Merikarvian kunta

Työllisyyden edistäminen ja sivistystoimen uusi rooli todettiin Merikarvian kunnan kärkihankkeiksi vuoden 2024 talousarviossa kuntalaispaneelissa tänään

Jaa

Merikarvian kunta toteutti ainutlaatuisen kokeilun, jossa kuntalaiset osallistuivat talousarviosuunnitteluun. Sitra rahoittaa tämän uuden toimintamallin kehittämistä, joka laajentaa kuntalaisdemokratiaa täysin uudella tavalla. RatkaisuTorin kuntalaispanelistit toivat tänään Merikarvian kunnanvaltuustolle evästyksensä huomioitavaksi kunnan talousarvioon 2024. Jo bussimatkalla Merikarvialta kohti Turkua aloitettiin keskustelu valtuutettujen ja virkamiesten kanssa. Ajatusten vaihto vilkastui vielä varsinaisessa seminaarissa Turun Forum Marinumissa.

Merikarvian kunnanvaltuusto kuuli kuntalaispanelistien ehdotuksia talousarvioon 2024 - yhtä mieltä oltiin tärkeistä teemoista
Merikarvian kunnanvaltuusto kuuli kuntalaispanelistien ehdotuksia talousarvioon 2024 - yhtä mieltä oltiin tärkeistä teemoista

Työllisyyteen ja hyvinvointiin halutaan satsata uusin keinoin

Sivistyspalveluiden kehittämistä erityisesti lukion asemaa vahvistaen pidettiin perusarvona, jonka päälle on hyvä rakentaa.

”Meillä on loistavia voimavaroja – osaamista esimerkiksi luonnontieteiden ja kansainvälisyysteemojen lisäksi myös yrittäjyyteen ohjaamisessa jo perusasteella” – todettiin.

Työpaikkojen ja tekijöiden kohtaamiseen kaivattiin kuitenkin uusia konsteja ja yhteistyön todettiin olevan avainasia. Käytännön keinoiksi todettiin TE-palvelu-uudistukseen valmistautuminen, jota tehdään esimerkiksi OPH:n ”Polku kohti työelämää”-hankkeen kautta. Hanke kokoaa tekijät yhteen. Sen toisena merkittävänä etuna todettiin olevan resurssit valmentavan esimiestyön vahvistamiseen koko kunnassa. Innovatiiviset opiskelumallit toivotettiin myös tervetulleiksi kaikilla koulutusasteilla ja myös muuhun kuntaa kehittävään hanketyöhön toivottiin koordinointia tulevaisuudessakin.

Työpajatoiminta nähtiin koko kunnan yhteisenä toimintaa, jossa palveluverkostoon kuuluu mm. oppilaitokset, yhdistykset ja erityisesti yritykset. Tuoreita toimintamalleja voisivat olla esim. yrityskummitoiminta, oppivelvollisuuden suorittaminen joustavasti työpajatoimintaa hyödyntäen tai palveluiden tuottaminen työpajatoimintana. Kunnanjohtaja totesi, että 2025 alkaen kunnat maksavat suoraan työttömien toimeentulon, työmarkkinatuen. Näin syntyy uudenlainen insentiivi työllisyystilanteen kunnossa pitämiseen, kunta rahoittaa työmarkkinatuet aina avoimille työmarkkinoille työllistymiseen asti, kunnanjohtaja totesi.

Positiivinen pulmana pidettiin sitä, että asuntoja ja teollisuuden toimitiloja kysellään enemmän kuin kunnassa on tarjolla tällä hetkellä. Tähän tullaan etsimään uusia ratkaisuja.

Markkinointiviestintä menestystekijänä

Matkailu- ja somemarkkinoinnin todettiin olevan sitä Merikarvian selkärankaa, jota tulee vahvistaa uusin keinoin. Sisältö edellä mennään, todettiin. Myös verkkosivujen kautta välitettävää viestintää tulee vahvistaa ja muistettiin myös, että kuntalainen itse on se kaikkein tärkein markkinointihenkilö.

”Olemme ylpeitä Merikarviasta ja tuomme sitä esiin kaikkialla”-RatkaisuTori-panelistit totesivat ykskantaan.

Samaa mieltä oltiin myös siitä, että RatkaisuTori-keskusteluja pidettiin kiinnostavana kurkistuksena talousdataan ja myös Pieksämäen kunnan toteutuksesta odoteltiin kuulumisia. Hahmota Oy:n uudenlainen tapa tuoda esiin talousdataa koettiin kiinnostavana avauksena. Valtuutetut kiittelivät RatkaisuTori-konseptia ja ennakkoon negatiivisestikin suhtautuneet pitivät kokeilua kannattavana – tästä on hyvä jatkaa.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kati Niittyniemi totesi lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämisen olevan tärkeä kaikille kuntapaneeliin osallistuville
Kati Niittyniemi totesi lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämisen olevan tärkeä kaikille kuntapaneeliin osallistuville
Lataa

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Merikarvian kunta

Merikarvia on Satakunnan yrittäjäaktiivisin kunta vuonna 202316.11.2023 15:43:53 EET | Tiedote

Merikarvian kunta on saanut Satakunnan Yrittäjiltä tunnustuksen yrittäjäaktiivisimpana kuntana vuonna 2023. Satakunnan Yrittäjät tekevät joka toinen vuosi Yrittäjäaktiivinen kunta-kyselyn kunnan virkamiesjohdon ja yrittäjien johdon yhteisenä arviona. Merikarvian kunta sai tänä vuonna parhaat tulokset. Suomen Yrittäjät tekevät joka toinen vuosi yrittäjien kuntabarometrin, johon vain yritykset vastaavat. Viime vuonna (2022). Merikarvia oli Satakunnassa ykkössijalla tässäkin arvioinnissa ja valtakunnan tason arvioinnissa viides omassa kuntakokoluokassaan, joten kunnanjohtaja on tyytyväinen arviointeihin.

Merikarvian kunnassa taas uusi pelinavaus - nyt kehitetään aluehallintoa Euroopan neuvoston arviointiprosessissa13.11.2023 19:16:26 EET | Tiedote

Merikarvian kunnassa ollaan kehityksen kärjessä jo Euroopan tasolla. Nyt kunta on mukana ensimmäisten joukossa Euroopan neuvoston hyvän hallinnon arviointiprosessissa. Merikarvian kunta haki ja tuli valituksi hyvän hallinnon 2023 vuoden pilottiryhmään kymmenen muun suomalaisen kunnan kanssa. Olemme yhteistyössä laatineet lyhyen suomenkielisen kyselyn, jotta voimme verrata paikallishallinnon laatua muihin eurooppalaisiin aluehallinnon yksiköihin - hallintopäällikkö Sari Hatanpää kertoo. Tämä on ensimmäistä kertaa Suomessa toteutettava Euroopan neuvoston laatima ja vahvistama hyvän julkisen hallinnon arviointiprosessi.

Tiedolla johtamisen uudet demokraattiset tuulet - Merikarvialla kuntalaispaneeli sai tekoälyllä tuotettua ja perinteistä talousdataa käyttöönsä talousarviosuunnittelun pohjaksi11.9.2023 22:12:02 EEST | Tiedote

Merikarvian kunta toteuttaa ainutlaatuista kokeilua, jossa kuntalaiset osallistuvat talousarviosuunnitteluun. Sitra rahoittaa tämän uuden toimintamallin kehittämistä, joka laajentaa kuntalaisdemokratiaa. RatkaisuTori-kuntalaispaneelien toiminta avattiin 5.9. käymällä keskustelua kunnan talousarvioon liittyvistä arvoista. Kunnanvirastolla jatkettiin 11.9. työskentelyä esittelemällä talousdataa päätöksenteon tueksi kahdesta täysin erilaisesta näkökulmasta.

Merikarvian kunta kutsuu kuntalaiset mukaan talousarviosuunnitteluun29.8.2023 19:45:12 EEST | Tiedote

Talousarvion ja -suunnitelman valmistelu on Suomen kunnissa vuosittain toistuva prosessi, johon osallistuvat kunnan toimielimet, viranhaltijat ja osa työntekijöistä. Kuntalaisilla ei ole aikaisemmin ollut suoraa mahdollisuutta osallistua tähän työskentelyyn. Sitra tarjosi mahdollisuuden suomalaisten kuntien hakea mukaan yhteistyöprojektiin, jossa muotoiltaisiin mallia, miten kaikki asiasta kiinnostuneet voisivat osallistua talousarvion ts. budjetin tekoon. Tässä ei ole kyse osallistavasta budjetoinnista vaan kokonaisvaltaisesti uudesta ajatusmallista. Koska kuntalaisilla ja Merikarvian kesäasukkailla on aivan varmasti erinomaisia ideoita kunnan kehittämiseksi, Merikarvian kunta haki ja tuli valituksi kokeiluun, joka on nyt käynnistymässä yhteistyössä Sitran ja Pieksämäen kaupungin kanssa. Tänä vuonna talousarvio muodostetaan täysin uudella tavalla näissä kahdessa kunnassa. Tavoitteena on synnyttää keskustellen erilaisia vaihtoehtoisia näkökulmia ja ideoita - mistä voitaisiin säästää ja

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye