Vauva ei voi odottaa – apua täytyy saada ajoissa ja riittävän pitkään
Keski-Suomen ensikodin apu on vaikuttavaa ja tuottaa tuloksia. Ensikodissa perhe saa ympärivuorokautista tukea silloin, kun perhe ei pysty huolehtimaan vauvasta. Usein ensikodin vaihtoehtona on vauvan sijoittaminen kodin ulkopuolelle.

Keski-Suomen ensikodissa saa vuosittain 30 vakavissa vaikeuksissa olevaa perhettä mahdollisuuden uuteen alkuun. Ensikodin apua tarvitaan esimerkiksi silloin, kun perheessä on mielenterveysongelmia tai arjen asioiden hoitaminen ei suju.
Ensikoti voi olla hyvä paikka vauvaperheelle myös silloin, kun vanhemmat ovat itse hyvin nuoria tai heillä on puutteellista arjen ja elämän hallintaa. Yllättävät asiat, kuten esimerkiksi synnytyksen jälkeinen masennus tai parisuhdekriisi, voivat suistaa minkä tahansa perheen tilanteeseen, jossa se tarvitsee erityistä apua selvitäkseen.
Ensikodilta apua saavat perheet ovat vankan tuen tarpeessa. Ensikodissa on aina paikalla ammattilaisia auttamassa. Kuntoutuksessa keskitytään opettelemaan tunnistamaan vauvan tarpeita ja autetaan vanhempaa selviytymään vanhemmuuden vaikeista tilanteista. Toiset samassa tilanteessa olevat vanhemmat ovat merkittävä tuki perheille.
Ensikodissa perheitä pystytään auttamaan ja vanhemmat kuntoutuvat hyvin vaikeista tilanteista huolehtimaan omasta vauvasta. Vauva saa ensikodissa turvallisen kasvuympäristön, hoidon ja huolenpidon ja vanhempi vankkaa tukea vanhemmuuteen. Valtaosa ensikodin apua saaneista vanhemmista pystyy huolehtimaan vauvastaan riittävän pitkän kuntoutusjakson jälkeen.
Ensikotien valtakunnallinen verkosto auttaa ympäri Suomea
Keski-Suomen ensikoti on osa valtakunnallista verkostoa. Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten ylläpitämiä ensikoteja on 10 ympäri Suomea. Vuonna 2022 ensikotien apua sai 457 lasta ja aikuista, asiakasmäärä nousi edellisvuodesta 6 % ja jaksojen pituudet kasvoivat hiukan.
Odotusaikana tulleiden osuus oli 25 %. On tärkeää, että ensikotiin hakeudutaan jo odotusaikana. Näin perheet saavat tukea riittävän varhain.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tuija SojakkatoiminnanjohtajaKeski-Suomen ensi- ja turvakoti ry
Puh:040 7691 786tuija.sojakka@ksetu.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Ensi- ja turvakotien liitto - Olemme valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä.
Tietoja julkaisijasta
Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry on yksi valtakunnallisen Ensi- ja turvakotien liiton 31 jäsenyhdistyksestä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ensi- ja turvakotien liitto
Vauvaperheille uusi mahdollisuus päihdekuntoutuksen avulla30.4.2025 10:24:00 EEST | Tiedote
Suomessa kehitetty Pidä kiinni® -hoitomalli on osoittautunut merkittäväksi avuksi päihdeongelmaisille vanhemmille ja heidän pienille lapsilleen. Laaja seurantatutkimus vahvistaa, että hoito edistää vanhemman ja lapsen vuorovaikutusta sekä tukee perheen hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Kuntoutuksen ansiosta vanhemmilla on mahdollisuus päihteettömään elämään yhdessä lapsensa kanssa.
Tarja Filatov jatkaa Ensi- ja turvakotien liiton puheenjohtajana28.4.2025 14:38:35 EEST | Tiedote
Ensi- ja turvakotien liiton (ETKL) puheenjohtajana jatkaa kansanedustaja Tarja Filatov (Kanta-Hämeen ensi- ja turvakoti ry). Uudeksi hallituksen jäseneksi valittiin Sirpa Paatero (Kymenlaakson ensi- ja turvakoti ry). Valinnat tehtiin Ensi- ja turvakotien liiton liittokokouksessa 27.4.2025.
Ensi- ja turvakotien liittokokous: Vauvaperheiden avuntarpeeseen on vastattava viipymättä28.4.2025 14:32:01 EEST | Tiedote
Apua hakevat vauvaperheet ovat merkittävästi huonommassa kunnossa kuin aikaisemmin. Ensi- ja turvakotien liiton ensikotien asiakkaat kokevat palveluun tullessaan yleisesti stressiä, ahdistuneisuutta sekä sosiaalisiin tilanteisiin liittyvää pelkoa. Moni asiakas on kokenut lähisuhteissaan väkivaltaa ja muita pitkäaikaisesti vaikuttavia traumaattisia kokemuksia.
Vieraannuttava vanhempi voi aiheuttaa lapselle elinikäisiä seurauksia25.4.2025 08:29:23 EEST | Tiedote
Vieraannuttaminen on henkistä väkivaltaa, jolla on kielteiset seuraukset lapsen turvalliselle kasvulle ja kehitykselle. Vieraannuttaminen rikkoo lapsen oikeutta ylläpitää suhdetta vanhempiinsa ja hänelle merkityksellisiin läheisiin. Kansainvälistä vieraannuttamisen vastaista päivää vietetään tänään 25.4.
“Niin kohtelias, että viha osuu vain läheisiin” – Ensi- ja turvakotien liiton kampanja kääntää katseet lähisuhdeväkivallan tekijään10.4.2025 14:24:19 EEST | Tiedote
Suomessa jopa puolet naisista on jossain elämänsä vaiheessa kokenut väkivaltaa parisuhteessaan. Silti lähisuhdeväkivalta tunnistetaan heikosti. Ensi- ja turvakotien liiton uusi kampanja kääntää katseen väkivallan tekijän auttamiseen ja haluaa muuttaa lähisuhdeväkivallan käsittelyn tapoja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme