Caruna Networks Oy

Sähkövarastot yleistyvät: Carunan verkkoon liitetään ensi vuonna ainakin 15 akkua

Jaa

Viime talven energiakriisi ja puhdas siirtymä ovat lisänneet suomalaisten kiinnostusta akkuihin. Isoja akkuliittymiä tilataan nyt kiihtyvällä tahdilla. Hyvä sähköverkko ja luotettava toimintaympäristö houkuttelevat tällä hetkellä myös ulkomaisia yrityksiä investoimaan akkuihin Suomessa.

Jättimäisiltä puhelimen powerbankeilta näyttävät teollisen kokoluokan sähkövarastot yleistyvät Suomessa. Tämänhetkisen tilanteen mukaan Carunan jakeluverkkoon liitetään ensi vuonna vähintään viisitoista akkua.  

Teollisuusluokan akuista puhuttaessa akkujen koot ja tehot ovat megawattien luokkaa. Nyt Carunan verkkoon liitettävät akut ovat kapasiteetiltaan hieman yli megawatin kokoisia.   

Carunan verkkoon on suunnitteilla myös suurempia akkuhankkeita. Niiden koot liikkuvat jopa 15 megawatin tehoissa.  

Sähkövarastoja voidaan käyttää useaan tehtävään sähköverkossa ja asiakkaiden omissa sähköjärjestelmissä. Nyt Carunan verkkoon liitettävien sähkövarastojen pääasiallinen tehtävä on toimia kantaverkkoyhtiö Fingridin taajuusreservimarkkinoilla tasapainottamassa koko sähköverkon taajuutta. Sähkövarastoja voidaan käyttää myös paikalliseen joustoon, jolloin akku tukee paikallista jakeluverkkoa tasaamalla kulutus- tai tuotantopiikeistä aiheutuvaa kuormaa. 

Akut auttavat sähköjärjestelmää joustamaan 

Tyypillisesti tällä hetkellä akku on osa kulutusliittymää.  

“Esimerkiksi kauppakeskuksessa, jossa on aurinkopaneelit, voi olla myös akku, johon aurinkopaneeleista syötetään energiaa varastoon. Akkujen avulla kiinteistön oma sähköntuotanto saadaan tehokkaammin käyttöön ja akun avulla on mahdollista tasata liittymän kulutushuippuja. Lisäksi akkua on mahdollista ladata edullisilla tunneilla ja käyttää sähköä suoraan akusta kalliilla tunneilla”, Carunan myynti- ja asiakaspäällikkö Joni Kokkonen sanoo. 

Se, mikä nyt on uutta, on sellaisten akkujen lisääntyminen, joiden tehtävä on ainoastaan toimia sähköverkossa esimerkiksi osana kantaverkon reservimarkkinaa. Kun verkossa tulee tilanne, jossa kulutus on tuotantoa isompaa, akut voivat syöttää sähköä verkkoon ja näin tasata verkon tilannetta. Toisaalta kun tuotantoa on paljon, akut voivat ottaa sähköä verkosta.  

“Tässä on taustalla etenkin uusiutuvan energian lisääntyminen. Uusiutuvan energian tuotanto on riippuvaista säästä, jolloin heilahtelu tuotannon ja kulutuksen välillä on suurempaa ja kulutuksen pitää pystyä joustamaan. Tarvitsemme verkkoon joustoa ja varastointimahdollisuuksia esimerkiksi pilvisten ja tuulettomien päivien varalle”, Kokkonen sanoo.  

Akut voivat auttaa myös paikallisesti tasaamaan kulutusta ja tuotantoa siellä, missä sähköverkon nykyinen kapasiteetti ei kestä suurimpia kulutus- tai tuotantopiikkejä. Tällaisia voivat olla alueet, joissa sähkönkulutus tai -tuotanto on muutaman vuoden sisällä lisääntynyt hurjasti esimerkiksi sähköistyvän lämmityksen, aurinkovoiman tai tuulivoimaloiden takia.  

Suomessa verkko on hyvässä kunnossa ja sähkönjakelu edullista 

Suomen jakeluverkot ovat erittäin hyvässä kunnossa verrattuna eurooppalaisiin sisarverkkoihin. Kun verkkoon liitetään akku, verkon pitää olla tarpeeksi vahva, että se pystyy ottamaan vastaan ja syöttämään sähköä verkkoon. Hyvät verkot ja sähkönjakelun edullinen hinta verrattuna muuhun Eurooppaan tekevät Suomesta houkuttelevan investointikohteen. 

“Akut nähdään olennaisena osana energiamurrosta ja puhdasta siirtymää. Koska ollaan osittain uuden asian edessä, joustoratkaisut edellyttävät tiivistä yhteistyötä asiantuntijoiden, asiakkaiden, hankekehittäjien ja verkkoyhtiöiden välillä.” 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Carunan mediapuhelinCarunan mediapuhelinCarunan viestintä ja markkinointi

Vastaamme mielellämme mediakyselyihin sähköpostitse caruna.info@caruna.fi. Mediapuhelin palvelee kiireellisissä pyynnöissä arkisin klo 9-15.

Puh:020 520 5500caruna.info@caruna.fi

Caruna lyhyesti

Caruna on suomalainen sähköverkkoyhtiö. Turvaamme luotettavan sähkönjakelun asiakkaille – myös sähkönkulutuksen kasvaessa ja siirtyessämme fossiilisesta uusiutuvaan energiaan.

Investoimalla sähköverkkoon varmistamme, että asiakkaamme voivat käyttää kotimaista, uusiutuvaa energiaa sekä toimia sähkön pientuottajina. Tuomme sähkön yli 720 000 asiakkaallemme Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomessa, Joensuussa sekä Koillismaalla vastaten 20 % Suomen sähkönjakelusta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Caruna Networks Oy

Kutsu: Miten käy investointien ja vaikuttaako tämä asiakkaisiin? – osallistu verkkomediatilaisuuteen keskiviikkona 21.2. klo 10.0019.2.2024 10:26:19 EET | Kutsu

Sähkönjakelun valvontamenetelmät uudistuivat vuoden alussa, kun Energiaviraston valvontamalli tuli voimaan vuosille 2024–2031. Uusi valvontamalli heikentää huomattavasti Carunan toimintaedellytyksiä ja kykyä investoida verkkoon. Caruna arvioikin, että puhtaan siirtymän, huoltovarmuuden ja sähköistyvän yhteiskunnan kehityshankkeet viivästyvät tämän takia. Tervetuloa kuulemaan, miten muutos vaikuttaa Carunan investointeihin tänä vuonna, ja mitä tämä merkitsee asiakkaille ja suomalaiselle yhteiskunnalle? Näihin kysymyksiin vastaavat Carunan toimitusjohtaja Jyrki Tammivuori ja talousjohtaja Noora Neilimo-Kontio verkkomediatilaisuudessa keskiviikkona 21.2. klo 10.00–10.45. Ilmoittaudu tilaisuuteen https://tapahtumat.caruna.fi/event/GGqNO Saat ilmoittautumisen yhteydessä Teams-osallistumislinkin. OHJELMA: 10.00 Valvontamallin vaikutukset Carunan toimintaan vuonna 2024, Jyrki Tammivuori, Carunan toimitusjohtaja ​ 10.15 Mitä investointeja tehdään ja mitä joudutaan jättää tekemättä vuonna 2024?

Turvallisuus työmailla on parantunut viime vuosina - Kaksi urakoitsijaa sai palkinnon työmaiden turvallisuudesta13.2.2024 15:10:00 EET | Tiedote

Caruna palkitsee vuosittain turvallisuusasioissa ansioituneita kumppaneitaan, jotka ovat omalla toiminnallaan vahvistaneet oman yrityksensä turvallisuuskulttuuria tai rakentaneet uusia käytäntöjä, joilla turvallisuus pidetään luontevasti esillä jokapäiväisessä työssä. Viimeisen kolmen vuoden aikana poissaoloon johtaneiden tapaturmien taajuus on puolittunut Carunan työmailla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye