Vamias nya modell RestaurangPRAO är ett ypperligt tillfälle för unga att prova på restaurangbranschen

RestaurangPRAO (praktisk arbetslivsorientering på restaurang) är en ny modell vars planering inleddes inom Vamias turismservice i våras tillsammans med lärarna och studerandehandledarna. Idén härstammar från att man inom den yrkesinriktade utbildningen vill öka ungas intresse för restaurangbranschen. Som tidpunkt valdes Prao-veckorna, då elever i åk 7–9 har ett ypperligt tillfälle att få prova på restaurangbranschen och se arbetslivet. Vid genomförandet av RestaurangPRAO har man utnyttjat erfarenheterna av TeknoTET, som ordnades på Sampocampus för elever i åk 7–9.
- Vi funderade att kunde inte också vi klara av det här. Vi utgick ifrån ett ganska litet antal när vi genomförde idén. Hittills har tre platser per vecka räckt till, och ännu har vi inte behövt säga till någon att hen inte ryms med. Prao-veckorna under hösten är tio, vilket innebär att det finns plats för trettio unga och under våren ännu ett tjugotal till, berättar lärarteamet.
I RestaurangPRAO får eleven under en vecka bekanta sig med hur det är att studera inom restaurangbranschen på Vamia under de tre första dagarna, och de två följande dagarna bekantar hen sig alternativt med verksamheten i antingen en restaurang som är samarbetspartner eller Vamias restaurang Silveria. Skolornas elevhandledare väljer i samarbete eleverna till RestaurangPRAO.
- Hittills har alla elever velat bekanta sig med en restaurang som är samarbetspartner. Vi har inlett samarbete med Sokos Hotels Vaakuna. Där finns flera restauranger under samma tak och där serveras frukost, vilket på ett trevligt sätt passar in i Prao-elevernas arbetstid. Flera restauranger öppnar ju först på eftermiddagen. Efter höstlovet är avsikten att bredda restaurangrepertoaren. Ungdomarna har gett verkligt bra respons på RaflaTET, säger lärarteamet glatt.
Verkligt bra erfarenhet
Iina Salmi från Savilahden yhtenäiskoulu i Lillkyro är en av eleverna som ville prova på RaflaTET.
- Förstås vill ja testa på såna möjligheter. Ja tänkte att ja i alla fall börjar i yrkesskola och det här är en sån sak som intresserar, så jag testar på det.
De första tre dagarna på Vamia var intressanta och Salmi har fått se hurdant det är i kockutbildningen.
- Ja har fått vara med och kocka och göra samma saker som studerandena. På måndagen var jag i en engelskspråkig grupp där det var människor från olika kulturer. Gruppen hade själv planerat alla måltider under dagen enligt sin egen kultur, och jag fick också vara med och laga dem. Det var en verkligt bra erfarenhet, helt fantastiskt.
På restaurang Venn har Iinas praotid gått bra. Hon har bland annat fått förbereda, eller mixa, grönsaker för frukosten och lunchen.
- I köket har det varit riktigt intressant att se hurdant det på riktigt är att jobba i en sådan här restaurang. Jag har fått göra lite av allt möjligt här.
Ett mycket fungerande koncept
Vaakunas köksmästare Arto Huhtala har varit verksam i cirka elva år.
- Jag fick syn på kocklinjen som ung, efter FN-trupperna, och på den vägen är jag ännu drygt tjugofem år senare.
Vaakuna gick med i RestaurangPRAO, eftersom branschen behöver allt mera arbetskraft.
- Om vi på det här sättet lyckas locka ungdomar att söka till skolan och redan om en elev blir intresserad att söka dit, så har ju den här grejen lyckats. Skillnaden märks nog jämfört med tidigare Prao-deltagare, som man har varit tvungen att undervisa i grundläggande saker med början i att tvätta händerna. Nu ser man att grunderna har genomgåtts under de första Praodagarna på Vamia. På basis av denna kortvariga erfarenhet är RestaurangPRAO enligt min åsikt ett mycket fungerande koncept, konstaterar Huhtala.
På Vaakuna frågar folk dagligen efter Praoplatser. Köksmästaren har fått styra dem som frågar att kontakta elevhandledaren och uppmanat dem att delta via RestaurangPRAO. Huhtala berättar att Vaakuna gärna också i fortsättningen är med i RestaurangPRAO enligt resurserna.
Är du intresserad av RaflaTET? Fråga mera om saken av elevhandledaren i din skola!
Kontakter
Sami SyväojaVamia/ Koulutuspäällikkö Matkaislupalvelut
Tel:040 147 7597sami.syvaoja@vamia.fivamia.fiVamia erbjuder yrkesinriktad utbildning för unga, vuxna samt företag - även genom läroavtal.
Följ Vamia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vamia
Vamian kone- ja tuotantotekniikan alalta nyt suorempaa polkua Wärtsilään24.9.2025 08:20:51 EEST | Tiedote
Wärtsilä on kansainvälisesti johtava, innovatiivisen teknologian ja elinkaariratkaisujen toimittaja merenkulku- ja energiamarkkinoilla – yksi vihreän siirtymän vetureista. Kun Wärtsilä viestitti tarvitsevansa lisää ammattitaitoisia mekaanisia asentajia niin yhtiön orgaanisen kasvun kuin työvoiman eläköitymisenkin vuoksi, Vamia tarttui haasteeseen. Uuden Työelämäpolku Wärtsilään -mallin myötä Vamian yhteistyö Wärtsilän kanssa syvenee nyt entisestään.
Vamia utmanar alla skolor med årskurserna 7–9 i Vasa att vara med och minska matsvinnet under Hållbarhetsveckan 22–26.9.2025.15.9.2025 16:00:31 EEST | Pressmeddelande
Samtidigt med Hållbarhetsveckan firas även den nationella Spillveckan. Vamia genomför matsvinnsutmaningen i samarbete med Teese Botnia: Matsvinnet mäts i matsalarna på Vamia och i skolorna efter lunchen och i slutet av veckan belönas den skola som haft minst matsvinn. Resultaten visas på en tabellaffisch i skolornas matsalar.
Vamia haastaa Vaasan yläkoulut ruokahävikin vähentämiseen kestävän kehityksen viikolla 22.–26.9.202515.9.2025 16:00:31 EEST | Tiedote
Kestävän kehityksen viikon aikana vietetään myös valtakunnallista Hävikkiviikkoa. Vamia toteuttaa ruokahävikkihaasteen Teese Botnian kanssa: Vamian sekä yläkoulujen ruokaloissa mitataan lounaan lopuksi syntynyt hävikki, ja vähiten hävikkiä tuottanut koulu palkitaan viikon päätteeksi. Tulokset näkyvät kaikkien koulujen ruokaloissa taulukkojulisteina.
Silver och brons till Vamias studerande i FM-tävlingen i yrkesskicklighet Taitaja!9.5.2025 09:36:24 EEST | Pressmeddelande
Mästare, FM-tävlingen i yrkesskicklighet, är Finlands största årliga yrkesutbildningsevenemang, där de som studerar till ett yrke tävlar inom sin egen bransch om finska mästerskapet. Finalevenemanget ordnades i år i Åbo 5-8.5.2025.
Hopeaa ja pronssia Vamian opiskelijoille ammattitaidon SM-kilpailuissa Taitajissa!9.5.2025 09:36:24 EEST | Tiedote
Taitaja, ammattitaidon SM-kilpailu, on Suomen suurin vuosittainen ammatillisen koulutuksen tapahtuma, jossa ammattiin opiskelevat kilpailevat oman alansa Suomen mestaruuksista. Vuoden 2025 Taitaja-kisat järjestettiin Turussa 5.-8.5.2025.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum