Ilmarinen

Ilmarisen sijoitustuotto 3,3 prosenttia – työllisyys heikkenee

Jaa

Työeläkeyhtiö Ilmarisen sijoitusten tuotto oli tammi–syyskuussa 3,3 prosenttia. Operatiivisen toiminnan tehostaminen jatkui. – Nousimme viime vuonna hoitokulusuhteella mitattuna alan tehokkaimmaksi yhtiöksi. Tänä vuonna eläketurvan tuottamiseen tarvittavat hoitokulumme ovat edelleen pienentyneet ja laskemme hoitokustannusmaksuja asiakkaillemme 20 prosenttia, toimitusjohtaja Jouko Pölönen sanoo.

Avainlukuja Ilmarisen osavuosiraportista 1.1. - 30.9.2023
Avainlukuja Ilmarisen osavuosiraportista 1.1. - 30.9.2023 Ilmarinen

Sijoitussalkun 3,3 prosentin tuoton ajureina olivat osakemarkkinan suotuisa kehitys sekä korko- ja luottoriskisijoitukset. Korkotason nousu heijastui kiinteistösijoitusten tuottoihin, jotka kääntyivät negatiivisiksi. Pitkän aikavälin keskituotto vuodesta 1997 alkaen oli 5,7 prosenttia. Sijoitusten markkina-arvo oli 57,7 miljardia euroa. 

Ilmarisen kustannustehokkuus parani edelleen, kun vakuutusmaksutulo kasvoi 5 prosenttia ja hoitokulut laskivat 2 prosenttia. Hoitokulut olivat 0,34 prosenttia vakuutettujen TyEL-palkkasummasta ja YEL-työtulosta. Maksoimme eläkkeitä tammi–syyskuussa noin 5,4 miljardia euroa 455 000 eläkeläiselle. 

Eläkevaroille haettava korkeampaa pitkän aikavälin tuottoa

Hallitusohjelmaan on kirjattu työeläkelainsäädännön muutostarpeet järjestelmän rahoituksellisen kestävyyden varmistamiseksi ja etuustason turvaamiseksi. Hallituksen tavoitteena on julkisen talouden pitkän aikavälin vahvistaminen noin 0,4 prosenttiyksiköllä suhteessa bruttokansantuotteeseen. Se vastaa noin miljardia euroa.

Suomen eläkejärjestelmä on juuri julkaistun Melbourne Mercer Global Pension Index -vertailun mukaan maailman kuudenneksi paras. Vaikka työeläkejärjestelmä on hyvässä kunnossa, on varauduttava väestönkehityksestä johtuvaan eläkemaksun korotuspaineeseen. 

Sijoitustuottojen kasvattaminen on tehokas tapa parantaa eläkejärjestelmän taloudellista ja sosiaalista kestävyyttä.  

– Tästä syystä on vakavaraisuussääntelyä kehittämällä varmistettava paras mahdollinen pitkän aikavälin tuotto eläkevaroille. Nykyinen vakavaraisuussääntely on lyhytnäköinen, monimutkainen ja ohjaa sijoittamaan myötäsyklisesti. Näin ollen sijoitustoiminnassa ei voida hyödyntää eläkevarojen erittäin pitkää sijoitushorisonttia, Jouko Pölönen toteaa. 

Lisäksi avainasemassa eläkejärjestelmän tulevaisuuden rahoituksen näkökulmasta ovat työllisyyden parantaminen ja työurien pidentäminen.

Työllisyys heikkenee

Työllisyyden heikkeneminen näkyy Ilmarisen suhdanneindeksissä.

– Asiakasyritystemme työntekijämäärä kääntyi kesällä laskuun ensimmäistä kertaa yli kahteen vuoteen. Työllisyys heikkeni edelleen syyskuussa työntekijämäärän laskiessa jo 1,4 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, Pölönen kertoo. 

Toimialoista suurimmassa laskussa olivat henkilöstövuokrauksen ja rakentamisen työntekijämäärät. Kasvua edellisvuodesta oli vielä teollisuudessa ja IT-alalla.

– Velkaantumisen taittamiseksi tarvitaan kasvua ja tuottavuuden parantamista. Kun työllisyys heikkenee, tuottavuuskehityksen merkitys korostuu entisestään. Digitalisaation, automaation ja tekoälyn hyödyntäminen prosessien kehittämisessä on olennaista. Näiden kehittämistä jatkamme vahvasti myös Ilmarisessa. Asiakkaamme hyötyvät suoraan tehokkuutemme parantumisesta. Vuoden 2024 alusta hoitokustannusmaksu alenee 20 prosentilla. Eläkkeet ovat osa julkista sosiaaliturvaa ja haluamme hoitaa niitä jatkuvasti yhä tehokkaammin, Jouko Pölönen sanoo.

Tammi–syyskuun 2023 kehitys Ilmarisessa lyhyesti

  • Ilmarisen sijoitussalkun tuotto oli 3,3 (-8,0) prosenttia eli 1,9 mrd. euroa. Sijoitusten markkina-arvo nousi 57,7 (56,3) miljardiin euroon. Sijoitusten pitkän aikavälin keskituotto vuodesta 1997 alkaen oli 5,7 prosenttia. Tämä vastaa 3,7 prosentin reaalituottoa.  
  • Kokonaistulos nousi 0,2 (-4,8) miljardiin euroon.  
  • Vakuutusmaksutulo nousi 5 prosenttia 5,2 (5,0) miljardiin euroon. Eläkkeitä maksettiin 5,4 (5,0) miljardia euroa. 
  • Nettoasiakashankinta oli 135 (159) miljoonaa euroa ja rullaava edellisen 12 kuukauden asiakaspysyvyys oli 96,6 (97,7) prosenttia.
  • Hoitokulut alenivat 2 prosentilla 72 (73) miljoonaan euroon ja olivat 0,34 (0,36) prosenttia vakuutettujen TyEL-palkkasummasta ja YEL-työtulosta.  
  • Vakavaraisuuspääoma nousi 12,0 (11,8) miljardiin euroon ja vakavaraisuusaste laski 125,5 (125,8) prosenttiin.
  • Näkymät: Ilmarisen maksutulon odotetaan kasvavan palkkasummien kasvun myötä, mutta kasvuvauhdin odotetaan hidastuvan edellisvuodesta. 

Lue lisää:

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Avainlukuja Ilmarisen osavuosiraportista 1.1. - 30.9.2023
Avainlukuja Ilmarisen osavuosiraportista 1.1. - 30.9.2023
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Ilmarisen tehtävänä on varmistaa, että asiakkaamme saavat työstään ansaitsemansa eläkkeen. Edistämme parempaa työelämää ja näin autamme asiakkaitamme menestymään. Kaikkiaan vastaamme noin 1,1 miljoonan ihmisen eläketurvasta. Eläkevastuiden katteena on lähes 58 miljardin euron sijoitusvarallisuus.
Lisätietoja: www.ilmarinen.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ilmarinen

Ilmarinen’s Financial Statements 2023: Return on investments was 5.8 per cent and cost-effectiveness improved further15.2.2024 13:09:50 EET | Tiedote

Ilmarinen’s return on investments was 5.8 per cent and cost-effectiveness improved further, as premiums written grew 4 per cent and operating expenses financed using loading income fell 5 per cent. Our customers benefit directly from the improvement in our efficiency: we lowered the administrative cost component included in Ilmarinen’s earnings-related pension insurance contribution by 20 per cent as of the start of 2024.

Ilmarinens bokslut 2023: Placeringsintäkterna var 5,8 procent och kostnadseffektiviteten förbättrades ytterligare15.2.2024 13:06:54 EET | Tiedote

Ilmarinens placeringsintäkter uppgick till 5,8 procent och kostnadseffektiviteten förbättrades ytterligare då premieinkomsten ökade med 4 procent och omkostnaderna sjönk med 5 procent. Våra kunder gynnas direkt av vår förbättrade effektivitet: i Ilmarinen sänktes arbetspensionsförsäkringsavgiftens omkostnadsdel med 20 procent vid ingången av 2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye