Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL on huolissaan hyvinvointialueiden rahoituksesta – Lakisääteiset palvelut eivät saa vaarantua

Jaa

Ammattiliitto JHL toivoo valtiolta rahoituksen turvaavia päätöksiä ja hyvinvointialueiden päättäjiltä malttia, kun he ratkovat sote- ja pelastuspalvelujen tulevaisuutta. Ihmisten elintärkeitä palveluja ei saa vaarantaa.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine vetoaa hyvinvointialueiden päättäjiin, jotta he eivät tekisi lyhytnäköisiä ja rajuja leikkauksia palveluihin. Viimeksi Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue kertoi suurista muutosneuvotteluista, joilla haetaan kymmenien miljoonien vuosittaisia säästöjä.

– Erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollossa on jo nyt pula osaajista. Alan pito- ja vetovoimaa ei paranneta lisäämällä työntekijöiden epävarmuutta työpaikan säilymisestä.

– Jos työntekijöitä vähennetään, niin jäljelle jääville kasaantuu entistä enemmän tehtäviä. Tämä asettaa haasteita mm. työssä jaksamiselle.

Niemi-Laine pitää hyvänä sitä, että Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen pidemmän tähtäimen tavoite on oman, vakituisen henkilöstön suhteellisen määrän lisääminen ja henkilöstön vuokrauksen merkittävä vähentäminen. Alueiden on pyrittävä tasapainottamaan taloutensa siirtymäajan puitteissa.

– Toteutuneet alijäämät on katettava enintään kahden vuoden kuluessa tilinpäätöksen vahvistamista seuraavan vuoden alusta lukien. Vuoden 2023 alijäämä on siis katettava 2026 loppuun mennessä.

– Olemme kuitenkin eläneet varsin poikkeuksellisia aikoja. Inflaatio on tavanomaista merkittävästi korkeammalla, korot ovat nousseet ja energianhinta on ollut poikkeuksellisen korkealla.

Niemi-Laine muistuttaa, että soteuudistus on hallintorakenneuudistus.

– Hyödyt tulevat ajan myötä siitä, miten uutta rakennetta käytetään. Palveluketjuja on parannettava, mutta se ei tapahdu yhdessä yössä.

– Jos uudistusta ei olisi tehty, niin meillä olisi suunnilleen vastaava alijäämä kunnissa. Ne joutuisivat ratkaisemaan ongelman korottamalla veroja.

Niemi-Laine korostaa, että hyvinvointialueilla tuotetaan perustuslain kansalaisille turvaamia elintärkeitä palveluja. Valtio on vastuussa niiden rahoituksesta ja maan hallituksen on kannettava vastuu asiassa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 165 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye