Expomark

Valokiilassa kuntoutus, apuvälineet ja esteettömyys

Jaa

Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 9.-11.11.2023 pidettävä Apuvälinetapahtuma muistuttaa, että esteettömät ja saavutettavat ratkaisut kuuluvat kaikille, eikä esteettömyys ole vain liikkumisen esteettömyyttä. Apuväline 2023 -tapahtuman teemoina ovat mm. vaikuttavuus, arjen ratkaisut sekä uudet teknologiat. 

Kuva Apuväline-tapahtuman apuvälineradalta 2022. Radalla erilaisia kynnyksiä, liuskoja ja korokkeita, missä harjoiteltiin liikkumista pyörätuolilla.
Apuvälinerata 2022 Kimmo Brandt

Apuväline 2023 tarjoaa tietoa ja apuvälinealan uutuuksia ammattilaisille ja päättäjille sekä kaikenikäisille apuvälineiden käyttäjille. Torstaina 9.11. aiheisiin pureudutaan alan ammattilaisten näkökulmasta. Perjantai 10.11. ja lauantai 11.11. ovat täynnä tarjontaa kaikille kiinnostuneille.

Lavalla kuntoutusta ja lasten asiaa

Lasten apuvälineisiin liittyvät ratkaisut nousevat esille lavaohjelmassa. Lauantain paneelikeskustelussa klo 11.00 kysytään ”Miten apuvälineet tukevat erityislapsen arkea?” Puheenaiheina ovat sopivan apuvälineen saaminen ja käyttöönotto sekä arjen sujuvuus kotona, koulussa ja harrastuksissa. Keskustelussa ovat mukana mm. erityislapsen vanhempi Veera Keso, lasten kanssa työskentelevä konsultoiva ohjaaja Henni Petäjistö valtakunnallisesta oppimis- ja ohjauskeskus Valterista, Kehitysvammaisten Tukiliiton Malike-toiminnan suunnittelija Ira Tiilikainen sekä apuvälineasiantuntija Mia Kylén Kanta-Hämeen hyvinvointialueelta. Paneelikeskustelua luotsaa Mikko "Peltsi" Peltola.

Heti paneelikeskustelun jälkeen lavalla jatkaa Ammattiopisto Spesian erityisen tuen asiantuntija Maarit Sorjonen, joka puhuu oppivelvollisten vaihtoehtoisista poluista. Peruskoulun päättyessä nuoren vanhempineen pitäisi tehdä viisaita valintoja, sillä ne voivat vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen. Onneksi monia mahdollisuuksia on olemassa – myös yksiköllistä tukea tarvitseville nuorille.

Ohjelmalavan  keynote-puhujat Heidi Foxell ja Leo-Pekka Tähti nostavat omissa puheenvuoroissaan esille fysioterapian ja kuntoutuksen merkitystä. THL:n kehittämispäällikkö Heli Valkeinen kertoo puolestaan torstaina klo 11.50 kuntoutuksen kehittämisestä hyvinvointialueilla. Valkeinen toimii Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelman hanketoimistossa.

Kuntoutuksen tulevaisuuden visiot

Myös torstaina 9.11. ammattilaisille järjestettävä Kuntoutusseminaari  pureutuu lasten ja nuorten kuntoutuksen ratkaisuihin. Puhujana on mm. kuntoutuspäällikkö Sari Ylinen Pirkanmaan hyvinvointialueelta. Hän kertoo lasten ja nuorten lääkinnällisen kuntoutuksen vaikuttavista ratkaisuista alueellisissa käytännöissä.

FT Tiina Lautamo puolestaan nostaa esiin kokonaisvaltaisen arjen toiminnan merkityksen osana lapsen ja perheen kuntoutumisprosessia. Hän pohtii, miten aidolla yhdessä tekemisellä voidaan tukea lapsen oppimista ja aikuisten yhteistoimintaa. Näkökulmissa korostuvat lisäksi uudet teknologiaratkaisut, kuten kuntoutuksen digisovellukset ja älyvaateteknologia, josta puhuu HUSin osastonylilääkäri, Helsingin yliopiston professori Sampsa Vanhatalo.

Hands on -kierrokset johdattavat uuden tiedon äärelle

Vuoden 2023 uutuutena ovat Hands on -kierrokset, joilla oppaan johdolla tutustutaan kolmesta viiteen eri messuosastoon ja saadaan henkilökohtaista tuntumaa käytännön ratkaisuihin. Kierrokset on koottu tietyn kattoteeman alle, ja yksi kierros kestää noin tunnin. Kierrokset ovat maksuttomia, mutta niihin on ennakkoilmoittautuminen nettisivujen kautta.

Kuntoutuksen tulevaisuuden teknologia kiinnostaa monia, ja alan yrityksiä on mukana myös Hands on -kierroksilla. Muina teemoina ovat mm. lasten ja liikkumisen apuvälineet, tietotekniset ratkaisut ja kotona asumista tukevat ratkaisut.

Esteettömyys mahdollistaa turvallisen liikkumisen

Näytteilleasettajien osastojen lisäksi messualueelle rakennetaan mm. esteettömän matkailun teemaosasto, seksuaaliterveyden teemaosasto sekä suosittu Apuvälinerata. Radalla voi kokeilla, miten pyörätuolilla liikutaan turvallisesti arjen haastavissa ympäristöissä. Tänä vuonna ei toteuteta perinteistä Liikuntamaata, mutta Paralympiakomitea on mukana omalla osastollaan. Liikuntalavalla luvassa on useita lajiesityksiä sekä mahdollisuus lajikokeiluihin.

Kehitysvammaisten tukiliiton Malike-toiminta kertoo toimintavälineistä. On tärkeää, että välineet saadaan kaikkien kuntalaisten käyttöön, jotta liikkumaan ja harrastamaan päästään yhdenvertaisina. Malikkeen osaston vieressä on myös testirata, missä voi kokeilla mm. maastoliikkumisen apuvälineitä ja erityispyöriä.

85-vuotias Invalidiliitto jakaa tunnustuspalkinnon esteettömyydestä

Tänä vuonna 85-vuotisjuhlavuottaan viettävän Invalidiliiton toimitusjohtaja Janne Juvakka lausuu Apuväline 2023 -tapahtuman avajaissanat torstaina klo 11. Tilaisuudessa Invalidiliitto jakaa 3000 euron suuruisen Esteettömyyden edistäjä -palkinnon. Palkintosumman lahjoittaa Suomen Messusäätiö.

Ammattilaiset kokoontuvat Päättäjäfoorumiin ja Kuntoutusyrittäjäpäiville

Torstaina 9.11. Apuväline-tapahtuman yhteydessä järjestetään ensimmäinen apuvälinealan Päättäjäfoorumi. Foorumi on tarkoitettu sekä lääkinnällisen kuntoutuksen että vammaispalvelujen alan päättäjille, hankintavastaaville ja vastuuhenkilöille. Keskustelunaiheissa korostuvat hyvinvointialueiden toiminnan käynnistymisen haasteet, kuten apuvälinepalveluiden järjestäytyminen ja vastuunjako. Aiheina ovat myös lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineiden luovutusperusteet ja teknologian koordinaatiomalli, josta kuullaan myös case-esimerkki.

Myös Kuntoutusyrittäjät kutsuu jäsenensä 9.–10.11. pidettäville Kuntoutusyrittäjäpäiville, joiden teemana on ”Yhteinen kenttä, yhteiset haasteet”. Päivät avaa kansanedustaja, Kelan valtuutettujen puheenjohtaja ja eduskunnan kuntoutusverkoston puheenjohtaja Mira Nieminen, joka on myös eduskunnan sote-valiokunnan jäsen. Päivillä julkistetaan vuoden 2023 kuntoutusyrittäjä.

Apuväline 2023 Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa 9.–11.11.2023. Tapahtuma esittelee apuvälinealan ja kuntoutuksen uusimmat ratkaisut apuväline-, kuntoutus- ja sote-alan ammattilaisille sekä apuvälineiden käyttäjille. Järjestäjinä ovat Expomark Oy ja Invalidiliitto yhteistyössä Näkövammaisten liiton, Sailab – MedTech Finland ry:n ja Suomen Paralympiakomitean kanssa.

 

Messut avoinna:
torstai 9.11. klo 9–17
perjantai 10.11. klo 9–17
lauantai 11.11. klo 10–16

Torstai on tarkoitettu ammattilaisille, sisäänpääsy veloituksetta rekisteröitymällä kävijäksi netissä.
Opiskelijat toivotamme tervetulleiksi perjantaina. Yleisöliput ennakkoon 10 € (ovelta 12 €). Avustajat ja alle 15 v. lapset vanhempiensa seurassa veloituksetta.

apuvaline.expomark.fi | #apuvälinemessut #apuväline2023

Kuvia edellisestä tapahtumasta vapaasti median käyttöön >>>

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva Apuväline-tapahtuman apuvälineradalta 2022. Radalla erilaisia kynnyksiä, liuskoja ja korokkeita, missä harjoiteltiin liikkumista pyörätuolilla.
Apuvälinerata 2022
Lataa
Kuva Apuväline 2022 -tapahtumasta, messuosastolla esitellään hoitosängyn toimintaa
Apuväline 2022 -tapahtuma
Lataa
Kuva Apuväline 2022 -tapahtumassa. Kuva Fysiolinen osastolla, missä keskustelu käynnissä ja takaseinällä teksti: Tehokas kuntoutus kuuluu kaikille.
Apuväline 2022 -tapahtuma
Lataa

Linkit

Expomark Oy - messutapahtumien näkemyksellinen toteuttaja

Expomark järjestää eri alojen ammattitapahtumia tuoden yhteen alan osaajat, tiedon ja ratkaisut. Aidoissa kohtaamisissa osaajat verkostoituvat, inspiroituvat, tekevät bisnestä ja kehittävät alaa. Tulevaisuutta voi rakentaa vain yhdessä. Expomark kuuluu Suomen Messut -konserniin. 7 hengen tiimin kotipaikka on Jyväskylässä. expomark.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Expomark

Kansainväliset Erämessut siirtymässä Suomen Messut Oyj:n järjestämisvastuulle16.11.2023 13:01:00 EET | Tiedote

Riihimäen Tilat ja Kehitys Oy (RTOY) ja Suomen Messut Oyj ovat sopimassa Kansainvälisten Erämessujen siirtymisestä Suomen Messujen järjestämisvastuulle. Erämessut järjestetään jatkossakin Riihimäellä mutta käytännön järjestelyistä vastaa Suomen Messujen tytäryhtiö Expomark Oy. Siirtyminen tukee tapahtuman kehittämistä ja kansainvälistymistä. Siirtymän on määrä tapahtua kesällä 2024 järjestettävien Erämessujen jälkeen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye