Pirkanmaan ELY-keskus

EU:n jättimäinen luontohanke alkaa – myös Pirkanmaalle miljoonia

Jaa

Pirkanmaan ELY-keskus on mukana ensi vuonna käynnistyvässä Suomen kaikkien aikojen suurimmassa EU-rahoitteisessa LIFE-luontohankkeessa. Kahdeksanvuotiseen hankkeeseen palkataan neljä henkilöä Pirkanmaalle.

Kuvassa on tummaverkkoperhonen.
Pirkanmaalla esiintyvä uhanalainen tummaverkkoperhonen hyötyy verkostomaisista elinympäristöistä, jotka ovat yksi esimerkki kohteista, joiden monimuotoisuutta voidaan tukea Priodiversity LIFE -hankkeessa. Kuva: Veera Mäkitalo

Priodiversity LIFE -hanke (2024-2031) on saanut 50 miljoonan euron rahoituksen EU:n Luonto LIFE- ohjelmasta. Hanke on Suomen kaikkien aikojen suurin luontokatoa torjuva hanke, jossa on mukana suuri joukko Suomen luonnon monimuotoisuutta edistäviä toimijoita.

Pirkanmaa vahvasti mukana hankkeessa

Ensi vuonna alkava hanke kestää kahdeksan vuotta. Pirkanmaan ELY-keskuksen osuus rahoituksesta on noin 3,3 miljoonaa euroa, josta EU:n LIFE-ohjelman osuus on noin 2 miljoonaa euroa. Pirkanmaan ELY-keskuksessa hanke mahdollistaa neljän hankehenkilön palkkauksen.

- Hankkeessa laajennamme Pirkanmaan alueella maakunnallisen luonnon monimuotoisuusohjelman sisältöä ja toteutamme laajasti luonnonhoitotöitä, kertoo luontoyksikön päällikkö Marja-Liisa Pitkänen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

- Haluamme edistää luonnon monimuotoisuuden huomioimista kaikilla sektoreilla. Laajat ja toimivat yhteistyöverkostot ovat tärkeitä. 

Erityisenä tavoitteena koko hankkeessa on etsiä uusia rahoitusmuotoja luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi ja käynnistää Priodiversity LIFE -hankkeen tavoitteita tukevia täydentäviä hankkeita eri rahoitusohjelmista.

Maakunnalliset ohjelmat tärkeitä

Keskeinen osa hanketta ovat maakuntien luonnon monimuotoisuusohjelmat. Hankkeeseen osallistuvat ELY-keskukset laativat ne alueilleen laajassa yhteistyössä maakuntaliittojen ja muiden keskeisten sidosryhmien kanssa. Ohjelmissa esitetään yhteiset tavoitteet ja suuntaviivat sille, miten luonnon monimuotoisuutta maakunnissa vaalitaan ja edistetään tulevina vuosina. 

- Pirkanmaa on toiminut pilottimaakuntana monimuotoisuusohjelman laatimisessa. Meille ohjelma laadittiin jo vuonna 2022. Nyt alkavassa hankkeessa päivitämme ohjelman ja viemme sitä eteenpäin.

Vaikuttavampaa ennallistamista ja luonnonhoitoa

Laadittavissa ohjelmissa tunnistetaan luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokkaimmat aluekokonaisuudet ja keskitetään etenkin hankkeen luonnonhoitotoimia näille alueille yhteistyössä eri toimijoiden kanssa vaikuttavasti ja kustannustehokkaasti. Kokemuksista luodaan parhaat toimintamallit ja opastusaineistot, joiden avulla autetaan naapurimaakuntiakin eteenpäin luonnon monimuotoisuusohjelmien tekemisessä ja toteuttamisessa. Luonnonvara-alan toimijoiden osaamista vahvistetaan luonnonhoitotöissä, minkä ansiosta luonnonhoidon laatu ja vaikuttavuus paranevat. 

Lisäksi hankkeen tavoitteena on vahvistaa arvokkaita luonnon monimuotoisuusalueita ja niiden välisiä viheryhteyksiä vapaaehtoisuuteen perustuen. 

Luonnonhoidon urakoitsijoille ja suunnittelijoille on hankkeen myötä enenevässä määrin tarjolla työtä ostopalveluiden kautta. Hanke tarjoaa myös yrittäjille mahdollisuuden laajentaa osaamistaan uudenlaisiin tehtäviin.

Mukana hankkeessa sen käynnistyessä 1.1.2024 ovat:

Metsähallitus, valtioneuvoston kanslia, ympäristöministeriö, maa- ja metsätalousministeriö, valtiovarainministeriö, ELY-keskukset (Kaakkois-Suomi, Lappi, Pirkanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Savo, Varsinais-Suomi), Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Suomen metsäkeskus, Ruokavirasto, Suomen luonnonsuojeluliitto ja WWF Suomi.

Lue lisää:

Ympäristöministeriön ja Metsähallituksen Luontopalvelujen tiedote (metsa.fi)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pirkanmaan ELY-keskus:
Marja-Liisa Pitkänen, luontoyksikön päällikkö
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Puh. 0295 036 162

Kuvat

Kuvassa on tummaverkkoperhonen.
Pirkanmaalla esiintyvä uhanalainen tummaverkkoperhonen hyötyy verkostomaisista elinympäristöistä, jotka ovat yksi esimerkki kohteista, joiden monimuotoisuutta voidaan tukea Priodiversity LIFE -hankkeessa. Kuva: Veera Mäkitalo
Lataa
Lataa
Lataa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye