toimet, jotka Suomella ja EU:lla on omissa käsissä: "Elinkeinoelämä odottaa EU:lta sekä sisämarkkinoiden kehittämistä että uusien kauppasopimusten nopeaa aikaansaamista A
Kutsu: EK:n Suhdannebarometrin julkistuswebinaari ma 28.4. klo 10.00–10.3024.4.2025 10:15:00 EEST | Tiedote
EK:n Suhdannebarometri julkistetaan maanantaina 28.4. klo 8, ja julkistuswebinaari pidetään saman päivän aamuna klo 10.00–10.30. Tilaisuudessa taustoitetaan talouden tilannetta sekä suomalaisyritysten suhdannekehitystä. Talouden näkymiä ja Suhdannebarometrin tuloksia esittelee EK:n johtaja ja pääekonomisti Penna Urrila. Ilmoittaudu mukaan Tervetuloa! Lisätietoja: Teemu Lindfors, viestinnän asiantuntija, p. 0400 284 764
EK kiittää hallitusta kehysriihen rohkeista kasvupäätöksistä23.4.2025 22:44:28 EEST | Tiedote
Hallitus päätti puoliväliriihessään veronkevennyksistä, jotka ovat välttämättömiä Suomen talouskasvun vauhdittamiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme