Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Hastighetsbegränsningarna under vintern och den mörka perioden tas i bruk på NTM-centralen i Södra Österbottens landsvägar (landskapen i Österbotten)

Dela

Hastighetsbegränsningarna under vintern och den mörka perioden 2023–2024 tas i bruk på landsvägarna i Södra Österbotten, Österbotten och Mellersta Österbotten från och med torsdag 26.10.2023. En lägre körhastighet minskar olycksrisken då körförhållandena är utmanande.  

Trafikskylten för hastighetsbegränsningen 80 km/t.

I hela landet ändras hastigheterna i huvudsak under torsdagen 26.10.2023 och trafikmärkena ska vara bytta senast på fredagen 27.10.2023. De sänkta hastigheterna träder i kraft genast när trafikmärkena har bytts.  

På NTM-centralen i Södra Österbottens landsvägar med en körbana utan mitträcke sänks alla 100 km/h hastighetsbegränsningar till 80 km/h. Den sammanlagda längden på dessa vägavsnitt är ca 1300 km.  

Hastighetsbegränsningen 120 km/h på Vasa motorväg sänks till 100 km/h på en ca 9 km lång sträcka. På Vasa motorväg sänks inte hastighetsbegränsningen 100 km/h under vintern.

Hastighetsbegränsningen 100 km/h blir i kraft under vintern på sådana vägavsnitt, där körriktningarna är åtskilda med mitträcke. På riksväg 8 är sådana avsnitt den cirka nio kilometer långa sträckan Hemstrand–Kvevlax och den cirka 2,5 km långa sträckan mellan Vassorfjärden och Ölis där det finns omkörningsfiler som är åtskilda med mitträcke. På riksväg 19 finns ett avsnitt med mitträcke: den cirka 18 km långa sträckan Rengonharju–Nurmo längs Seinäjoki östra omfartsväg.

En förändring från tidigare är att vintern 2023–2024 finns det på riksväg 19 två nya, cirka tre kilometer långa omkörningsfiler med mitträcken, där hastighetsbegränsningen 100 km/h blir kvar över vintern. Omkörningsfilerna finns i Seinäjoki mellan Atria och Hipintie samt i Lappo på avsnittet Muurimäki–Patruunatehdas.

På samma sätt som tidigare sänks hastighetsbegränsningen på en kort sträcka från 80 km/h till 60 km/h på riksväg 8 vid x-korsningen i Hopsala i Kronoby.

I Finland återinförs sommarhastigheterna i regel i månadsskiftet mars-april, när dagarna blir längre och väglaget bättre.

Alla som rör sig på vägarna ska beakta höst- och vinterförhållandena

Vintertid är det oftast mörkt när man rör sig på vägarna. Det kan vara svårt att observera andra trafikanter i mörker och skymning. Regn eller slask gör att ljusen reflekteras på den våta vägytan och gör förhållandena ännu svårare.

Bilisten ska försäkra sig om att däcken är lämpliga för väglaget. Samtidigt som man byter till vinterdäck är det bra att kontrollera att belysningen på fordonet är i skick och säkerställa att bakljusen säkert lyser i skymning och mörker. I regn och rusk är både ser man och syns man bättre om lyktorna är rena och fungerande.

Också cyklisterna kan få tryggare färder genom att använda vinterdäck, men det är inget lagen förpliktar att ha. Däremot förutsätter vägtrafiklagen att cyklisterna använder en vit eller ljusgul framlampa och röd baklampa under den mörka årstiden. Utöver belysningen ska man komma ihåg reflexerna. Enligt vägtrafiklagen ska fotgängare i allmänhet använda reflex, som är ett billigt och enkelt sätt att förbättra sin säkerhet i trafiken. Som det sägs i Trafikskyddets reflexkampanj: ”Inga men!”

Risker under vintern och den mörka årstiden

Under vintern och den mörka perioden minskar hastighetsbegränsningarna risken för olyckor som annars är dubbelt större i mörker och flerdubbelt större i halka jämfört med läget i dagsljus och på torrt väglag. Det har uppskattats att hastighetsbegränsningarna under vintersäsongen varje år sparar åtta personers liv och förhindrar tiotals skador.

Allt som allt ger lägre körhastighet föraren mer tid att reagera på och agera i överraskande situationer. Dessutom är följderna av en eventuell olycka lindrigare. Den högsta tillåtna hastigheten är långt ifrån samma sak som säker körhastighet och ibland är den rätta situationshastigheten avsevärt lägre än den största tillåtna hastigheten.

Man kan på förhand kontrollera väglaget i tjänsten Trafikläget (liikennetilanne.fintraffic.fi).

Nyckelord

Kontakter

Roosamari Leppälä
Trafiksäkerhetsexpert
tfn 0295 027 091

Kjell Lind
Trafiksäkerhetsansvarig
tfn 0295 027 734
(fr.o.m 23.10.2023)

E-postadresserna bildas enligt modellen fornamn.efternamn@ely-keskus.fi

Bilder

Dokument

Länkar

Om oss

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500
http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Andra språk

Följ Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

De österbottniska landskapen har fått 1184 hektar nya naturskyddsområden (landskapen i Österbotten)8.5.2025 10:00:00 EEST | Pressmeddelande

Under år 2024 verkställde NTM-centralen i Södra Österbotten sammanlagt cirka 1184 hektar olika skyddsområden i landskapen Södra Österbotten, Mellersta Österbotten och Österbotten. Till landskapen utdelades sammanlagt cirka 2 300 000 euro i upphandlingspengar, vilket innefattar utbetalda köpesummor, mellanskillnader, fridlysningsersättningar och ersättningar för inlösningsobjekt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye