Vahingoitetun veistoksen korjaamista suunnitellaan Tampereella

Jaa

Tampereen taidemuseo suunnittelee Pispalanharjulla 13.–14.10.2023 vahingoitetun pronssiveistoksen korjaamista yhdessä teoksen tekijän, kuvanveistäjä Pertti Mäkisen kanssa. Mäkinen on tulossa ensi keskiviikkona 25.10. tapaamaan Tampereen taidemuseon henkilökuntaa teoksen jäänteiden äärelle.

Kolme tummaa pronssista abstraktia lohkaretta, joista kahdesta on sahattu pala irti.
Tuhottu Lauri Viidan muistomerkki Pispalanharjulla. Sini Väisänen

Betonimyllystä runon siivet, Lauri Viidan muistomerkki -teoksesta on irrotettu ja anastettu kaksi palaa. Alustavissa keskusteluissa museon kokoelmayksikön kanssa taiteilija on todennut, että teos on mahdollista korjata. Pienemmästä osasta voidaan hitsata uusi malli ja valaa se kokonaisena uudelleen. Isomman osan korjaamiseksi teokseen voidaan tehdä ”jatkopala”, joka kiinnitetään alkuperäiseen osaan. Pinnat käsiteltäisiin ja patinoitaisiin alkuperäisen kaltaisiksi. 

Suunnitelmien tarkentuessa saadaan myös kustannusarvio työlle. Tampereen julkisten veistosten huoltaminen ja korjaaminen tehdään taidemuseon toimintaan osoitetuilla rahoilla. Julkisten teosten hankintaan museolle on erikseen ohjattu määräraha, mutta sitä ei voi käyttää teosten ylläpitoon. Tampereen kaupungin väkimäärä on viime vuosina kasvanut voimakkaasti, mikä valitettavasti näkyy myös teosten huollon tarpeen lisääntymisenä. Museon toimintarahat eivät ole pysyneet kaupungin kasvun vauhdissa. Museonjohtaja Selma Green on kuitenkin vakuuttunut, että kaupunkilaisille tärkeiden teosten korjaamiseen löydetään tarvittavat varat.

”Nämä vahingonteot ovat tuoneet konkreettisesti esiin sen, että julkiset teokset kaupunkitilassa ja omilla asuinalueilla koetaan erittäin tärkeiksi ja rakkaiksi. Onni tässä onnettomuudessa on, että teoksen alkuperäinen taiteilija on apunamme. Pertti Mäkisellä on tallessa alkuperäiset suunnitelmat ja piirrokset. Näin teos säilyy yhden tekijän taiteellisena luomuksena, emmekä menetä teoksen taiteellista arvoa”, toteaa Green. 

Sekä vahingoitettu muistomerkki Pispalassa että Nekalasta samoihin aikoihin varastetun Unto Hietasen Kalapoika-veistoksen alusta on suojattu turvallisuussyistä sekä sään aiheuttamilta lisätuhoilta. Kaupungin muiden julkisten teosten osalta turvallisuuskartoitus etenee, mutta sen yksityiskohdista ei kerrota julkisuuteen. Taidemuseo seuraa ja tallentaa myös vahingontekoihin liittyvää viestintää, keskustelua ja kansalaiskokemuksia osana museaalista työtään.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kolme tummaa pronssista abstraktia lohkaretta, joista kahdesta on sahattu pala irti.
Tuhottu Lauri Viidan muistomerkki Pispalanharjulla.
Lataa

Tampereen taidemuseo

Tampereen taidemuseo järjestää vaihtuvia näyttelyitä taiteen historian teemoista ja esittelee vanhoja mestareita sekä nykytaiteen tuoreimpia tekijöitä. Esille nostetaan niin paikallisia taiteilijoita kuin kansainvälisiäkin tekijöitä. Vuoden kohokohta on Vuoden nuoren taiteilijan julkistus ja palkintonäyttely. Pirkanmaan vastuumuseona taidemuseo tutkii paikallista taidehistoriaa ja tukee alueen toimijoita. Tampereen taidemuseo hallinnoi ja hoitaa Suomen toiseksi suurinta taidekokoelmaa, joka käsittää yli 15 000 teosta.

Tampereen taidemuseo
Puutarhakatu 34, 33230 Tampere
puh. 041 730 3104
tampereentaidemuseo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen taidemuseo ja Muumimuseo

Tuula Lehtisen taiteen laaja näyttely avautuu Tampereen taidemuseossa23.2.2024 09:00:00 EET | Tiedote

Tamperelaisen kuvataiteilijan Tuula Lehtisen (s. 1956) ensimmäinen museonäyttely kotikaupungissaan avaa Tampereen taidemuseon remontin jälkeisen näyttelyvuoden yhdessä mediataiteilija Charles Sandisonin näyttelyn kanssa. Tuula Lehtisen yksityisnäyttely on laaja katsaus hänen taiteeseensa 1980-luvulta nykyhetkeen. Lehtinen tunnetaan taidegrafiikastaan, maalauksistaan, posliiniveistoksistaan ja julkisista mosaiikkitöistään. Hän on myös merkittävä kuvataidealan vaikuttaja ja uudistaja.

Charles Sandisonin uusi teos Rhizome Tampereen taidemuseoon14.2.2024 07:30:00 EET | Tiedote

Maamme kansainvälisesti tunnetuimpiin taiteilijoihin lukeutuva Charles Sandison toteuttaa Tampereen taidemuseoon uuden valoinstallaation nimeltä Rhizome. Sandisonin teoksissa seinille heijastetaan sanoja, symboleja ja liikettä, jotka elävät ja vuorovaikuttavat keskenään. Näyttelyvieraat kokevat olevansa ikään kuin avaruusmatkalla, keskellä sanojen universumia. Sandisonin taidetta on usein kuvailtu valorunoudeksi. Koko pohjakerroksen kattava teos on esillä taidemuseon avautuessa remontin jäljiltä, 24.2.2024 lähtien.

Kukat hehkuvat ja silkki kahisee – Tuula Lehtisen näyttely avautuu Tampereen taidemuseossa 24.2.2413.2.2024 12:57:25 EET | Tiedote

Tamperelaisen kuvataiteilija Tuula Lehtisen (s. 1956) ensimmäinen museonäyttely kotikaupungissaan avaa Tampereen taidemuseon remontin jälkeisen näyttelyvuoden yhdessä mediataiteilija Charles Sandisonin näyttelyn kanssa. Tuula Lehtisen yksityisnäyttely on laaja katsaus hänen taiteeseensa 1980-luvulta nykyhetkeen. Lehtinen tunnetaan taidegrafiikastaan, maalauksistaan, posliiniveistoksistaan ja julkisista mosaiikkitöistään. Hän on myös merkittävä kuvataidealan vaikuttaja ja uudistaja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye