Muutosehdotuksia vesiympäristölle vaarallisten ja haitallisten aineiden asetukseen
Suomen ympäristökeskus (Syke) ehdottaa muutoksia vesienhoidossa huomioitavien pilaavien aineiden listaan ja aineiden raja-arvoihin pintavesissä. Ehdotus perustuu riskinarviointiin aineiden haitallisuudesta vesiympäristölle ja pintaveden välityksellä ihmisille.

Vesiympäristölle vaarallisten ja haitallisten aineiden asetuksen (VNa 1022/2006) tarkoituksena on suojella pinta- ja pohjavesiä sekä merivesiä. Asetus sisältää EU:n prioriteettiaineet ja kansallisesti valitut haitalliset aineet sekä niille ympäristönlaatunormeja eli raja-arvoja.
On järkevää seurata vesistöille oleellisesti haitallisten aineiden pitoisuuksia
Voimassa olevan asetuksen kansallisesti valitut aineet eivät ole ajan tasalla – suurta osaa ei vesissä havaita lainkaan ja ne eivät nykytietämyksen mukaan ole relevantteja. Toisaalta monia haitallisia aiheita ei nyt seurata vesistöissä lainkaan.
Riskiaineiden listalle mukaan 12 uutta yhdistettä, 13 pois
Nykyisistä 15 kansallisesta haitallisesta aineesta Syken julkaisema raportti ehdottaa asetukseen jätettäväksi vain kaksi: yksi teollisuuskemikaali ja yksi torjunta-aine.
Raportin tuloksena asetukseen ehdotetaan lisättäväksi 12 uutta yhdistettä tai yhdisteryhmää: PFAS-yhdisteet, lääkeaineet diklofenaakki ja ibuprofeeni, hormonit EE2 ja E1, metallit sinkki, kupari ja alumiini, sulfaatti sekä torjunta-aineet glyfosaatti, florasulaami ja tritosulfuroni. Ehdotus perustuu riskinarviointiin aineiden haitallisuudesta vesiympäristölle.
Suurimmalle osalle aineista on ehdotettu pintaveden ympäristönlaatunormeja. Ehdotetut normit perustuvat vesieliöstön suojeluun. Lisäksi raportti ehdottaa muita muutoksia esimerkiksi metallien taustapitoisuuksien huomioimiseen.
Ehdotukset on tarkoitettu huomioitavaksi asetuksen 1022/2006 tarkastuksessa, kun se tulee ajankohtaiseksi ympäristöministeriössä direktiivimuutosten johdosta. Jo sitä ennen raporttia voi hyödyntää siinä käsiteltyjen aineiden riskinarvioinneissa.
Valtioneuvosto on antanut Suomen ympäristökeskuksen tehtäväksi tarkastella ja tehdä ehdotus Vesiympäristölle vaarallisten ja haitallisten aineiden asetuksen 1022/2006 ainelistan päivittämisestä vähintään kerran kuudessa vuodessa. Syken julkaisemassa raportissa ehdotetaan lisäksi käytäntöjä, joiden avulla voidaan parantaa asetuksen mukaisen suunnitelman laatua.
Raportin ehdotuksena on esimerkiksi järjestää selvityksiä tietyille aineille, joiden epäillään aiheuttavan riskiä vesiympäristölle, mutta joista ei tällä hetkellä ole tarpeeksi tietoa. Niiden tuloksia käytettäisiin hyväksi, kun Suomen ympäristökeskus seuraavan kerran laatii suunnitelman asetuksen 1022/2006 tarkistamiseksi.
Nyt julkaistu raportti on suunnattu erityisesti ympäristöministeriön, ELY-keskusten, aluehallintovirastojen, kuntien, näitä aineita vesiin päästävän teollisuuden ja muiden toiminnanharjoittajien ja näiden konsulttiyritysten sekä vesiensuojeluyhdistysten hyödynnettäväksi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Erikoissuunnittelija Jukka Mehtonen, puh. 0295 251 421
Tutkija Katri Siimes, puh. 0295 251 637
Viestintäasiantuntija Johanna Kaunisto, puh. 0295 252 297
Sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@syke.fi
Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa
Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.
Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.
Linkit
Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa
Suomen Ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki
0295 251 000
https://www.syke.fi/fi-FI
On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus
Mid-summer blue-green algae situation remains moderate in most parts of the country10.7.2025 13:15:00 EEST | Press release
Observations of blue-green algae in inland waters have slightly decreased since last week. In coastal areas, the situation has remained stable, and less blue-green algae have been observed than is typical for midsummer. However, in open sea areas, blue-green algae have been observed slightly more than last week, based on satellite images.
Cyanobakteriesituationen under högsommaren har fortsatt varit måttlig i större delen av landet10.7.2025 13:15:00 EEST | Pressmeddelande
Observationer av cyanobakterier i insjöar har minskat något sedan förra veckan. I kustområdena har situationen varit stabil, och färre cyanobakterier har observerats än vad som är typiskt för högsommaren. Till havs har dock cyanobakterier observerats något mer än förra veckan, baserat på satellitbilder.
Keskikesän sinilevätilanne pysynyt maltillisena suurimmassa osassa maata10.7.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Sinilevähavainnot sisävesillä ovat hieman vähentyneet viime viikosta. Rannikkoalueilla tilanne on pysynyt vakaana, ja sinilevää on havaittu vähemmän kuin tyypillisesti keskikesällä. Avomerellä sinilevää on kuitenkin havaittu satelliittikuvien perusteella paikoittain hieman viime viikkoa enemmän.
Utredning: Havsvindkraft ska styras utanför de känsligaste fågelområdena7.7.2025 16:16:22 EEST | Pressmeddelande
För att skydda fåglarna bör havsvindkraftverk byggas helt utanför de mest riskfyllda områdena, rekommenderar en utredning publicerad av Finlands miljöcentral. I analysen som beretts av en omfattande expertgrupp sammanställs känsliga fågelområden i Finlands havsområde och presenteras rekommendationer som stöd för planeringen av havsvindkraft.
Stadsmiljöerna bör planeras bättre än i nuläget för äldre personer7.7.2025 09:02:00 EEST | Pressmeddelande
Finlands miljöcentral och MBT-nätverket informerar: I de finländska stadsregionerna och kommunerna ökar andelen äldre invånare snabbt. Man kan i betydande omfattning påverka äldre personers välbefinnande och smidigheten i vardagen med hjälp av långsiktig planering och gott underhåll av den byggda miljön. Finlands miljöcentral (Syke) och MBT, det rikstäckande sparring- och utvecklingsnätverket för kommunerna, har undersökt stadsmiljön ur de äldre invånarnas perspektiv och tagit fram ny information, rekommendationer och verktyg för att förbättra den. Dessa har sammanställts i publikationen ”Hållbart åldersvänlig stad”, som nyligen blivit klar, och i separata verksamhetsrekommendationer.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme