Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset voimaan Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen maanteillä (Pohjalaismaakunnat)

Jaa

Talvikauden 2023–2024 talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset otetaan käyttöön Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntien maanteillä torstaista 26.10.2023 alkaen. Alennetuilla nopeusrajoituksilla pienennetään haastavien olosuhteiden vaikutusta onnettomuusriskiin. 

Nopeusrajoituksen liikennemerkki 80 km/h talvisessa maisemassa.

Koko maassa pääasiallinen muutosajankohta on torstai 26.10.2023 ja merkit tulee olla vaihdettuina perjantaihin 27.10.2023. mennessä. Muuttuneet rajoitukset tulevat voimaan heti, kun nopeusrajoitusmerkit on vaihdettu. 

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen keskikaiteettomilla yksiajorataisilla maanteillä kaikki 100 km/h nopeusrajoitukset alennetaan 80 km:iin/h. Näiden tieosuuksien yhteispituus on noin 1300 km. 

Vaasan moottoritien 120 km/h -nopeusrajoitukset alennetaan 100 km:iin/h noin 9 km matkalla. Vaasan moottoritien 100 km/h nopeusrajoituksia ei alenneta talvikaudeksi.

100 km/h -nopeusrajoitus jätetään voimaan talven ajaksi tieosuuksille, joissa ajosuunnat on erotettu toisistaan keskikaiteella. Tällaisia tieosuuksia ovat valtatiellä 8 noin 9 km pituinen osuus välillä Kotiranta–Koivulahti ja noin 2,5 km pituinen keskikaiteellinen ohituskaistaosuus välillä Vassorinlahti–Ölis sekä valtatiellä 19 Seinäjoen Itäväylän noin 18 km pituinen tieosuus välillä Rengonharju–Nurmo.

Muutoksena aiempaan talvikaudella 2023–2024 valtatiellä 19 on kaksi uutta noin 3 km pituista keskikaiteellista ohituskaistaosuutta, joille jätetään 100 km/h -nopeusrajoitus. Ohituskaistat ovat Seinäjoella välillä Atria–Hipintie ja Lapualla välillä Muurimäki–Patruunatehdas.

Edellisvuosien tapaan Kruunupyyssä valtatiellä 8 Hopsalan nelihaaraliittymässä alennetaan nopeusrajoitus pistekohtaisesti 80 km/h -nopeusrajoituksesta 60 km:iin/h.

Suomessa siirrytään takaisin kesäisiin nopeusrajoituksiin tavallisesti maalis-huhtikuun vaihteessa, kun päivät pitenevät ja kelit paranevat.

Syksyn ja talven olosuhteiden huomiointi kuuluu kaikille tielläliikkujille

Talviaikana suuri osa liikkumisesta tapahtuu pimeään aikaan. Pimeässä ja hämärässä toisten kulkijoiden havaitseminen voi olla vaikeaa. Vesi- tai räntäsateella märän tienpinnan häikäisy vaikeuttaa olosuhteita entisestään.

Autoilijan tulee varmistaa, että autossa on alla keliin sopivat renkaat. Talvirenkaiden vaihdon yhteydessä on hyvä hetki tarkistaa oman ajoneuvon valojen kunto ja säädöt sekä huolehtia, että myös takavalot palavat hämärän ja pimeän aikaan. Syksyn sateissa puhtaat ja toimivat valot auttavat näkemään ja näkymään.

Pyöräilijälläkin talvirenkaat tuovat turvaa liukkautta vastaan, mutta niihin laki ei velvoita. Sen sijaan tieliikennelaki edellyttää käyttämään pimeän ja hämärän aikaan valkoista tai vaalean keltaista etuvaloa ja punaista takavaloa. Valojen lisäksi myöskään heijastimia ei sovi unohtaa. Tieliikennelain mukaan jalankulkijan on yleensä käytettävä heijastinta ja se onkin halpa ja helppo tapa parantaa omaa turvallisuuttaan. Liikenneturvan heijastinkampanjan sanoin: ”Ei mitään mutkuja!”

Talvi- ja pimeän ajan riskit

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset pienentävät onnettomuusriskiä, joka muuten kohoaisi pimeällä kaksinkertaiseksi ja liukkaalla moninkertaiseksi verrattuna päivänvalossa ja sulalla kelillä ajamiseen. On arvioitu, että talvikauden nopeusrajoitukset säästävät vuosittain kahdeksan ihmisen hengen ja kymmeniä loukkaantumiselta.

Kesäajan nopeusrajoituksia alhaisempi ajonopeus antaa kuljettajalle enemmän aikaa havaita ja toimia yllättävissäkin tilanteissa. Samalla mahdollisen onnettomuuden seuraukset ovat lievemmät. Olosuhteilla on merkittävä vaikutus turvalliseen ajonopeuteen ja toisinaan se on huomattavasti alle suurimman sallitun nopeuden.

Ajokelin voi tarkistaa etukäteen ennen liikenteeseen lähtemistä Liikennetilanne-palvelusta (liikennetilanne.fintraffic.fi).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Roosamari Leppälä
Liikenneturvallisuusasiantuntija
puh. 0295 027 091,
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kjell Lind
Liikenneturvallisuusvastaava
puh. 0295 027 734,
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
(23.10.2023 alkaen)

Kuvat

Kuvassa 80 km/h nopeusrajoitusmerkki talvisessa maisemassa.
ELY-keskus
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoa julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500
http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

De österbottniska landskapen har fått 1184 hektar nya naturskyddsområden (landskapen i Österbotten)8.5.2025 10:00:00 EEST | Pressmeddelande

Under år 2024 verkställde NTM-centralen i Södra Österbotten sammanlagt cirka 1184 hektar olika skyddsområden i landskapen Södra Österbotten, Mellersta Österbotten och Österbotten. Till landskapen utdelades sammanlagt cirka 2 300 000 euro i upphandlingspengar, vilket innefattar utbetalda köpesummor, mellanskillnader, fridlysningsersättningar och ersättningar för inlösningsobjekt.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye