Ensi- ja turvakotien liitto

Vauva ei voi odottaa – apua täytyy saada ajoissa ja riittävän pitkään

Jaa

Keski-Suomen ensikodin apu on vaikuttavaa ja tuottaa tuloksia. Ensikodissa perhe saa ympärivuorokautista tukea silloin, kun perhe ei pysty huolehtimaan vauvasta. Usein ensikodin vaihtoehtona on vauvan sijoittaminen kodin ulkopuolelle.

Keski-Suomen ensikodissa saa vuosittain 30 vakavissa vaikeuksissa olevaa perhettä mahdollisuuden uuteen alkuun. Ensikodin apua tarvitaan esimerkiksi silloin, kun perheessä on mielenterveysongelmia tai arjen asioiden hoitaminen ei suju.

Ensikoti voi olla hyvä paikka vauvaperheelle myös silloin, kun vanhemmat ovat itse hyvin nuoria tai heillä on puutteellista arjen ja elämän hallintaa. Yllättävät asiat, kuten esimerkiksi synnytyksen jälkeinen masennus tai parisuhdekriisi, voivat suistaa minkä tahansa perheen tilanteeseen, jossa se tarvitsee erityistä apua selvitäkseen.

Ensikodilta apua saavat perheet ovat vankan tuen tarpeessa. Ensikodissa on aina paikalla ammattilaisia auttamassa. Kuntoutuksessa keskitytään opettelemaan tunnistamaan vauvan tarpeita ja autetaan vanhempaa selviytymään vanhemmuuden vaikeista tilanteista. Toiset samassa tilanteessa olevat vanhemmat ovat merkittävä tuki perheille.

Ensikodissa perheitä pystytään auttamaan ja vanhemmat kuntoutuvat hyvin vaikeista tilanteista huolehtimaan omasta vauvasta. Vauva saa ensikodissa turvallisen kasvuympäristön, hoidon ja huolenpidon ja vanhempi vankkaa tukea vanhemmuuteen. Valtaosa ensikodin apua saaneista vanhemmista pystyy huolehtimaan vauvastaan riittävän pitkän kuntoutusjakson jälkeen.

Ensikotien valtakunnallinen verkosto auttaa ympäri Suomea

Keski-Suomen ensikoti on osa valtakunnallista verkostoa. Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistysten ylläpitämiä ensikoteja on 10 ympäri Suomea. Vuonna 2022 ensikotien apua sai 457 lasta ja aikuista, asiakasmäärä nousi edellisvuodesta 6 % ja jaksojen pituudet kasvoivat hiukan.

Odotusaikana tulleiden osuus oli 25 %. On tärkeää, että ensikotiin hakeudutaan jo odotusaikana. Näin perheet saavat tukea riittävän varhain.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ensi- ja turvakotien liitto - Olemme valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä.

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ensi- ja turvakoti ry on yksi valtakunnallisen Ensi- ja turvakotien liiton 31 jäsenyhdistyksestä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ensi- ja turvakotien liitto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye