Vakuuttamattomat ajoneuvot aiheuttavat vuosittain satoja kolareita

Jaa

Vuonna 2022 Liikennevakuutuskeskukselle ilmoitettiin 622 vakuuttamattoman ajoneuvon aiheuttamaa vahinkoa. Määrä on vaihdellut 2010-luvulta alkaen reilun 500:n ja lähes tuhannen vahingon välillä. Kustannukset näistä vahingoista ovat vuositasolla useita miljoonia euroja.

Henkilöauto, jonka kylki on rutussa törmäyksen jäljiltä.
Vakuuttamattomien ajoneuvojen aiheuttamien kolareiden kustannukset ovat vuositasolla useita miljoonia euroja. Lubo Ivanko, Mostphotos.

Kun vakuuttamaton ajoneuvo kolaroi, korvaa Liikennevakuutuskeskus (LVK) tilanteen muiden osapuolten henkilö- ja omaisuusvahingot. LVK toimii liikennevakuutusjärjestelmän turvaverkkona pitäen huolen, että syyttömät saavat lakisääteiset korvaukset. 

- Liikennevakuutuskeskus hoitaa korvausten maksun, jos onnettomuuden aiheuttajalla ei ole lakisääteistä liikennevakuutusta. On tärkeää, että vakuuttamisen laiminlyönti ei vaikuta muiden henkilöiden saamiin korvauksiin, LVK:n johtaja Janne Jumppanen kertoo.   

Tieliikenteessä kuolee vuosittain noin 200 ihmistä ja lisäksi tuhannet vammautuvat. Liikennevakuutus tuo taloudellista turvaa liikenteessä sattuvien vakavien vammautumisten varalle. Suomalainen liikennevakuutus on kansainvälisesti tarkasteltuna poikkeuksellinen, sillä se korvaa myös kuljettajalle tapahtuvat vahingot. Liikennevakuutuksella saa siis itselleen kattavan turvan varsin pienellä hinnalla. 

- Vakuutuksesta maksetut korvaussummat etenkin vakavissa vammautumisissa ovat merkittäviä, ja voivat nousta vuosien saatossa satoihin tuhansiin euroihin. Vakuutuksen laiminlyönti on iso riski, sillä ilman vakuutusta ajanut vahingonaiheuttaja jää kokonaan ilman korvauksia, Jumppanen varoittaa.  

Vuosittain jää kiinni kymmeniä tuhansia vakuuttamattomia ajoneuvoja. Niille määrätään vakuuttamattomuusmaksu, joka voi tapauskohtaisesti olla jopa tuhansia euroja. Vakuuttamisen laiminlyönti voi johtaa myös siihen, että poliisi ottaa ajoneuvon rekisterikilvet pois. Vakuuttamattomuusmaksu määrättiin vuonna 2022 noin 40 000 autoilijalle. 

Suomalaiset ovat liikennevakuutuksen osalta verrattain tunnollisia, selviää Liikennevakuutuskeskuksen teettämästä kyselystä. Vain 11 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi ajaneensa ajoneuvolla, jolta puuttui lakisääteinen liikennevakuutus. 

Maailmantilanne näkyy ulkomaisten ajoneuvojen kolarimäärissä 

Liikennevakuutuskeskus korvaa myös ulkomaisten ajoneuvojen aiheuttamat vahingot. Vuonna 2022 niitä ilmoitettiin yhteensä 647. Pahimmillaan 2010-luvulla vahinkoja tapahtui vuodessa lähes tuhat.  

- Ensin korona aiheutti maahantulorajoituksia ja sen jälkeen Ukrainan sodan vuoksi venäläisille on asetettu erilaisia maahantulon esteitä. Ulkomaisten ajoneuvojen määrä Suomessa on vähentynyt, ja siksi myös vahinkomäärät ovat olleet laskussa, Jumppanen arvelee.  

Liikennevakuutuskeskus korvaa myös vakuuttamisvelvollisuudesta vapautettujen, tuntemattomaksi jäävien ja siirtoliikenteessä olevien ajoneuvojen aiheuttamia vahinkoja. Vuonna 2022 LVK:lle ilmoitettiin yhteensä 2055 korvattavaa vahinkoa. 

Suomalainen liikennevakuutus täytti tänä vuonna 100 vuotta. Liikennevakuutuskeskuksen edeltäjä, Suomen Automobiilitariffiyhdistys, perustettiin 1.10.1923. Liikennevakuutuskeskus (LVK) turvaa viimekädessä liikennevahingon kärsineen oikeudet ja huolehtii lakisääteisen liikennevakuutuksen laiminlyönnin seurauksista. Lukuisia kansainvälisiä tehtäviä hoitavan keskuksen jäseniä ovat kaikki liikennevakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa. 

Tietoa Liikennevakuutuskeskukselle ilmoitetuista vahingoista 

Perustietoja liikennevakuutuksesta 

Liikennevakuutuskeskuksen teettämän kyselytutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin online-kyselynä Bilendi Oy:n ylläpitämässä M3 Panelissa toukokuussa 2023. Kohderyhmänä olivat 18–82-vuotiaat suomalaiset. Tutkimuksen tuhannen henkilön otos painotettiin iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti.

Lisätietoja: 

Liikennevakuutuskeskus, johtaja Janne Jumppanen, 040 450 4543, etunimi.sukunimi(@)vakuutuskeskus.fi 

www.lvk.fi 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Henkilöauto, jonka kylki on rutussa törmäyksen jäljiltä.
Vakuuttamattomien ajoneuvojen aiheuttamien kolareiden kustannukset ovat vuositasolla useita miljoonia euroja.
Lataa
Liikennevakuutuskeskuksen johtaja Janne Jumppanen
Liikennevakuutuskeskuksen johtaja Janne Jumppanen
Lataa

Liikennevakuutuskeskus

Suomalainen liikennevakuutus täytti tänä vuonna 100 vuotta. Liikennevakuutuskeskuksen edeltäjä, Suomen Automobiilitariffiyhdistys, perustettiin 1.10.1923. Liikennevakuutuskeskus (LVK) turvaa viimekädessä liikennevahingon kärsineen oikeudet ja huolehtii lakisääteisen liikennevakuutuksen laiminlyönnin seurauksista. Lukuisia kansainvälisiä tehtäviä hoitavan keskuksen jäseniä ovat kaikki liikennevakuutuksia myöntävät vakuutusyhtiöt Suomessa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Liikennevakuutuskeskus

Venäjän rekisterissä olevat henkilöautot tulee viedä pois maasta 16.3.2024 mennessä20.2.2024 14:57:36 EET | Tiedote

EU-komission linjauksen mukaisesti Suomi kielsi Venäjän rekisterissä olevien henkilöautojen maahantuonnin 16.9.2023 alkaen. Suomeen jo aiemmin tuotujen autojen poisviennille annettu kuuden kuukauden määräaika päättyy 16.3.2024. Tämä ei koske Venäjällä pysyvästi asuvien EU-kansalaisten eikä diplomaattien autoja. Lisäksi esimerkiksi yli 10-paikkaiset linja-autot voivat edelleen tulla Suomeen.

Liikennevakuuttamisen satavuotinen historia: mellakoista ja kannattavuusongelmista maailman parhaaksi5.10.2023 07:29:58 EEST | Tiedote

Suomalainen liikennevakuuttamisen järjestelmä täyttää tänä vuonna sata vuotta. Sinä aikana niin autot, liikenne ja infra kuin koko toimintaympäristökin ovat muuttuneet. Historian alkumetreillä haasteina olivat kannattavuusongelmat ja paineet vakuutustoiminnan sosialisoimiseksi. Digitalisaatio ja globalisaatio ovat puolestaan värittäneet liikennevakuuttamisen kehitystä viime vuosikymmeninä. Satavuotinen historia on koottu kirjaksi, joka julkaistiin tänään.

Venäjä hyllytetään vihreä kortti -järjestelmästä toistaiseksi28.6.2023 07:40:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen liikennevakuuttamisen vihreä kortti -organisaatio on päättänyt jäädyttää Venäjän ja Valko-Venäjän jäsenyydet 30.6.2023 alkaen. Jäsenyyksien jäädyttäminen tarkoittaa käytännössä sitä, että kesäkuun jälkeen venäläiset ja valkovenäläiset liikennevakuutukset eivät ole voimassa enää missään vihreä kortti -järjestelmän maassa. Kansainvälisen vihreä kortti -organisaation (COB) sääntöjen mukaan jäsenvaltio voidaan erottaa järjestön jäsenyydestä, kun jäsenyys on ollut jäädytettynä viiden vuoden ajan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye