Käsiteltykin puu ehkäisee käsien kautta leviäviä bakteereja
Pintakäsittely ja kosteus vaikuttavat puun antibakteerisiin ominaisuuksiin, selviää suomalaistutkimuksessa. Tutkimuksen tulosten perusteella käsiteltyä puuta kannattaisi käyttää pintamateriaalina jatkossa entistä enemmän.

Tutkimusten mukaan useat infektioita aiheuttavat bakteerit voivat pysyä tarttuvina erilaisilla pinnoilla tunneista useisiin päiviin ja viikkoihin. Vaikka puulla on tunnetusti pintamateriaalina antibakteerisia ominaisuuksia, kuivien käsien kautta tapahtuvaa tartuntaa on ymmärretty tähän saakka huonosti, sillä suurin osa aiemmista tutkimuksista on tehty lisäämällä bakteeria nestepisaroina materiaaleille.
Helsingin yliopiston, Luken ja Itä-Suomen yliopiston tutkijat selvittivät pintakäsittelyn vaikutuksia puun antibakteeriseen aktiivisuuteen. Lisäksi he tutkivat 18 erilaisen, sisätiloissa tavallisesti käytetyn pintamateriaalin antibakteerisia ominaisuuksia. Pintoja altistettiin tosielämän ympäristössä kuivien käsien mukana tuleville bakteereille, jonka jälkeen bakteerimääriä tutkittiin laboratoriossa.
– Sileiden materiaalien, kuten laatta, laminaatti, vinyylikorkki ja lakattu puu, pinnoilla havaittiin vähiten bakteerikasvua. Pintakäsittelyttä jätetyillä ja siten huokoisilla puupinnoilla kasvua oli jonkin verran enemmän. Eri puulajien välillä havaittiin kuitenkin vaihtelua: alhaisimmat bakteerien pesäkemäärät kirjattiin valkotammesta ja mustajalopähkinästä. Mukana tutkimuksessa oli kaupallisia puulajeja sekä Suomesta, Yhdysvalloista että Japanista, kertoo apulaisprofessori Tuula Jyske Helsingin yliopistosta.
Tutkimuksessa seurattiin lisäksi iholla yleisesti esiintyvien Staphylococcus epidermidis ja Bacillus aerius/licheniformis -bakteerien elinkelpoisuutta erilaisilla materiaaleilla. Staphylococcus epidermidis aiheuttaa stafylokokki-infektiota. B. aerius/licheniformis edusti tutkimuksessa kestomuotoisia itiöitä tuottavaa bakteerikantaa, jonka oletettiin selviävän pinnoilla elinkykyisenä itiöttömiä bakteereita paremmin. Kokeet tehtiin kontrolloidusti altistuskammiossa bakteerisumupisaroiden levittämisen jälkeen.
Kokeet osoittivat, että iholla esiintyvän S. epidermidiksen elinkyky heikkeni lähes kaikissa tutkituissa materiaaleissa. Alhaisimmillaan bakteerin elinkelpoisuus oli käsittelemättömän tammen pinnalla. Sen sijaan B. aerius/licheniformis -bakteerin pesäkemäärä pysyi tasaisena useimmilla materiaaleilla.
Tutkimus osoittaa, että puun antibakteeristen ominaisuuksien ilmeneminen riippuu monin tavoin tartunnan laadusta ja olosuhteista.
– Kosteissa olosuhteissa huokoinen puurakenne pystyy kuivattamaan bakteereja. Kuivissa olosuhteissa bakteerit pystyvät sen sijaan käsien kautta tarttumaan paremmin huokoisille pinnoille kuin ei-huokoisille pinnoille. Molemmissa tapauksissa puun kemiallisilla aineosilla on merkittävästi bakteerien kasvua rajoittavaa tehoa, Jyske kertoo.
Tutkimuksen tulosten perusteella käsiteltyä puuta kannattaisi käyttää pintamateriaalina jatkossa entistä enemmän, koska bakteerien leviäminen kuivien käsien kautta oli oletettua vähäisempää. Pintakäsittelyllä ja tiettyjä puulajeja suosimalla voidaan vaikuttaa puupinnan toivottuihin hygieenisiin ominaisuuksiin.
– Erilaisia pandemioita tulee varmasti jatkossakin ja pintojen kautta leviävien tartuntojen ehkäiseminen on tärkeää. Lakattu puu myös edelleen näyttää puulta, minkä vuoksi sen restoratiiviset eli hyvinvointia tukevat vaikutukset ovat edelleen tallella, Jyske toteaa.
Alkuperäinen artikkeli
Kettunen Elina, Kurkilahti Mika, Belt Tiina, Möttönen Veikko, Harju Anni, Tornberg Anna-Kaisa, Veijalainen Anna-Maria, Kuroda Katsushi, Tsunetsugu Yuko, Tienaho Jenni, Muilu-Mäkelä Riina, Pasanen Pertti, Jyske Tuula: Touch the wood: Antimicrobial properties of wooden and other solid material surfaces differ between dry and moist contamination in public and laboratory exposure, Environmental Advances, Volume 13, 2023, 100416, https://doi.org/10.1016/j.envadv.2023.100416.
Rahoitus
Tutkimusta ovat rahoittaneet Ympäristöministeriön Puurakentamisen ohjelma ja Luonnonvarakeskus.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tuula Jyske
apulaisprofessori
Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto
tuula.jyske@helsinki.fi
0294158174
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiHenriikka HeikinheimoViestinnän asiantuntijaViikin kampus, Helsingin yliopisto
Puh:0503263085henriikka.heikinheimo@helsinki.fiHelsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme