Vamia

Vamian uusi malli RaflaTET on nuorelle oiva tilaisuus kokeilla ravintola-alaa

Jaa
Iina Salmi Savilahden koulusta ja Vaakunan keittiöpäällikkö Arto Huhtala
Iina Salmi Savilahden koulusta ja Vaakunan keittiöpäällikkö Arto Huhtala

RaflaTET on uusi malli, jonka suunnittelu aloitettiin Vamian matkailupalvelussa viime keväänä yhdessä opettajien ja opiskelijanohjaajien kera. Idea lähti liikkeelle siitä, että ammatillisen koulutuksen puolella halutaan lisätä nuorten kiinnostusta ravintola-alaa kohtaan. Ajankohdaksi valittiin TET-viikot, jolloin yläkoulun oppilailla on oiva tilaisuus päästä kokeilemaan ravintola-alaa ja nähdä työelämää. RaflaTET:n toteutuksessa on hyödynnetty Sampo kampuksella yläkoululaisille järjestetyn TeknoTET:n kokemuksia.

- Mietittiin, että eikös mekin pystyttäisi tähän. Lähdettiin aluksi aika pienellä määrällä toteuttamaan ideaa. Toistaiseksi kolme paikkaa viikossa on riittänyt, eikä kenellekään tarvinnut vielä sanoa ettei mukaan mahdu. TET-viikkojahan syksyssä on 10 niin kolmellekymmenelle nuorelle löytyy paikka ja keväällä vielä parille kymmenelle, opettajatiimistä kerrotaan.

RaflaTET:ssä viikon aikana oppilas pääsee tutustumaan ensimmäiset kolme päivää ravintoa-alan opiskeluun Vamialla, jonka jälkeen seuraavat kaksi päivää tutustutaan valinnaisesti joko yhteistyökumppanina toimivan ravintolan tai Vamian ravintola Silverian toimintaan. Koulujen opot yhteistyössä valitsevat oppilaat RaflaTET:iin.

- Kaikki oppilaat tähän mennessä ovat halunneet mennä yhteistyökumppaniravintolaan. Olemme aloittaneet yhteistyön Sokos Hotels Vaakunan kanssa. Siellähän on useampi ravintola saman katon alla ja tarjoillaan aamiainen, niin se sopii kivasti yksiin TET:läisen työajan kanssa. Moni ravintolahan aukeaa vasta iltapäivällä. Syysloman jälkeen on tarkoitus laajentaa ravintolarepertuaaria. Nuorilta on tullut RaflaTET:stä tosi hyvää palautetta, iloitsee opettajatiimi.

 

Tosi hyvä kokemus

Iina Salmi Savilahden yhtenäiskoulusta Vähästäkyröstä on yksi oppilaista, joka halusi lähteä kokeilemaan RaflaTET:iä 

- Totta kai mä haluan heittäytyä tällaisiin mahdollisuuksiin. Mä mietin, että kuitenkin menen amikseen ja tää on sellainen asia, joka kiinnostaa, niin lähdetään kokeilemaan.

Vamialla vietetyt ensimmäiset kolme päivää oli mielenkiintoisia ja Salmi on saanut nähdä, millaista kokkikoulutuksessa on.

- Mä oon saanut osallistua kokkailuihin ja tehdä samoja asioita, mitä opiskelijatkin tekee. Maanantaina mä olin englanninkielisessä ryhmässä, jossa on paljon eri kulttuureista ihmisiä. Ryhmä oli itse suunnitellut kaikki päivän ateriat oman kulttuurin mukaan, joita mäkin pääsin valmistamaan. Se oli tosi hyvä kokemus, aivan mahtava.

Ravintola Vennissä on Iinan TET sujunut hyvin. Hän on saanut muun muassa valmistella eli misata kasviksia aamiaista ja lounasta varten.

- Keittiössä on ollut tosi mielenkiintoista nähdä, minkälaista oikeasti on tehdä töitä tällaisessa ravintolassa. Mä oon saanut tehdä täällä vähän kaikkea.

Erittäin toimiva konsepti

Vaakunan keittiömestari Arto Huhtala on toiminut noin yhdentoista vuoden ajan.

- Kokki-linja osui silmiin nuorena YK-joukkojen jälkeen ja sillä tiellä ollaan vielä reilun kahdenkymmenen viiden vuoden jälkeen.

Vaakuna lähti mukaan RaflaTETiin, koska alalla tarvitaan työvoimaa enenevässä määrin.

- Jos tällä saadaan houkuttelevuutta hakea kouluun ja yksikin oppilas innostuu kouluun hakemaan, niin silloin tää homma on onnistunut. Eron kyllä huomaa verrattuna aiempiin TET:läisiin, joille pitää opettaa perusasiat ihan käsien pesusta lähtien. Nyt näkee, että perusteet on käyty läpi ensimmäisten TET-päivien aikana Vamialla. Lyhyen kokemuksen perusteella RaflaTET on minusta erittäin toimiva konsepti, toteaa Huhtala.

Vaakunassa käydään päivittäin kysymässä TET-paikkoja. Keittiömestari on nyt saanut ohjata kysyjät oppilaanohjaajan puheille ja kehottanut heitä osallistumaan RaflaTET:n kautta. Huhtala kertoo myös, että Vaakuna on mielellään jatkossakin mukana RaflaTET:ssä resurssien mukaan.

Oletko kiinnostunut RaflaTET:stä? Kysy lisää asiasta yläkoulusi opolta!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vamia tarjoaa ammatillista koulutusta nuorille, aikuisille ja yrityksille - myös oppisopimuksella.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vamia

Vamia utmanar alla skolor med årskurserna 7–9 i Vasa att vara med och minska matsvinnet under Hållbarhetsveckan 22–26.9.2025.15.9.2025 16:00:31 EEST | Pressmeddelande

Samtidigt med Hållbarhetsveckan firas även den nationella Spillveckan. Vamia genomför matsvinnsutmaningen i samarbete med Teese Botnia: Matsvinnet mäts i matsalarna på Vamia och i skolorna efter lunchen och i slutet av veckan belönas den skola som haft minst matsvinn. Resultaten visas på en tabellaffisch i skolornas matsalar.

Vamia haastaa Vaasan yläkoulut ruokahävikin vähentämiseen kestävän kehityksen viikolla 22.–26.9.202515.9.2025 16:00:31 EEST | Tiedote

Kestävän kehityksen viikon aikana vietetään myös valtakunnallista Hävikkiviikkoa. Vamia toteuttaa ruokahävikkihaasteen Teese Botnian kanssa: Vamian sekä yläkoulujen ruokaloissa mitataan lounaan lopuksi syntynyt hävikki, ja vähiten hävikkiä tuottanut koulu palkitaan viikon päätteeksi. Tulokset näkyvät kaikkien koulujen ruokaloissa taulukkojulisteina.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye