Itämeripäivänä lautaselle kotimaista silakkaa - Apetitin lähikalatuoteperhe laajenee
Apetit Oyj, lehdistötiedote 25.8.2022 klo 10.00
Torstaina 25.8. vietettävän Itämeripäivän kunniaksi usean päiväkotilapsen ja koululaisen lautaselta löytyy kotimaisesta kalasta valmistettua ruokaa. Apetit toi viime vuoden Itämeripäivänä markkinoille kotimaisesta MSC-silakasta valmistetun Itämeren kalapuikon, nyt tuoteperhe laajenee Itämeren kalapihvillä.

”Itämeren kalapihvin - kuten kalapuikonkin - pääraaka-aineena on Itämerestä Suomen aluevesiltä pyydetty MSC-sertifioitu silakka. Itämeren kalapuikon tapaan myös pihvissä käytetään vain nahatonta silakkafileetä. Se on vaivaton tapa nauttia haastavaksi käsiteltäväksi koettua silakkaa”, Apetitin brändi- ja tuoteryhmäpäällikkö Jennifer Krook kertoo.
Itämeren kalapihvejä ja -puikkoja nautitaan Itämeripäivänä ympäri Suomea esimerkiksi päiväkotien ja koulujen lounailla. Itämeren kalapihvi tulee myös vähittäiskauppojen valikoimaan lokakuussa.
Kotimaisella silakalla Itämeri puhtaaksi
Itämeripäivänä syötävien Apetitin valmistamien kalapihvien ja -puikkojen myötä Itämerestä poistuu fosforia määrä, joka kasvattaisi yli 48 000 kiloa levää*.
Itämeren yksi suurimmista ongelmista on rehevöityminen, jota lisäävät mm. mantereelta mereen huuhtoutuvat ravinteet. Itämeren silakka on kestävä ruokavalinta, jota syömällä poistaa myös vedestä ravinteita, kuten rehevöitymistä lisäävää fosforia.
”Syömällä kaksi pakkausta Itämeren kalapihvejä tulee poistaneeksi ravinneketjusta fosforia määrän, joka vesistöön jäädessään kasvattaisi mereen noin kilon levää. Samaa kaavaa hyödyntäen olemme laskeneet, että Itämeripäivänä ympäri Suomen lounasravintoloiden, koulujen ja muiden ateriapalveluiden listoilla olevien Apetitin Itämeren kalatuotteiden sisältävän silakan mukana Itämerestä poistuu määrä fosforia, joka kasvattaisi jopa yli 48 000 kiloa levää”, Krook sanoo.
Apetitin kasvisruokamestarin Itämeripäivän menu
Apetitin kasvisruokamestari on koonnut kestäviin ruokavalintoihin pohjaten Itämeripäivän menun, jonka pääosassa on luonnollisesti Itämeren silakka. Menu on tarjolla muun muassa Apetitin Säkylän tehtaan lounasruokalassa.
”Halusimme luoda kokonaisuuden, joka kunnioittaa hienoja kotimaisia raaka-aineitamme, mutta on myös ympäristön kannalta kestävä. Silakan syönnillä on rehevöitymistä hillitseviä vaikutuksia, kotimaiset juurekset puolestaan ovat ilmastoystävällistä ruokaa. Kokonaisuutta yhdistää sopivan mieto kaurajogurttikastike, jossa on kotimaista pinaattia”, kasvisruokamestari Teemu Hursti kertoo.
*Laskenta perustuu kalastetun kalan mukana vesistöstä poistuvan fosforin määrään. Karkean arvion mukaan gramma fosforia kasvattaa noin yhden kilogramman levää. Laskenta ei sen sijaan huomioi tuotteen muun arvoketjun rehevöitymisvaikutuksia, kuten tuotteen sisältämien muiden raaka-aineiden alkutuotannosta syntyviä vaikutuksia.
Lisätietoja:
Miika Kemilä, viestintä- ja vastuullisuusasiantuntija, puh. 010 402 4044
Kuvat
Apetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen ja kestävään arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja. Lisäksi jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä ja rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä. Konsernin liikevaihto vuonna 2021 oli 284 miljoonaa euroa. Lue lisää: apetit.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Apetit Oyj
Pakasteesta grillin täydeltä juhannusherkkuja17.6.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Viimeistään juhannuksena käynnistyvän grillikauden kuumimmat herkut löytyvät pakasteesta. Uuni- ja grillikasviksilla kesäkokkailu on vaivatonta ja maukasta. Grillikasvikset valmistuvat helposti grillausalustalla, parilalla tai muurikalla ja maistuvat hyvin grillin muiden antimien kanssa. Burgereiden pääroolissa puolestaan ovat Apetit Kasvisjauhis Crispy Chick -pihvit.
Ellan matkassa Los Angelesiin - Apetit ja Ella Junnila jatkavat yhteistyötään vuoden 2028 olympialaisiin17.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Apetit ja korkeushyppääjä Ella Junnila ovat sopineet Los Angelesin vuoden 2028 kesäolympialaisiin asti ulottuvasta yhteistyöstä. Apetitin ja Junnilan yhteistyö käynnistyi vuonna 2021.
Sipuli mukaan Apetitin sopimusviljelyyn - pakasteherneen viljelyala ennätyssuuri8.5.2025 10:30:00 EEST | Tiedote
Apetit viljelyttää alkaneella satokaudella ensimmäistä kertaa sopimusviljelykasvina kotimaista sipulia. Sipuli on merkittävässä roolissa useassa pakastealtaan suosikkituotteessa. Kevään kylvöt käynnistyivät huhtikuun lopussa pinaatilla. Pakastehernettä viljellään ennätyssuurella pinta-alalla.
Näin valmistat herkulliset munkkirinkilät – lue apetitlaisten vinkit uppopaistoon24.4.2025 10:30:00 EEST | Tiedote
Vapun ehdottomiin herkkuihin kuuluvat munkkirinkilät. Apetitilaiset kertovat, kuinka täydelliset vappumunkit syntyvät turvallisesti. Myös tutut tippaleivät valmistuvat kotikeittiössä vaikka vegaanisena ja saavat raikkaaksi kaverikseen passionhedelmädipin. Miedon ja tasapainoisen makunsa ansiosta rypsi- ja rapsiöljy sopii loistavasti ruonlaittoon, leivontaan ja uppopaistamiseen.
Apetit Oyj:n tammi-maaliskuun 2025 liiketoimintakatsauksen julkistaminen22.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Apetit Oyj:n liiketoimintakatsaus tammi-maaliskuulta 2025 julkaistaan perjantaina 25.4.2025 klo 8.30. Liiketoimintakatsaukseen liittyen ei järjestetä erillistä tiedotustilaisuutta. Apetit Oyj
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme