Vihreät Helsingin talousarviolaskelmista 2024: Palkkakehitysohjelmaa ei saa lopettaa! Varhaiskasvatuksen ammattilaiset tarvitsevat korotuksia, jotta palveluiden laadusta voidaan pitää kiinni

Jaa

Vihreät ovat pettyneitä Helsingin talousarviolaskemiin, joissa palkkakehitysohjelman jatkamiseen ei ole varattu viime vuosista poiketen lainkaan rahaa. Vihreiden tärkeimpänä tavoitteena budjettineuvotteluissa on saada jatkoa palkkaohjelmalle. 

Virkakunnan laskelmat Helsingin vuoden 2024 talousarvioksi julkaistiin tänään 23.10. Laskelmien pohjalta poliittiset ryhmät neuvottelevat ensi vuoden budjetin, josta päättää kaupunginvaltuusto marraskuun loppupuolella. 

Pohjalaskelmissa Vihreiden näkemyksen mukaan suurimpia pettymyksiä on, että palkkoja nostavaan palkkakehitysohjelmaan ei ole varattu viime vuosista poiketen tällä kertaa lainkaan rahaa. Vihreiden tärkeimpänä tavoitteena budjettineuvotteluissa on saada jatkoa kaupungin palkkakehitysohjelmalle ja tuntuvat korotukset etenkin varhaiskasvatuksen ammattilaisille. 

– Varhaiskasvatuksen vaikea tilanne vaatii edelleen panostuksia. Teimme tänä vuonna ryhmäaloitteen varhaiskasvatuksen kriisin ratkaisuista, jossa esitimme tärkeimpänä keinona palkkaohjelman jatkamista – tämä on varmistettava myös budjettineuvotteluissa. Oikeistohallituksen suunnittelemat leikkaukset osuvat eniten helsinkiläisiin pienituloisiin ja matalapalkkaisia töitä tekeviin, mikä tekee palkkaohjelman jatkamisesta aiempaakin kriittisempää, sanoo vihreää valtuustoryhmää johtava Amanda Pasanen.

Palkkaohjelman lisäksi lisärahoitusta tarvitaan muuhun varhaiskasvatukseen ja koulutukseen. Budjetin vajauksen kattamisen lisäksi koulutus tarvitsee myös lisäpanostuksia: koulujen alueellista eriytymistä on pyrittävä ehkäisemään korottamalla tarveperusteista rahoitusta kouluille ja varhaiskasvatukseen – jokaisen lapsen on saatava yhdenvertainen varhaiskasvatus- ja koulupolku. Myös ammatilliseen koulutukseen on satsattava.

Lisäksi Vihreät tavoittelevat joukkoliikenteen lippujen hintojen laskemista. Helsinkiläisten lippujen hintojen nousu on ollut viime vuosina liian voimakasta, mikä näkyy jo matkustajamäärissä. Joukkoliikenne ei ole vieläkään palautunut koronapandemiaa edeltäneeseen tilaan. Vihreiden mielestä on olennaista turvata palvelutaso ja laskea joukkoliikenteen lippujen hintoja, jotta matkustajamäärät saadaan nousemaan. Investoinnit raiteisiin, pyöräilyyn ja kävelyyn on varmistettava ilmastotavoitteiden toteutumiseksi. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin Vihreät ry

Helsingin Vihreät: Toisen asteen maksuttomuudesta on pidettävä kiinni – “Helsingin on oltava kaupunki, joka pitää huolta nuoristaan”20.4.2024 15:20:37 EEST | Tiedote

Helsingin Vihreät esittää, että toisen asteen maksuttomuudesta pidetään Helsingissä jatkossakin kiinni, vaikka Petteri Orpon hallitus rajaisi lukion ja ammattiopintojen maksuttomuuden täysi-ikäisyyteen. Hallitus esitti kuluvalla viikolla, että se rajaa oppivelvollisten maksuttomat oppimateriaalit sen vuoden loppuun, jonka kuluessa opiskelija täyttää 18 vuotta. Tällä hetkellä toisen asteen maksuttomuus päättyy kaksi vuotta myöhemmin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye