Hämeen ELY-keskus

Lomautukset käänsivät työttömyyden kasvuun

Jaa

Hämeen ELY-keskuksen alueella eli Kanta- ja Päijät-Hämeessä oli syyskuun lopussa 17 104 työtöntä työnhakijaa, joista 1314 oli kokoaikaisesti lomautettuja. Tämä on 229 enemmän (1 %) kuin vuosi sitten. Kasvu johtui lomautettujen määrän lisääntymisestä. Myös elokuusta syyskuuhun työttömien työnhakijoiden määrä TE-toimistossa ja kuntakokeiluissa kasvoi johtuen lomautettujen määrän kasvusta. Tiedot ilmenevät Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksesta.

Lomautettujen määrä kasvoi mm. rakentamisessa.
Lomautettujen määrä kasvoi mm. rakentamisessa.

Maakunnittain Kanta-Hämeessä oli 6772 ja Päijät-Hämeessä 10 332 työtöntä työnhakijaa. Kanta-Hämeessä työttömien määrä kasvoi (+388), mutta Päijät-Hämeessä työttömiä oli edelleen hieman vuodentakaista vähemmän (-159). Molemmissa maakunnissa työttömistä lomautettuja oli enemmän kuin vuosi sitten. Kasvu oli kuitenkin suurempi Kanta-Hämeessä (+311) kuin Päijät-Hämeessä (+244). Päijät-Hämeessä muita työttömiä oli edelleen vähemmän kuin vuosi sitten, mutta Kanta-Hämeessä määrä oli pienessä kasvussa.

Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli syyskuussa 10,0 % eli 0,1 %-yksikköä korkeampi kuin vuosi sitten. Maakunnittain Kanta-Hämeessä työttömyysaste oli 8,6 %, Päijät-Hämeessä 11,2 % ja maassa keskimäärin 9,4 %. Kunnittain korkeimmat työttömyysasteet olivat Päijät-Hämeessä: Lahti 12,6 % ja Heinola 12,0 ja pienimmät Kanta-Hämeessä Lopella (4,8 %) ja Hattulassa (5,1 %). Alle 25-vuotiaiden nuorten työttömien osuus alle 25-vuotiaasta työvoimasta oli Hämeen ELY-alueella 11,7 %. Ulkomaalaisten työttömien työnhakijoiden osuus ulkomaalaisesta työvoimasta nousi 28,2 %:iin kasvaen vuodentakaisesta 5,1 %-yksikköä.

Lomautukset kasvoivat eniten rakentamisessa ja prosessiteollisuudessa

Työttömistä lomautettujen määrä lisääntyi vuodentakaisesta 555:llä kasvaen kahdeksassa ammattiryhmässä; eniten rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden (+219) ja prosessi- ja kuljetustyöntekijöiden (+150) ryhmissä. Syyskuussa alkoi 821 ja päättyi 469 lomautusjaksoa. Päättyneiden lomautusjaksojen keskimääräinen kesto oli 10 viikkoa. Eniten lomautettuna oli talonrakentajia, kirvesmiehiä ja rakennuspuuseppiä ja metalliteollisuuden prosessityöntekijöitä.

Vähintään vuoden työttömänä olleita eli pitkäaikaistyöttömiä oli 6589 eli 1250 vähemmän (-16 %) kuin vuosi sitten. Silti yhtäjaksoisesti vähintään kolme vuotta työttömänä olleiden määrä kasvoi edelleen. Heitä oli noin 2700 eli 11 % enemmän kuin vuosi sitten.

Ulkomaalaisia työttömiä oli enemmän kuin vuosi sitten (+327) kasvun painottuessa Kanta-Hämeeseen. Työttömänä oli eniten ukrainalaisia (355), venäläisiä (204), virolaisia (199) ja irakilaisia (148). Vuodentakaisesta ukrainalaisten määrä oli kasvanut noin 150:llä; etenkin Kanta-Hämeessä.

Koulutusasteittain työttömien määrä kasvoi viidellä koulutusasteella; eniten toisella asteella (+230) ja koulutusasteella tuntematon (+176). Myös alemman ja ylemmän korkeakouluasteen suorittaneita oli enemmän työttömänä kuin vuosi sitten. Kasvu tuntemattomalla koulutusasteella johtui ulkomaalaisten määrän kasvusta.

Työpaikkoja eniten lähihoitajille

Julkisessa työnvälityksessä oli 2800 uutta työpaikkaa eli 39 % vähemmän kuin vuosi sitten. Eniten paikkoja oli sote-alalla (lähihoitajat, sairaanhoitajat), ravitsemusalalla (ravintola- ja suurtaloustyöntekijät, tarjoilijat) ja myynnissä (myyjät, myyntiedustajat). Syyskuussa kärkipäässä olivat myös moottoriajoneuvojen asentajat ja korjaajat. Paikat vähenivät eniten rakentamisessa. Suurin osa (82 %) työpaikoista oli yrityksissä.

Työhönvalmennus kasvattanut suosiota

Aktivointiasteeseen laskettavissa palveluissa oli 7600 TE-toimiston ja kuntakokeilujen asiakasta. Työvoimakoulutuksissa ja työllistettynä olevien määrä kasvoi eniten viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Kaikkiaan työllistettyjä oli lähes 2700, joista 78 % yksityisellä sektorilla. Työvoimakoulutuksissa oli yli 1300 opiskelijaa, joista kolmasosa kotoutumiskoulutuksissa.

Aktivointiasteen ulkopuolisista palveluista työhönvalmennuksessa olevien määrä kasvoi. Työhönvalmennuksessa oli nyt 1400 asiakasta vuosi sitten määrän ollessa 800.

Laaja työttömyys eli työttömien työnhakijoiden ja palveluissa olevien yhteismäärä kääntyi kasvuun, kun sekä työttömien että palveluissa olevien määrä kasvoi. Laajan työttömyyden piirissä oli syyskuussa yli 24 700 kanta- ja päijäthämäläistä.

Asiointi TE-toimistossa ja kuntakokeiluissa

Alueen työnhakijoista 16 000 asioi TE-toimistossa, 10 700 Lahden seudun kuntakokeilussa ja 4700 Hämeenlinnan seudun kuntakokeilussa. Työnhakijoista työttömiä oli TE-toimistossa 7700, Lahden seudun kuntakokeilussa 6600 ja Hämeenlinnan seudun kuntakokeilussa 2700.

TE-toimistossa (+80) ja Hämeenlinnan seudun kuntakokeilussa (+230) työttömien määrä kasvoi vuodentakaisesta. Lahden seudun kuntakokeilussa määrä väheni (-90).

Alle 30-vuotiaista työttömistä 71 % asioi kuntakokeiluissa. Yli 55-vuotiaista 58 % oli TE-toimiston asiakkaita. Vieraskielisistä työttömistä 68 % asioi kuntakokeiluissa. Syyskuun lopussa lomautettuna olevista 1316 asiakkaasta suurin osa (81 %) oli asiakkaana TE-toimistossa.

Aktivointiasteeseen laskettavien palvelujen piirissä oli 3200 TE-toimiston, lähes 3000 Lahden seudun kuntakokeilun ja 1400 Hämeenlinnan seudun kuntakokeilun asiakasta. Kuntakokeilujen asiakkaita oli palveluissa enemmän kuin vuosi sitten. TE-toimiston asiakkaiden määrä laski. Käytetyin palvelu kaikkien toimistojen asiakkailla oli työllistäminen (asiakkaita kuukauden lopussa).

Lomautettujen määrä on jatkanut kasvussa myös edellisten viikkojen aikana

Hämeen TE-toimistossa ja alueen kuntakokeiluissa on tällä hetkellä 32 200 työnhakijaa, joista lähes 1700 lomautettuja ja 15 800 muita työttömiä. Lomautettujen määrä on kasvanut syyskuun lopun tilanteesta lähes 400:lla. Muiden työttömien määrässä ei ole kasvua. 

Lokakuun työllisyyskatsaus julkaistaan tiistaina 21.11.2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:

Hämeen TE-toimisto
Johtaja Eija Mannisenmäki, puh. 0295 041 840
Palvelujohtaja Pekka Voutilainen, puh. 0295 041 795


Katsauksen laati erikoissuunnittelija Sanna Paakkunainen, Hämeen ELY-keskus, puh. 0295 025 159
Tietopalvelu: tilastot.hame(at)ely-keskus.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hämeen ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye