Kaarina Kailon "Karhumytologia ja suuri äiti. Luolauskonnosta saunapyhäkköön" lumoaa lukijansa
Karhumytologia sisältää lukemattomia kansainvälisiä karhutarinoita ja kansantaruja, joiden erottaminen historiallisesta muinaisuudesta on iso haaste. Kaukaa historiasta juontavia tarinoita karhujen kanssa avioituneista neidoista sekä karhunjumalattarista löytyy myös kautta maailman. Arkeomytologia ja sukupuolentutkimus ovat mullistaneet muinaisuuden tutkimuksen uusilla tulkinnoilla esipatriarkaalisista, jopa matriarkaalisista kulttuureista.

Jumalatarten, Suurten Äitien ja naishaltijoiden kuvastot sekä maadonnien maanläheisyys yhdistyvät henkisten rituaalien syntyihin syviin ainutlaatuisella tavalla saunapyhätöissä kautta maa-ilman. Tämä tietokirja avartaa tietojamme kaukaisimmista muinaisista henkis rituaalisista juonteista ja samalla luolakarhun kultista ja ensimmäisistä uskonnoista. Kirja nostaa esiin saunan henkiset, rituaaliset juuret osana pyhän historiallista kosmologiaa. Tässä elämäntyö- tutkimuksessa elämänvoiman vaalimisesta kumpuava ekososiaalinen perinnetieto ja sen leimallisesti naisellinen symbolikieli ravistelevat totuttuja tietokäsityksiä koskien niin karhunpeijaisia, saunaa kuin pyhän sukupuolta.
Tutkimus kytkee karhumytologian ja Suuren Äidin kuvastot vanhimpaan arkeomytologiseen tietoon, eheyttäviin ikitiedon ulottuvuuksiin. Karhunjumalattaret ja karhuemot yhdistetään tarinoihin valon ja hedelmällisyyden paluusta osana muinaisia kevätrituaaleja. Teos avaa akkunan matristiseen aikakauteen, jonka sukupuolilogiikka ja maailmankuva pohjautuvat patriarkaatista poikkeavalle tavalle olla ja elää maailmassa. Alkuperäiskansojen ja Vanhan Euroopan hikoilumajakulttuurin ja karhumyyttien avulla syntyy uusi ymmärrys alku-uskontojen pyhän käsityksistä sekä parantavasta voimasta.
Saunan tutkimus alkuperäiskansojen hikoilumajaperinteen ja luontosuhteen näkökulmasta on sinänsä suhteellisen uutta. Saunassa on uusittu kosminen maa-ilmanjärjestys, pesty kehoa, puhdistettu ja uusittu arvoja sekä lääkitty. Naiskehon symboliikalla on sen synnyssä ja toiminnassa aivan erityinen rooli. Teoksen esittelemissä saunan synnyissä syvissä kohtaamme myös karhu-uskonnon yhteyksiä sekä luontoystävällisen lahjatalous-kulttuurin arvomaailman. Kirjaan sisältyy myös pohjois-amerikkalaisten alkuperäiskansan naisten omia kuvauksia hikoilumajarituaaleista.
Dosentti, tietokirjailija, ite-taiteilija Kaarina Kailo on tutkinut laajamittaisesti suomalaista ja alkuperäiskansojen kansanperinnettä, kulttuuria ja tietojärjestelmiä. Uusia tuulia nostattanut aktivisti on toiminut naistutkimuksen viroissa kanadalaisissa ja suomalaisissa yliopistoissa ja tutkimusinstituuteissa, mm. Simone de Beauvoir-instituutin vt. johtajana ja Oulun yliopiston naistutkimuksen professorina.
Arvostelukappaleet ja haastattelupyynnöt:
Anita Salo
anita@basambooks.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anita SaloViestintävastaavaBasam Books Oy
Viestintä, sosiaalinen media, tiedotteet, arvostelukappaleet
Kuvat

Linkit
Tietoa julkaisijasta
Basam Books on riippumaton helsinkiläinen yleiskustantamo. Meidät tunnetaan erityisesti laadukkaan hyvinvointi- ja työelämäkirjallisuuden, kaunokirjallisten klassikoiden sekä runouden kustantajana.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Basam Books
”Hiiri ja puolukka”-kirja tarjoaa innostavaa luettavaa juuri lukemaan oppineelle lapselle!9.4.2025 11:58:00 EEST | Tiedote
MI-NÄ LU-EN -kirjasarjan kolmas osa ”Hiiri ja puolukka” herättää lapsen lukuinnon jo aivan lukutaidon alkumetreiltä lähtien. Kirjassa on kolme hauskaa tarinaa, jotka lapsi pystyy lukemaan ihan itse! Tekstit on tavutettu suuraakkosin ja hauskat kuvat tukevat lukemista. MI-NÄ LU-EN-kirjasarja on kahden opettajan luoma kokonaisuus, joka on suunniteltu tukemaan lukutaitoa ja herättämään lapsissa lukemisen iloa!
Uudessa lastenkirjassa hölmöläiset keksivät lisää aikaa21.3.2025 10:58:16 EET | Tiedote
Hölmöläiset keksivät ratkaisun pidentää vuorokautta kahdella tunnilla! Hölmöläiset panevat kodin 100 salasanaa löydettävään järjestykseen. Kun hölmöläinen rakastuu, hän hempeilee sanomalla "koodaa mut auki". Kirjailija Pamela Mandart ja virolainen kuvittaja Andresin yhteistyö jatkuu uutuuskirjassa "Hölmöläisten salasanasähellykset."
"Viides polvi" – Perhesiteiden ja historian vaikutus nykypäivään21.3.2025 08:22:00 EET | Tiedote
Pekka Pudaksen "Viides polvi" on teos, joka käsittelee vahvasti perhesiteitä ja sukupolvien välistä suhdetta. Kirja tarkastelee, miten perhehistorian vaikutukset heijastuvat nykypäivään ja miten menneisyys muokkaa yksilön identiteettiä. Sen keskeisiin teemoihin kuuluvat myös identiteetin etsiminen ja yhteiskunnallisten sekä kulttuuristen muutosten vaikutus ihmiseen ja hänen valintoihinsa.
Tiibetinbuddhalaismunkki Mingyur-rinpochelta koskettava teos henkisestä kasvusta ja elämän haasteista6.3.2025 08:22:00 EET | Tiedote
"Munkki joka rakastui maailmaan" on tiibetinbuddhalaisen munkki Mingyur-rinpocheen jännittävä ja koskettava teos, joka käsittelee elämän haasteita, tunteiden kohtaamista ja henkistä kasvua. Kirja tarjoaa lohtua ja inspiraatiota arkeen. Teoksen on suomentanut Soili Takkala. Lisätietoja: anita@basambooks.fi.
”Hiiri ja mustikka”-kirja jatkaa lukuinnon ilosanomaa uudessa kirjasarjassa!25.2.2025 12:45:00 EET | Tiedote
MI-NÄ LU-EN -kirjasarjan seuraava osa ”Hiiri ja mustikka” innostaa lapsia lukemaan lukutaidon alkumetreiltä lähtien. MI-NÄ LU-EN -kirjasarja on suunnattu juuri lukemaan oppineille lapsille. Kirjat ovat saaneet innostuneen vastaanoton, sillä tällaisia kirjoja ei ole ennen ollut! Suuraakkosin tavutetut tarinat tekevät lukemisesta helppoa ja sujuvaa. Iloiset kuvat tukevat lukemista ja tekevät lukukokemuksesta hauskan ja palkitsevan. Kirjojen sisältö on huolellisesti rakennettu tukemaan lukutaidon kehitystä. Lapsi saa onnistumisen elämyksen kokonaisen kirjan luettuaan!
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme