Pirkanmaan ELY-keskus

Lielahti-Lakiala-kaksoisraiteen YVA-ohjelmalausunto korostaa pohjavesivaikutusten selvitystarvetta

Jaa

Pirkanmaan ELY-keskus on antanut lausuntonsa Lielahti-Lakiala-kaksoisraidehankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta (YVA-ohjelma).

Väylävirasto suunnittelee Tampereen Lielahden ja Ylöjärven Lakialan väliselle rataosalle nykyisen raiteen rinnalle uutta raidetta eli kaksoisraidetta. Suunnitteluosuuden pituus on noin 16,8 km. Ympäristövaikutusten arviointimenettelyssä tarkastellaan kahta vaihtoehtoa, jossa rakennetun kaksoisraiteen tavoitenopeus on joko 200 km/h (VE 1) tai 250 km/h (VE 2). Vaihtoehdossa VE 0+ kaksoisraidetta ei rakenneta ja nykyistä rataa parannetaan. 

Pohjavesivaikutukset arvioitava tarkasti

YVA-ohjelmassa keskeisimmiksi ympäristövaikutuksiksi on tunnistettu asutukseen, ihmisten elinoloihin ja viihtyvyyteen kohdistuvat vaikutukset, luonnonympäristöön ja luonnonvaroihin kohdistuvat vaikutukset sekä maisemaan ja kulttuuriympäristöön kohdistuvat vaikutukset.  Yhteysviranomaisena toimiva Pirkanmaan ELY-keskus pitää tärkeänä, että YVA-menettelyssä pyritään paitsi tunnistamaan ja arvioimaan hankkeen merkittävät vaikutukset, myös etsimään keinoja haitallisten vaikutusten estämiseksi tai vähentämiseksi.

Kaksoisraidehankkeen suunnittelualueen läheisyydessä sijaitsevat Ylöjärvenharjun ja Epilänharju-Villillä A:n pohjavesialueet. Hankkeen vaikutukset luokiteltujen pohjavesialueiden pohjaveden määrään ja laatuun tulee arvioida pohjavesialueella ja niiden läheisyydessä. Pohjavesialueella tulee kiinnittää erityistä huomiota hankkeen työn- ja käytönaikaiseen hulevesienhallintaan, pohjavesisuojausten tarpeeseen sekä vedenottamon raakaveden turvaamiseen onnettomuustilanteissakin. 

Mielipiteissä korostui tavaraliikenteen melu- ja tärinähaitat

Kuulemisessa saatiin kannanottoja erityisesti tavaraliikenteen ja raakapuuterminaalin aiheuttamista melu- ja tärinähaitoista. Useissa lausunnoissa esitettiin raakapuuterminaalin siirtoa Ahvenusjärvelle, pois Ylöjärven keskustasta. ELY-keskus edellyttääkin arviointiselostuksessa esittämään kohteet, joissa tärinästä saattaa olla häiriötä sekä lieventämistoimet, jotka ovat tarpeellisia ihmisten terveyden, toimintojen tai rakennusten suojelemiseksi. Myös nykyisen radan tärinävaikutukset ja olemassa olevat häiriintyvät kohteiden sijainnit ja määrät on esitettävä. 

Yhteysviranomaisen lausunto arviointiohjelmasta verkossa

Arviointiohjelma ja ELY-keskuksen lausunto kokonaisuudessaan löytyvät osoitteesta www.ymparisto.fi/LielahtiLakialankaksoisraideYVA

Seuraavaksi YVA-menettely etenee arviointiselostusvaiheeseen. YVA-menettelyä toteutettaessa ja arviointiselostusta laadittaessa tulee ottaa huomioon hankkeen arviointiohjelma sekä yhteysviranomaisen lausunnossa esitetyt näkökohdat ja vaatimukset. Ratalain mukainen yleissuunnitelma (YS) viimeistellään YVA-menettelyn jälkeen.

Lisätietoja:

  • www.ymparisto.fi/LielahtiLakialankaksoisraideYVA
  • Hankkeesta vastaava: Väylävirasto, Eero Virtanen, p. 029 534 3017, etunimi.sukunimi(at)vayla.fi
  • YVA-konsultti: Sitowise Oy, Sanna Vaalgamaa, p. 020 747 7432, etunimi.sukunimi(at)sitowise.com
  • YVA-yhteysviranomainen: Pirkanmaan ELY-keskus, Katja Sippola, puh. 0295 036 248, etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi

Avainsanat

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Työvoimakoulutusta ja valmennuspalveluja on Pirkanmaalla tarjolla loppuvuonna aiempaa vähemmän13.6.2024 14:56:55 EEST | Tiedote

Pirkanmaan ELY-keskuksella on vuonna 2024 käytettävissään 26,7 miljoonaa euroa valtion työllisyysmäärärahoja työvoimapalveluiden hankintaan. Määrärahalla tuotetaan työvoimakoulutusta ja valmennuksia sekä myönnetään palkkatukea ja työssäkäyvien henkilöiden starttirahaa. Määrärahaa on tänä vuonna viime vuotta vähemmän. Ennen kesää yli 90 prosenttia määrärahasta on sidottu eli varattu jonkin palvelun järjestämiseen tai tuen maksamiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye