Kustannusosakeyhtiö Parvs

Helsinki graffiti – kulttikirjan paluu!

Jaa

Elokuussa 1998 julkaistu Helsinki graffiti oli ensimmäinen graffitia käsittelevä suomenkielinen kirja. Kirjasta tuli suomalaisten graffitiharrastajien raamattu ja keräilyharvinaisuus. Nyt kulttikirja on taas saatavana.

Anne Isomursun ja Tuomas Jääskeläisen toimittama Helsinki graffiti kertoo graffitin maailmasta graffitintekijöiden näkökulmasta. Kirja kattaa suomalaisen graffitin historian 1980-luvun alusta vuoteen 1998, jolloin Helsingin kaupunki käynnisti graffitien vastaisen ”Stop töhryille” -kampanjan. 

Kirjan alkuperäiset kaksi painosta myytiin nopeasti loppuun, ja kirjasta tuli harrastajien parissa niin haluttu keräilyharvinaisuus, että se levisi myös bootleg-kopioina. 

Nyt ilmestyvä kovakantinen 25-vuotisjuhlapainos sisältää alkuperäisen sisällön lisäksi yli 60 ennen julkaisematonta kuvaa. Apulaispormestari Paavo Arhinmäki kirjoittaa omakohtaisessa jälkikirjoituksessa siitä, mitä graffitille tapahtui Helsingin seudulla vuoden 1998 jälkeen: dramaattisista nollatoleranssin vuosista laillisiin graffitiseiniin ja museonäyttelyihin.

Uuden esipuheen ja jälkikirjoituksen lisäksi kirjassa on yli 60 uutta kuvaa vuosilta 1984–1998. Mukaan on valittu erityisesti sellaisia kuvia, joiden rajaus avaa näkymän myös graffitia ympäröivään kaupunkimaisemaan. Ohikulkevien ihmisten vaatetus, automallit ja mainokset rakennusten seinissä kertovat alati muuttuvasta Helsingistä.

Graffitikulttuuri on pian 60-vuotias, Helsingin graffitiskenen syntymisestä on nyt noin 40 vuotta. Graffiti on ollut välillä enemmän ja välillä vähemmän muodikasta. Se herättää yhä sekä ihastusta että raivoa. Samalla graffitin ilmaisukeinot ovat laajentuneet ja graffititaustasta on Suomessakin noussut useita menestyviä nykytaiteilijoita, kuten EGS ja Jussi TwoSeven.

Graffiti on ilmiö, josta ei tulla pääsemään eroon. Tämä kirja auttaa ymmärtämään mistä siinä on kyse. Helsinki graffiti -kirjan ansiosta kotimaisella graffitikulttuurilla on dokumentoitua historiaa ja juuret, joihin uudet sukupolvet voivat samastua ja joista ponnistaa.

 

Helsinki graffiti

Toim. Anne Isomursu ja Tuomas Jääskeläinen

Kirjoittajat: Paavo Arhinmäki, EGS, Anne Isomursu, Tuomas Jääskeläinen

Valokuvat: Tuomas Jääskeläinen, Juhana Laurila, Matti Pyykkö
Parvs 2023, 192 sivua

Ilmestyy 26.10.2023

Arvostelukappaleet ja kuva-aineisto medialle: hanna.karppanen@parvs.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Helsinki graffiti, Parvs 2023
Helsinki graffiti, Parvs 2023
Lataa
Huopalahti, 1986. Helsinki graffiti – 25-vuotisjuhlapainos
Huopalahti, 1986. Helsinki graffiti – 25-vuotisjuhlapainos
Lataa
Alppiharju, 1990-luku
Alppiharju, 1990-luku
Lataa
Rautatieasema, 1990-luku
Rautatieasema, 1990-luku
Lataa
Lepakko, 1989
Lepakko, 1989
Lataa
Spinnerin farkut, 1986
Spinnerin farkut, 1986
Lataa
Kulosaari, 1989
Kulosaari, 1989
Lataa
Pasila, 1997
Pasila, 1997
Lataa
Kamppi, 1992
Kamppi, 1992
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kustannusosakeyhtiö Parvs on taidekirjoihin ja arkkitehtuurijulkaisuihin erikoistunut helsinkiläinen kustantamo, joka on perustettu vuonna 2006.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Parvs

Uutuuskirja Helene Schjerfbeckistä ja muodista6.2.2024 10:35:00 EET | Tiedote

Uusi taidekirja ja Villa Gyllenbergissä avautuva näyttely avaavat rakastetun taiteilijan Helene Schjerfbeckin (1862–1946) vähemmän tunnettua puolta: kiinnostusta muotiin ja vaatteisiin. Schjerfbeck rakasti paitsi maalaustaidetta myös muotia ja muodikkaita vaatteita. Asut ja tekstiilit olivatkin usein keskeisessä osassa hänen maalauksissaan. Pinnalliseksi ja ohimeneväksi mielletty muoti on yleensä nähty vastakohtana syvälliselle ja kestävälle taiteelle, eikä taiteen ja muodin yhteyttä ei ole aiemmin juurikaan tutkittu. Moderni taide ja muoti kietoutuivat kuitenkin toisiinsa monin tavoin. Schjerfbeckin lisäksi monet muutkin aikakauden taiteilijat – esimerkiksi Albert Edelfelt, Jalmari Ruokokoski ja Olga Gummerus-Ehrström – kuvasivat muotia teoksissaan. Etenkin ranskalaista muotia seurattiin tuon ajan Suomessa.

Teemu Mäki pohtii esseekirjassaan taiteen tehtävää19.12.2023 17:45:35 EET | Tiedote

Miksi taidetta tehdään? Miten sitä nautitaan? Mikä on taiteen yhteiskunnallinen tehtävä? Mikä on taiteen julkisen rahoituksen oikeutus ja päämäärä? Mitä on avantgarde ja mitä on kriittinen taide? Onko taiteella todellista yhteiskunnallista merkitystä ja pitääkö sellaista vaikuttavuutta taiteelta vaatia? Mitä on viime vuosina yliopistoissa omaksi oppiaineekseen noussut taiteellinen tutkimus? Entä mikä on taiteen suhde tietoon, filosofiaan, politiikkaan, kuolemaan, ilmastonmuutokseen ja posthumanismiin?

Parvs-kustantamolta uusi esseekirjasarja ”Kirjoituksia taiteesta ja arkkitehtuurista”19.12.2023 17:08:46 EET | Tiedote

Parvs-taidekirjakustantamon uudessa kirjasarjassa ”Kirjoituksia taiteesta ja arkkitehtuurista” julkaistaan ansioituneiden taiteen ja arkkitehtuurin tutkijoiden esseitä ja muita valikoituja kirjoituksia. Joukossa on sekä uusia tekstejä että arkistojen helmiä. Kolmen ensimmäisen osan kirjoittajina ovat taidekriitikko Marja-Terttu Kivirinta, taidehistorian professori emerita Riitta Nikula sekä tietokirjailija ja taiteilija Harri Kalha.

Helena Hännisen teos ”Nimeään kantava” käy läpi Gösta Serlachiuksen taidesäätiön 90-vuotisen historian 1910-luvulta nykypäivään13.12.2023 13:40:42 EET | Tiedote

Gösta Serlachiuksen taidesäätiö perustettiin vuonna 1933 hoitamaan, ylläpitämään ja kartuttamaan vuorineuvos Gösta Serlachiuksen (1876–1942) keräämää taidekokoelmaa. Säätiön tehtäviksi määriteltiin myös museon rakentaminen ja ylläpito sekä Mäntän kaunistaminen taiteella. Säätiö syntyi teollisuusmiehenä uransa tehneen Gösta Serlachiuksen taideharrastuksen vuoksi ja on vähitellen kasvanut arvostetuksi toimijaksi suomalaisessa taidemaailmassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye