Varsinais-Suomen ELY-keskus on mukana vuonna 2024 käynnistyvässä Suomen kaikkien aikojen suurimmassa EU-rahoitteisessa LIFE-luontohankkeessa (Varsinais-Suomi, Satakunta)
Strateginen Priodiversity LIFE -hanke (2024–2031) on saanut 50 miljoonan euron rahoituksen EU:n Luonto LIFE -ohjelmasta. Hanke toteuttaa erityisesti EU:n biodiversiteettiohjelmaa, Suomen kansallista biodiversiteettistrategiaa ja Helmi-elinympäristöohjelmaa. Priodiversity LIFE on Suomen kaikkien aikojen suurin luontokatoa torjuva hanke. Sen aikana kootaan parhaita käytäntöjä ja etsitään uusia rahoitusmuotoja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi.

Hankkeen hakija ja pääkoordinaattori on Metsähallituksen luontopalvelut. Hankkeeseen osallistuvat ELY-keskukset (Varsinais-Suomi, Kaakkois-Suomi, Lappi, Pirkanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo) laativat alueilleen luonnon monimuotoisuusohjelmat laajassa yhteistyössä maakuntaliittojen ja muiden keskeisten sidosryhmien kanssa. Varsinais-Suomen ELY-keskuksen osalta tämä tarkoittaa, että monimuotoisuusohjelmat laaditaan sekä Varsinais-Suomeen että Satakuntaan. Ohjelmissa esitetään yhteiset tavoitteet ja suuntaviivat sille, miten luonnon monimuotoisuutta maakunnissa vaalitaan ja edistetään tulevina vuosina.
Vaikuttavampaa ennallistamista ja luonnonhoitoa
“Laadittavissa ohjelmissa tunnistetaan luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokkaimmat aluekokonaisuudet ja keskitetään etenkin hankkeen luonnonhoito- ja suojelutoimia näille alueille yhteistyössä eri toimijoiden kanssa vaikuttavasti ja kustannustehokkaasti”, selventää ylitarkastaja Iiro Ikonen Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta. Kokemuksista luodaan parhaat toimintamallit ja opastusaineistot, joiden avulla autetaan naapurimaakuntiakin eteenpäin luonnon monimuotoisuusohjelmien tekemisessä ja toteuttamisessa. Luonnonvara-alan toimijoiden osaamista vahvistetaan luonnonhoitotöissä, minkä ansiosta luonnonhoidon laatu ja vaikuttavuus paranevat.
Hankkeen tavoitteena on vahvistaa arvokkaita monimuotoisuusalueita ja niiden välisiä viheryhteyksiä vapaaehtoisten Helmi-elinympäristöohjelman ja Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelman METSO:n avulla. Hankkeen ostopalvelut tuovat merkittävästi lisätyötä luonnonhoidon urakoitsijoille ja suunnittelijoille. Maaseudulla toimiville yrittäjille hanke avaa mahdollisuuden laajentaa osaamista uudenlaisiin tehtäviin.
Lisää luonnon monimuotoisuutta edistäviä hankkeita
Hankkeessa pyritään erityisesti aktivoimaan luonnon monimuotoisuuden rahoitusta ja käynnistää ns. täydentävinä hankkeina Priodiversity LIFE -hankkeen tavoitteita tukevia hankkeita laajasti eri rahoitusohjelmista yli miljardin euron edestä. ”Tavoitteena onkin valtavirtaistaa luonnon monimuotoisuuden huomiointia ja asiaan liittyviä yhteistyöverkostoja kaikilla sektoreilla”, kertoo Iiro Ikonen.
Varsinais-Suomen ELY-keskus edistää hankkeessa esimerkiksi arvokkaiden metsäkokonaisuuksien suojelua Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa
Varsinais-Suomen ELY-keskus toteuttaa hankkeen aikana merkittävän pienvesien suojelua koskevan valtakunnallisen pilottihankkeen. ”Tavoitteena on markkinoida ja saada pysyvään suojeluun vapaaehtoisen METSO-ohjelman avulla noin 1000 hehtaaria pienvesien lähiympäristöjen arvokkaita metsäkokonaisuuksia Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa.”, täydentää Ikonen. Arvokkaiden pienvesikohteiden etsintä on jo alkanut Priodiversity-hanketta täydentävissä hankkeissa mm. Varsinais-Suomen liiton Valonian hankkeissa. Lisäksi pilottihankkeena on tarkoitus edistää niittohoidon aloittamista Someron Rekijoen Helmi-keskittymässä ja osallistua molemmissa maakunnissa uhanalaisten lajien suojelun suunnitteluun ja toteutukseen metsäympäristöissä.
Hankkeen kestoaika on kahdeksan vuotta ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen osuus on n. 3,8 miljoonaa euroa, josta EU:n osuus on 60 %. Omarahoitus katetaan Helmi-ohjelmasta. Varsinais-Suomen ELY-keskukseen palkataan ELY-keskusten yhteinen koordinaattori, aluekoordinaattori ja biodiversiteettiasiantuntija sekä muita asiantuntijoita vuoden 2024 alusta. Lisäksi sekä Varsinais-Suomeen että Satakuntaan palkataan myöhemmin henkilöt toteuttamaan suojelualueiden perustamista uuden METSO-ohjelman saadessa valtioneuvoston päätöksen.
Lisätietoja:
Iiro Ikonen, ylitarkastaja, Varsinais-Suomen ELY-keskus
0295 022 869
Maria Yli-Renko, ylitarkastaja, Varsinais-Suomen ELY-keskus
0295 023 020
Mukana hankkeessa sen käynnistyessä 1.1.2024 ovat: Metsähallitus (Luontopalvelut koordinaattorina, Metsähallitus Metsätalous Oy ja Eräpalvelut). valtioneuvoston kanslia, ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, valtiovarainministeriö, ELY-keskukset (Kaakkois-Suomi, Lappi, Pirkanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo, Varsinais-Suomi), Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Suomen metsäkeskus, Ruokavirasto, Suomen luonnonsuojeluliitto ja WWF Suomi.
Metsähallituksen ja ympäristöministeriön tiedote hankkeesta:
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Satakuntas och Egentliga Finlands LUMO-program ökar kunskapen om biologisk mångfald (Egentliga Finland, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Pressmeddelande
Det första steget i de regionala programmen för biologisk mångfald är att öka tillgången till en öppen naturinformation. Egentliga Finlands och Satakuntas LUMO-program lyfter fram de viktigaste naturområdena i regionerna samt synliggör för alla intresserade naturens mångfald och de för regionen speciella egenskaperna samt de behov av åtgärder som finns. Baserat på denna information riktas åtgärderna för att främja den biologiska mångfalden, såsom restaurering av livsmiljöer, till sådana områden som är i störst behov av ingreppen och i mest akut behov av dessa. På så vis ökar kostnadseffektiviteten kring arbetet med biologisk mångfald. Programmet erbjuder markägare olika alternativ för frivilliga åtgärder för att främja den biologiska mångfalden.
Satakunnan ja Varsinais-Suomen LUMO-ohjelmat lisäävät tietoa luonnon monimuotoisuudesta (Varsinais-Suomi, Satakunta)8.5.2025 10:01:18 EEST | Tiedote
Maakunnallisten luonnon monimuotoisuuden ohjelmien ensimmäinen askel on avoimen luontotiedon lisääminen. Varsinais-Suomen ja Satakunnan LUMO-ohjelmat nostavat esiin maakuntien parhaita luontoalueita ja avaavat maakunnan luonnon monimuotoisuuden erityispiirteitä ja edistämistarpeita kaikille tiedosta kiinnostuneille. Tiedon perusteella luonnon monimuotoisuuden edistämistoimia kuten elinympäristökunnostuksia kohdennetaan niitä eniten ja kiireellisimmin kaipaaville alueille ja tehostetaan näin luonnon monimuotoisuustyön kustannustehokkuutta. Maanomistajille ohjelma tarjoaa vaihtoehtoja vapaaehtoiseen luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.
Vuoksen vesistöalueella vedenpintojen ennakoidaan olevan kesällä matalalla (Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala)8.5.2025 09:58:14 EEST | Tiedote
Talven 2024–2025 lumikertymä Vuoksen vesistöalueella jäi varsin vähäiseksi, eikä kuluvan kevään aikana ole ollut runsaita sateita. Helmi-huhtikuun aikana sadekertymä on ollut harvinaisen vähäinen koko Saimaan valuma-alueella. Ennusteiden mukaan kevättulvat jäävät vähäisiksi, eivätkä vesistöalueen keskusjärvet täyty tavanomaiseen tapaan.
Norsk e-Fuel AS:n sähköisen polttoaineen tuotantolaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelma nähtäville, Rauma (Satakunta, Varsinais-Suomi)8.5.2025 09:15:00 EEST | Tiedote
Norsk e-Fuel AS suunnittelee sähköisen lentopolttoaineen tuotantolaitosta Raumalle. Laitoksen suunniteltu sijaintipaikka on Rauman Satamassa, Ulko-Petäjäksen niemen kärjessä.
Valkoposkihanhien kevätmuutto vilkastuu7.5.2025 15:24:14 EEST | Tiedote
Viimeisen viikon aikana kymmeniätuhansia valkoposkihanhia saapui Suomeen. Suomeen saapuminen tapahtui kahdessa aallossa, joista toinen tapahtui vappuaattona keskiviikkona 30.4. ja toinen lauantaina 3.5.2025. Etelä- ja Itä-Suomen pelloilla ruokailee nyt yli 200 000 valkoposkihanhea. Päämuutto ei ole vielä tapahtunut.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme