Duodecim julkaisi Hyvä käytäntö -suosituksen ensitiedon antamiseen lapsen sairaudesta tai vammaisuudesta
Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on laatinut Hyvä käytäntö -konsensussuosituksen ensitiedon antamisesta. Hyvin annettu ensitieto lapsen tai sikiön sairaudesta, vammaisuudesta tai sukupuolipiirteisiin liittyvästä kehovariaatiosta vaikuttaa myönteisesti hoitosuhteeseen sekä perheen selviytymiseen haastavassa elämäntilanteessa.

Ensitiedon antamisen käytännöt vaihtelevat. Uuden suosituksen tarkoituksena on yhtenäistää tapaa, jolla vanhemmille kerrotaan lapsen tai sikiön sairaudesta, vammaisuudesta tai sukupuolipiirteisiin liittyvästä kehovariaatiosta.
”Suositus on yksi kansallisen lapsistrategian toimenpiteistä. Se vahvistaa lasten oikeuksia ja parantaa perheen mahdollisuuksia saada apua yhdenvertaisesti, kertoo suosituspaneelin puheenjohtaja, Mannerheimin Lastensuojeluliiton erityisasiantuntija Kirsi Pollari.
Ensitiedon antamisella on kauaskantoisia vaikutuksia
Terveydenhuollossa tulisi kiinnittää erityistä huomiota ensitiedon antamiseen, sillä ensitiedon antamisen tapa heijastuu lapsen ja muiden perheenjäsenten välisiin suhteisiin sekä vanhempien luottamukseen terveydenhuollon ammattilaisia kohtaan.
Onnistuminen parantaa perheen sopeutumista vaikeaan tilanteeseen ja luo pohjan yhteistyölle terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Saadun palautteen perusteella suositus koetaan terveydenhuollon kentällä tarpeelliseksi.
”Suositus avaa perheen näkökulmaa meille terveydenhuollon ammattilaisille. Siinä kuvattu strukturoitu malli ensitiedon antamisesta tuo ihan konkreettista apua käytännön työhön. Se antaa avaimia myös aihetta käsittelevän koulutuksen järjestämiseen”, kertoo suosituksen kirjoittajaryhmän jäsenenä työskennellyt apulaisylilääkäri, lastentautien erikoislääkäri Mari Juuti.
Tiedon tarve ei pääty diagnoosista kertomiseen
Suosituksessa kuvataan muun muassa, miten ensitietoa tulisi antaa, mitä asioita pitäisi käsitellä ja miten ensitiedon antamiseen kannattaa valmistautua. Keskustelun apuna toimivat suosituksen sisältämät tarkistuslista ja keskustelurunko.
”Sujuva kommunikaatio ja terveydenhuollon ammattilaisten välinen yhteistyö ovat keskeisiä tekijöitä ensitiedon antamisen onnistumisessa. On tärkeää, että ensitiedon antajilla on yhtenäinen käsitys lapsen tilanteesta sekä siitä, mitä vanhemmat asiasta jo tietävät”, kertoo suosituspaneelin toinen puheenjohtaja, Duodecimin Käypä hoito -päätoimittaja Jorma Komulainen.
Suosituksen mukaan ensitiedon antamisessa on tärkeää mahdollistaa yksityisyys. Se tarkoittaa yleensä rauhallista tilaa. Terveydenhuollon ammattilaisilla tulisi olla myös aikaa valmistautua tilaisuuteen etukäteen. Tapaamisessa on syytä välttää kiireen tuntua.
”Terveydenhuollossa resursseja on rajoitetusti. On kuitenkin asioita, jotka vaativat aikaa. Toivomme, että palvelun tuottajat ja järjestäjät ottavat sen huomioon”, Komulainen sanoo.
Tiedon tarve ei pääty diagnoosista kertomiseen. Ensitieto voi järkyttää vanhempia ja uutta tietoa on vaikea sisäistää yhdellä kertaa. Asioihin palaamista helpottaa, kun vanhempia ohjataan kirjallisen materiaalin ja verkkomateriaalin pariin. Usein vanhemmat tarvitsevat lisäksi keskusteluapua ja tukea.
Lapsen kehityksen ja hoidon myötä herää myös uusia kysymyksiä. Ensitieto onkin hyvä ymmärtää mieluummin prosessina kuin yksittäisenä tapahtumana.
Tutustu Terveysportissa Hyvä käytäntö -konsensussuositukseen ensitiedon antamisesta.
Hyvä käytäntö -suositus pähkinänkuoressa
- Hyvä käytäntö -konsensussuositus on tutkimuksiin ja kokemustietoon perustuva, konsensusmenettelyllä laadittava suositus.
- Konsensusmenettelyä käytetään tilanteissa, joissa tieteellistä tietoa on rajallisesti saatavilla.
- Hyvä käytäntö -konsensussuositusta ensitiedon antamisesta oli laatimassa 16 henkilön muodostama suosituspaneeli, johon kuului terveydenhuollon ammattilaisia sekä potilaiden perheiden edustajia.
- Duodecimin julkaiseman suosituksen rahoitti Kansallinen lapsistrategia.
Lisätietoja
Suosituspaneelin 1. puheenjohtaja, Mannerheimin Lastensuojeluliiton erityisasiantuntija, OTT, TtM, YTM Kirsi Pollari, p. 050 346 8363, kirsi.pollari@mll.fi
Suosituspaneelin 2. puheenjohtaja, Käypä hoito -suositusten päätoimittaja Jorma Komulainen, p. 050 591 2526, jorma.komulainen@duodecim.fi
Suosituksen kirjoittajaryhmän jäsen, apulaisylilääkäri, lastentautien erikoislääkäri, LL Mari Juuti, mari.juuti@siunsote.fi
Viestintäpäällikkö Minna Hietakangas, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim, p. 040 557 9676, minna.hietakangas@duodecim.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jorma Komulainenpäätoimittaja, Käypä hoitoLääkäriseura Duodecim
Puh:050 591 2526jorma.komulainen@duodecim.fiKirsi PollariSuosituspaneelin 1. puheenjohtaja, MLL:n erityisasiantuntijaMannerheimin Lastensuojeluliitto
Suosituspaneelin 1. puheenjohtaja, Mannerheimin Lastensuojeluliiton erityisasiantuntija, OTT, TtM, YTM
Mari JuutiApulaisylilääkäri, lastentautien erikoislääkäri
Suosituksen kirjoittajaryhmän jäsen, apulaisylilääkäri, lastentautien erikoislääkäri, LL
Minna HietakangasviestintäpäällikköLääkäriseura Duodecim
Puh:040 557 9676minna.hietakangas@duodecim.fiLinkit
Duodecim
Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on Suomen suurin tieteellinen yhdistys. Tehtävämme on tuottaa tieteestä terveyttä. Vahvistamme tutkitun tiedon käyttöä yhteiskunnallisessa päätöksenteossa ja kehitämme lääkärien ammattitaitoa. Kustannus Oy Duodecim tarjoaa lääkäreille ja terveydenhuollon ammattilaisille monipuoliset välineet arjen työhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Duodecim
Uutuuskirjamme tarjoaa apua syövän aiheuttamaan mielen kriisiin25.6.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Kustannus Oy Duodecimin uutuuskirja Syövän varjosta mielen toipumiseen on itsehoito-opas, jonka harjoitteet kuljettavat kohti psyykkistä tasapainoa vakavan sairastumisen keskellä.
”Lääkärikoulutuksen tulee perustua tutkimustietoon” – professori Petri Kulmala palkittiin lääkärikouluttaja-palkinnolla5.6.2025 19:30:00 EEST | Tiedote
Lääketieteen koulutuksen tutkimuksen uranuurtaja Petri Kulmala palkittiin Duodecimin lääkärikouluttaja -palkinnolla. Palkinnon arvo on 10 000 euroa.
Valtaosa maksakirroosipotilaista sairastaa tautia tietämättään30.5.2025 07:06:00 EEST | Tiedote
Maksakirroosi on vakava sairaus, johon kuollaan Suomessa yleisemmin kuin muissa Länsi-Euroopan maissa. Kirroosi kehittyy yleensä hitaasti ja potilas voi olla pitkään oireeton. Uudessa Käypä hoito -suosituksessa korostetaan maksakirroosin riskitekijöiden tunnistamista ja varhaisen diagnostiikan tärkeyttä.
ADHD:n Käypä hoito -suositus uudistui: Huolellinen arviointi on hyvän hoidon perusta21.5.2025 07:06:00 EEST | Tiedote
Tuore hoitosuositus korostaa elintapojen vaikutusta toimintakykyyn. Huomiota kiinnitetään nyt myös lasten ja nuorten digitaalisen median käyttöön.
Ammenna uutuuskirjoistamme tasapainoisen elämän eväitä25.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Kustannus Oy Duodecimin tulevat tietokirjat tarjoavat voimavaroja tasapainon löytämiseen eri elämäntilanteissa. Psykologi Katja Myllyviidan uutuuskirja rakentaa tietä kohti turvallisia ihmissuhteita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme