Hämeen ELY-keskus

Hämeen ELY-keskus on lausunut Nordic Ren-Gas Oy:n Lahden Power-to-Gas-tuotantolaitoksen ympäristövaikutuksista

Jaa

Nordic Ren-Gas Oy suunnittelee puhtaiden kaasupolttoaineiden ja CO₂-vapaan kaukolämmön yhteistuotantolaitosta Lahteen. Hankkeessa on ollut käynnissä ympäristövaikutusten arviointimenettely (YVA), jonka aikana on selvitetty tuotantolaitoshankkeen ympäristövaikutuksia. Hämeen ELY-keskus katsoo, ettei hankkeella ole toteutuessaan todennäköisesti merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia.

Karttakuva hankkeen sijaintipaikasta.
Hankkeen sijaintipaikka on Lahdessa Kymijärven voimalaitoksen välittömässä läheisyydessä. Hankealue on esitetty oranssilla rajauksella. Lähde: YVA-ohjelma, Nordic Ren-Gas Oy.

Nordic Ren-Gas Oy:n tavoitteena on rakentaa tuotantolaitos, joka tuottaa uusiutuvaa synteettistä metaania, vetyä ja hukkalämmöstä tuotettua kaukolämpöä. Laitoksen suunniteltu sijaintipaikka on Lahden Kymijärven voimalaitoksen välittömässä läheisyydessä Möysän kaupunginosassa osoitteessa Koksikatu 8 (ns. Urasan tontti).

Hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä tarkasteltiin kahta vaihtoehtoa, joissa vaihtoehdossa VE0 hanketta ei toteuteta ja vaihtoehdossa VE1 hanke toteutetaan. Ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta jätettiin yhdeksän lausuntoa ja yksi mielipide. Hämeen ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen perustellun päätelmän tuotantolaitoksen merkittävistä ympäristövaikutuksista. Samalla hankkeen YVA-menettely on päättynyt ja hanke voi edetä lupavaiheisiin.

Hankkeella on myönteinen ilmastovaikutus

Hämeen ELY-keskuksen näkemyksen mukaan hankkeella ei todennäköisesti ole merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia eikä tuotantolaitoksen toteuttamiselle ole ympäristöllisiä toteuttamisesteitä. Hankkeen rakentamisvaiheessa syntyy haitallisia ympäristövaikutuksia, kuten melu- ja liikennevaikutuksia, mutta ne ovat kuitenkin kohtuullisen lyhytaikaisia, ne voidaan ennakoida ja niitä on mahdollista ehkäistä sekä lieventää. Laitoksen toiminnan aikana kielteisiä vaikutuksia ympäristöön aiheutuu lähinnä alueen melutason vähäisestä noususta. Laitoksen suunnittelussa, laitteiden valinnoissa ja mitoittamisessa sekä laitoksen rakentamisessa tulee tehdä sellaisia ratkaisuja, jotka estävät meluhaitan syntymistä. Arviointiselostuksessa on tunnistettu merkittävimmän onnettomuusriskin liittyvän vedyn käsittelyyn ja varastointiin, mutta tehdyn vetyräjähdysmallinnuksen mukaan vaikutus jää kiinteistön rajojen sisäpuolelle.

ELY-keskus katsoo, että hankkeella on merkittävä myönteinen ilmastovaikutus. Laitos tuottaa metaania ja vetyä, joilla voidaan korvata fossiilisia polttoaineita, ja laitos tuottaa hiilidioksidivapaata kaukolämpöä Lahden kaukolämpöverkkoon. Toteutuessaan hanke vähentää merkittävästi hiilidioksidipäästöjä. Hankkeen myönteisillä ilmastovaikutuksilla on merkitystä valtakunnallisten, maakunnallisten ja Lahden kaupungin ilmastotavoitteiden kannalta.

Hankealueella on käynnistetty asemakaavan muutoshanke, mikä on edennyt luonnosvaiheeseen. Kaavatyön tavoitteena on varmistaa, että suunniteltu toiminta on kaavanmukaista ja siten mahdollistaa laitoksen luvittamisen.

Arviointiselostus ja ELY-keskuksen perusteltu päätelmä kokonaisuudessaan löytyvät ympäristöhallinnon verkkosivuilta (ymparisto.fi).

Lisätietoa hankkeeseen liittyvästä kaavoitusprosessista löytyy Lahden kaupungin verkkosivuilta (lahti.fi).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa:

Johanna Flood, ylitarkastaja, Hämeen ELY-keskus, johanna.flood(at)ely-keskus.fi, puh. 0295 025 019

Tiedotus:

Emma Hietamäki, puh. 0295 024 250

Kuvat

Karttakuva hankkeen sijaintipaikasta.
Hankkeen sijaintipaikka on Lahdessa Kymijärven voimalaitoksen välittömässä läheisyydessä. Hankealue on esitetty oranssilla rajauksella. Lähde: YVA-ohjelma, Nordic Ren-Gas Oy.
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye