Kirjamessuille Venäjän vähemmistökansojen nykypäivää ja kuinka kuvajournalismi on muuttanut maailmaa
Rosebudin ja Umpihangen uutuusteokset saapuivat Helsingin kirjamessuille: Sarjakuvataiteilija Sanna Hukkasen Taiga – EtnoGraafinen matkakertomus kuvaa Venäjän suomalais-ugrilaisten vähemmistökansojen nykypäivää. Valokuvaaja Martti Lintusen Pitkän matkan ihmettelijä kertoo huumoria kaihtamatta kuinka valokuvaus ja kuvajournalismi ovat kehittyneet ja muuttaneet maailmaa. Myös uusi Solidaarisuuskalenteri eli vuodesta 1998 ilmestynyt maailmanparantajan ajantieto on nyt saatavilla.

Sanna Hukkasen Taiga – EtnoGraafinen matkakertomus vie lukijan maailmaan ennen koronaa ja sotaa, kun rajat ylittävä yhteistyö sukulaiskansojen välillä oli vielä mahdollista. Taigan tarinat perustuvat sarjakuvamuotoisille päiväkirjamerkinnöille, joita syntyi useamman luonnoskirjan verran pitkillä junamatkoilla läpi Venäjän.
Matkoillaan suomalainen sarjakuvataiteilija ja moskovalainen lingvisti tasapainottelevat vainoharhan ja huumorin rajamailla. Neuvostoajan karmivat puhdistukset elävät paikallisten ihmisten muistoina, ja nykyhetki muistuttaa koko ajan pelottavammin historiaa. Sittemmin heidän huolensa ovat osoittautuneet alimitoitetuiksi. Suomalais-ugrilaisten vähemmistökansojen taistelu olemassaolostaan kuitenkin jatkuu aivan kuten ennenkin, sekä Venäjällä että Suomessa.
Matkalaiset kohtaavat uhanalaisia kieliä puolustavia aktivisteja: maalaismummoja, urbaaneja nuoria, toimittajia ja shamaaneja. Hantit, marilaiset, ersät ja komipermjakit tuntuvat säilyttäneen muinaisen luonnonuskon katkeamattomana perinteenä. Onko heidän luontoyhteytensä terveemmällä pohjalla? Kulkiessaan entisaikojen etnografien jalanjäljillä matkaajat tutustuvat myyttiseen karhuun ja kultaiseen jumalattareen. Taigassa on edelleen taikaa.
Martti Lintusen Pitkän matkan ihmettelijä kertoo huumoria kaihtamatta kuinka valokuvaus ja kuvajournalismi ovat kehittyneet ja muuttaneet maailmaa. Samalla kirja porautuu tarkkanäköisesti väestönkasvuun, ilmastonmuutokseen ja muihin ihmiskunnan globaaleihin ajankohtaisiin ongelmiin.
Lintunen on raportoinut puoli vuosisataa väkivaltaisista sisällissodista, alkeellisilta pakolaisleireiltä ja erilaisista kehitysyhteistyöprojekteista. Martti Lintunen ei ollut sotakuvaaja siinä mielessä kuin luoteja väistelevät rintamakuvaajat. Hän kuvasi sotien uhreja, jotta heille saataisiin kerättyä rahallista ja materiaalista tukea.
MARTTI LINTUNEN (s. 1945) on neljännen polven palkittu valokuvaaja. Lisäksi hän on kirjoittanut satoja lehtijuttuja ja kymmeniä tietokirjoja. Lintunen on työskennellyt muun muassa Englannin kuninkaallisen hovin virallisena valokuvaajana ja eri kehitysyhteistyöjärjestöjen tehtävissä ympäri maapalloa. Vuodesta 1988 Martti Lintunen on ollut omapäinen viestintäalan toimija.
SANNA HUKKANEN on joensuulainen sarjakuvataiteilija ja kuvittaja, joka uskoo sarjakuvataiteen voimaan muutoksen ja toivon välineenä. Taiga on Hukkasen viides sarjakuva-albumi.
Martti Lintunen on tavattavissa Helsingin kirjamessuilla perjantaina 27.10. klo 11 Rosebudi ja Kultti ry:n osaston lavalla (6f10). Sanna Hukkanen on tavattavissa Helsingissä sekä varjo- että varsinaisilla kirjamessuilla lauantaina 28.10.: Varjokirjamessuilla Rauhanasemalla klo 16–17 (vapaa pääsy) ja Messukeskuksessa Kultti-lavalla klo 17.30 .
Rosebudin ja Kultti ry:n osaston lavalla (6f10 Hakaniemi- ja Kallio-lavan puolivälissä) esiintyy koko kirjamessujen ajan kymmeniä eturivin kirjailijoita ja kulttuuri-, mielipide- ja tiedelehtiä, tervetuloa! Katso ohjelma Rosebudin ajankohtaista sivulta: www.rosebud.fi
Sanna Hukkanen:
Taiga – EtnoGraafinen matkakertomus
Nelivärinen, 280 sivua, sidottu.
Umpihanki (Rauhanpuolustajat & Rosebud), Täysi käsi ja Zum Teufel
Martti Lintunen:
Pitkän matkan ihmettelijä
Nelivärinen, 144 sivua, sidottu.
Rosebud books
Myös uusi Solidaarisuuskalenteri on ilmestynyt! Vuodesta 1998 ilmestynyt Solidaarisuuskalenteri on aktiivisen, inhimillisen ja huumorintajuisen pallontallaajan vakiovaruste. Latauksetta toimivan käyttöliittymän suosio on yhä suuri!
”Solikka” koostuu ajatuksia ja toivoa herättävistä sitaateista ja tietoiskuista ja Rosa Liksomin loihtimista värikkäistä kansista. Nelivärisestä kalenterista löytyvät helposti tiedot vuoden tärkeistä ja vähemmän tärkeistä päivistä ja tapahtumista.
Vuoden 2024 Solidaarisuuskalenterin teemana on lapset. PLÄTS!
Anu Harju (toim.)
Kuvitus: Eevi Kaila, 224 sivua, nidottu.
Umpihanki (Rauhanpuolustajat & Rosebud)
Yhteyshenkilöt
Petra KakkoMyymäläpäällikkö
Sivullinen-kirjakauppa
Hannu PaloviitaToimitusjohtaja
Puh:040 5055334hannu.paloviita@rosebud.fiKuvat
Rosebuds books
ROSEBUD BOOKS
on 25-vuotias kustannusyritys ja monipuolinen kirjakauppa, josta löydät tuhansia hyviä kirjoja ja elokuvia. Meiltä löydät erittäin kattavan valikoiman tietoa ja kaunoa. Uutuuksia, klassikoita ja harvinaisuuksia. Tätä lukiessanne kivijalkakirjakauppojemme hyllyissä on yhteensä 51 962 eri kirjanimikettä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Rosebud Oy
Muumit ja Tove Karkkilan nokilaaksossa10.6.2025 12:15:31 EEST | Tiedote
Tänä vuonna tulee kuluneeksi 80 vuotta ensimmäisestä muumitarinasta Muumi ja suuri tuhotulva. Högforsin ruukkialueella Karkkilassa sijaitseva elokuvateatteri Kino Laika osallistuu Muumien juhlavuoteen lukuisien elokuvanäytösten, Moomin Valley -aiheisen konsertin ja 5.6. avautuneen Tove Jansson -valokuvanäyttelyn muodossa.
Kirjamaailman teemana 24.–25.5. sota ja rauha, erityisvieraita Hiroshimasta12.5.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Kirjamaailma raivaa tilaa kriittiselle keskustelulle demokratian uhista, asevarustelusta, militarismista sekä kansainvälisistä kriiseistä ja konflikteista – ohjelmassa syväluodataan muun muassa Israelin ja Palestiinan konfliktin juuria ja nykytilaa usean tietokirjailijan voimin. Erityisvieraina Hiroshiman atomipommituhosta eloonjäänyt "hibakusha", viime vuonna Nobelin rauhanpalkinnon saaneen Nihan Hidankyon järjestön pääsihteeri Kunihiko Sakuma, ja Japanin atomipommin vastaisen Gensuikyo-neuvoston pääsihteeri Yayoi Tsuchida. Kirjamaailma on osa Maailma kylässä -festivaalia 24.–25.5. Helsingin Suvilahdessa (la klo 11–21, su klo 11–19).
Tsunamista 20 vuotta: hengästyttävä kertomus paosta hyökyaallon alta13.12.2024 13:17:34 EET | Tiedote
20 vuotta sitten tapaninpäivänä hyökyaallot iskeytyivät Kaakkos-Aasian rannikoille tuhoisin seurauksin. Tsunamista selviytynyt kirjailija Raimo Pesonen kirjoitti kertomuksen paosta tappavan hyökyaallon alta. "On paljon muistettavaa, jos täältä selviytyy pois. Ja unohdettavaa."
Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 505.12.2024 17:01:42 EET | Tiedote
Ti 10.12. klo 17 Jussi Lehtonen: Mies jolla on naisen sydän (WSOY) Tervetuloa seuraamaan Jussi Lehtosen kirjailijahaastattelua Sivullisen lavalla! Lehtosta haastattelee Irina Björkman. Kun tytär muuttaa pois kotoa, hänen isänsä, romaanin päähenkilö, alkaa muistella, miten kaikki oikein meni. Tyttären syntymään liittyvät monisyiset tapahtumaketjut tempaavat hänet muistikuvien sokkeloihin, joista hän ei ole koskaan kertonut tyttärelleen. Toisessa osassa päädytään Paraguayhin, jonne päähenkilö on matkustanut valmistamaan vankien tarinoista kohtauksia. Työskentely on haasteellista erilaisten odotusten, arvomaailmojen ja tunteiden ristipaineissa. Oma tila pitää rakentaa joka päivä uudestaan eikä etuoikeutettuna olemisen ongelma jätä rauhaan. Kolmiosaisen romaanin viimeisessä osassa ääneen pääsee nyt aikuistunut tytär. Hän on viettämässä isänsä ja tämän miesystävän kanssa isänpäivää mökillä, kun keskustelu rakkausasioista avaa uuden railon. Riipaisevan kauniisti ja ristiriitaisuuksia liikaa
Rosebud Sivullisen ohjelmaa viikolla 4929.11.2024 16:38:49 EET | Tiedote
Ti 3.12. klo 16 Suomen dekkariseura ry:n Vuoden johtolanka -ehdokkaat Ti 3.12. klo 17.30 Oliver Whitehead: Future Tense (Parvs) Oliver Whitehead (s. 1947) on monialainen taiteilija. Englannista Suomeen vuonna 1971 asettunut Whitehead työskentelee monipuolisesti maalauksen, piirustusten, grafiikan, valokuvan, kuvanveiston, liikkuvan kuvan ja lavarunouden parissa. Whiteheadin työskentelyä määrittää kriittinen aikalaiskatse, joka jättää kuitenkin katsojalle tilaa tehdä omia tulkintoja maailmasta ja sen tilasta. Oliver Whiteheadin tuotannosta voidaan löytää monia toistuvia teemoja. Tällaisia ovat muun muassa kulutuskulttuurin fetissiluonteen tarkastelu, kaupunkitilan havainnointi, päiväkirjamaiset huomiot jokapäiväisestä elämästä sekä rauhan teema, jota Whitehead on työstänyt muun muassa julkiseen tilaan piirtämillään liitupiirustuksilla. Kirja esittelee pitkän uran tehneen taiteilijan tuotantoa ja sen teemoja. Ke 4.12. klo 17 Riie Heikkilä: Miksi lakkasimme lukemasta? (Gaudeamus) Lukutait
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme