Itse tehty punajuurilaatikko syntyy näppärästi pakasteesta – Pakasteherneen myynti moninkertaistuu joulun alla
Lehdistötiedote 13.12.2022 klo 9.30
Jouluruokien valmistamisen ei tarvitse olla vaikeaa eikä sen tarvitse viedä aikaa. Monen suomalaisen joulupöytä tuntuu vajaalta, jos klassikkoaseman saaneet laatikot ja herneet puuttuvat.

Kun punajuurilaatikon tekee pakastetusta punajuurigratiinista, aikaa kuluu vähemmän ja kotikokin sormet säästyvät ikävästi punertavalta värikerrokselta. Kinkulle ja kalkkunalle sopivan ripauksen makeutta tuovat kotimaiset, tuoreena pakastetut herneet. Nopea kiehautus vähässä vedessä ja juhlapöytään saadaan napakat ja herkulliset herneet.
Laatikot kuuluvat perinteisesti joulupöytään. Monesti joululaatikot halutaan tehdä joko kokonaan itse alusta alkaen tai ostaa täysin valmiina. Apetitin kasvisruokamestari Teemu Hursti muistuttaa, että näille on olemassa myös välimuoto.
”Ruoanlaitosta voi nauttia myös niin, että helpottaa omaa tekemistä pakastein. Esimerkiksi värjäävyytensä vuoksi ehkä hankalaksi mielletty punajuuri on näppärä ottaa käyttöön pakasteena”, Hursti vinkkaa.
Punajuurilaatikon voi loihtia itse vaivattomasti valmiista punajuurigratiinista. Apetit Kotimainen Punajuurigratiini on valmistettu kotimaisista satakuntalaisten sopimusviljelijöiden viljelemistä punajuurista. Gratiini sisältää punajuuren lisäksi mm. sipulia, perunaa, muskottipähkinää ja Valio Aura® juustoa.
”Valmiiksi maustettu gratiini antaa makua punajuurilaatikkoon. Sulatuksen jälkeen gratiini soseutetaan. Tarvittaessa lisätään ruokakermaa ja pinnalle ripotellaan korppujauhoa.
Valmista laatikkoa voi maustaa oman maun mukaan esimerkiksi omenoilla ja saksanpähkinöillä,” Hursti vinkkaa.
Joulu on pakasteherneen huippusesonki
Herneet ovat olennainen osa suomalaista jouluruokaperinnettä. Tämä käy ilmi myös Apetitin pakasteherneen myyntitilastoista: pakasteherneen myynti moninkertaistuu joulun alla. Joulupöydässä makeutta ja keveyttä tuovalla herneellä on perinteisesti tuttu paikka kinkun tai kalkkunan kyljessä.
Raikas ja makea herne käy tarjottavaksi joulupöytään sellaisenaan, mutta makunsa ja koostumuksensa ansiosta se sopii elementiksi moneen ruokaan. Apetitin kasvisruokamestari vinkkaa, kuinka pakasteherneistä voi pyöräyttää raikkaan hummuksen tai hölskäyttää etikkaiset hölskyherneet.
”Hummus syntyy viidessä minuutissa kikherneistä, herneistä ja rypsiöljyistä. Se sopii hyvin levitteeksi tai lämpimän ruoan lisäkkeeksi. Kirjaimellisesti käden käänteessä syntyvät hölskyherneet maistuvat erilaisten jouluisten salaattien kuten waldorfinsalaatin kaverina”, Hursti kertoo.
Leijupakastettu herne maistuu tuoreelta keskellä talveakin
Pakasteherne säilyttää tuoreen makunsa ripeän pakastusprosessin ansiosta: Herneet ovat pellolta pakkasessa parin tunnin sisällä puinnista. Tämä on mahdollista tarkkaan laaditun kylvö- ja puintisuunnitelman ansiosta. Herneen kypsymistä ja puimisen aloittamista seurataan jopa tuntien tarkkuudella.
Puinnin jälkeen hellävarainen ryöppäys Apetitin pakastetehtaalla ja ripeä pakastaminen leijupakastimessa varmistavat herneen tuoreuden ja ravintoarvopitoisuuden säilymisen.
”Paras tapa säilyttää pakasteherneen napakkuus, on kiehauttaa ne nopeasti pienessä määrässä vettä. Liian pitkä kuumennusaika muuttaa herneen löysäksi.”, Hursti kertoo.
Pakasteherne on yksi merkittävimmistä Apetitin sopimusviljelykasveista. Kotimainen herne kasvaa Suomen valoisassa kesässä poikkeuksellisissa olosuhteissa ja sitä viedäänkin esimerkiksi Italiaan. Pakasteherneet ovat yksi Apetitin suosituimmista vientituotteista.
Lisätietoja:
Miika Kemilä, viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö, puh. 010 402 4044
Kuvat
Apetit on suomalainen elintarvikeyhtiö, jolla on vahva integraatio kotimaiseen alkutuotantoon. Perustamme toimintamme ainutlaatuiseen ja kestävään arvoketjuun: luomme kasviksista hyvinvointia tarjoamalla maistuvia ja arkea helpottavia ruokaratkaisuja ja jalostamme rypsistä laadukkaita kasviöljyjä sekä rypsipuristeita rehuraaka-aineeksi. Apetit Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsingissä. Konsernin liikevaihto vuonna 2021 oli 284 miljoonaa euroa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Apetit Oyj
Rypsin ja rapsin kylvösiementen peittaus sai poikkeusluvan kirppojen torjuntaan keväälle 20265.12.2025 09:30:00 EET | Tiedote
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on myöntänyt 4.12.2025 poikkeusluvan Buteo Start FS 480 -valmisteella teollisesti peitatun rypsin ja rapsin kylvämiselle keväällä 2026.
Apetitin innovaatio osana Suomalainen menestysresepti -kilpailun finalistituotetta3.12.2025 12:30:00 EET | Tiedote
Kaisa Somerpalo ylsi kasvis- ja lihapyörykkää yhdistävällä tuotteellaan Suomalainen menestysresepti -ohjelman finaaliin. Somerpalon hybridipyörykkä sisältää lihan lisäksi Apetitin BlackGrain from Yellow Fields® rapsijauhetta ja herneproteiinia. Tuote sisältää puolet vähemmän lihaa kuin vastaava tavanomainen tuote.
Apetit’s innovation is featured in the finalist product of The Finnish Success Recipe Competition3.12.2025 12:30:00 EET | Press release
Kaisa Somerpalo reached the finals of The Finnish Success Recipe program with a product that combines vegetable balls and meatballs. Somerpalo’s hybrid ball contains, in addition to meat, Apetit’s BlackGrain from Yellow Fields® rapeseed powder and pea protein. The product contains half the amount of meat compared to a conventional equivalent product.
Apetit mukaan tukemaan nuorten tennistä – liittyy osaksi Tennisliiton kumppaniverkostoa3.12.2025 12:00:00 EET | Tiedote
Suomen Tennisliitto ja Apetit ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka myötä Apetit vahvistaa rooliaan suomalaisen tenniksen tukijana ja liittyy osaksi Tennisliiton kumppaniverkostoa.
Apetit ostaa ruotsalaisen Foodhills AB:n – Apetit vahvistaa asemaansa Ruotsissa ja kasvattaa pakasteherneen volyymia9.10.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Apetit kertoi pörssitiedotteella 9.10.2025 allekirjoittaneensa sopimuksen, jonka mukaan Apetit ostaa 100 prosenttia ruotsalaisen pakastehernetuottajan Foodhills AB:n osakekannasta. Kaupan toteutuminen edellyttää Ruotsin ISP (Inspektionen för strategiska produkter, Strategisten tuotteiden tarkastuslaitos) -viranomaisen hyväksyntää. Foodhillsin hankinta on suoraan Apetitin strategian mukainen kasvuhanke. ”Kauppa edistää kahta erittäin tärkeää strategista painopistealuettamme: lisäämme merkittävästi pakasteherneen volyymia ja saamme entistä vahvemman alustan Ruotsin markkinoille, joissa olemme jo viime vuosina saaneet tukevaa jalansijaa Apetit-brändillä”, Apetitin toimitusjohtaja Esa Mäki kertoo. Apetitin pakastekasvikset ovat parantaneet asemiaan Ruotsissa Apetit on viime vuosien aikana vahvistanut asemaansa Ruotsin vähittäiskaupan pakastealtaissa. Apetitin oma myyntiorganisaatio Ruotsiin perustettiin vuoden 2023 lopulla. Myynti vähittäiskaupassa on laajentunut uusiin asiakkaisiin. Tuott
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme

