Suomen ympäristökeskus

Muutosehdotuksia vesiympäristölle vaarallisten ja haitallisten aineiden asetukseen

Jaa

Suomen ympäristökeskus (Syke) ehdottaa muutoksia vesienhoidossa huomioitavien pilaavien aineiden listaan ja aineiden raja-arvoihin pintavesissä. Ehdotus perustuu riskinarviointiin aineiden haitallisuudesta vesiympäristölle ja pintaveden välityksellä ihmisille.

Teollisuuslaitos vesistön äärellä. Kuva:
Teollisuuslaitos vesistön äärellä. Kuva: Kai Forsius/Syke

Vesiympäristölle vaarallisten ja haitallisten aineiden asetuksen (VNa 1022/2006) tarkoituksena on suojella pinta- ja pohjavesiä sekä merivesiä. Asetus sisältää EU:n prioriteettiaineet ja kansallisesti valitut haitalliset aineet sekä niille ympäristönlaatunormeja eli raja-arvoja.

On järkevää seurata vesistöille oleellisesti haitallisten aineiden pitoisuuksia

Voimassa olevan asetuksen kansallisesti valitut aineet eivät ole ajan tasalla – suurta osaa ei vesissä havaita lainkaan ja ne eivät nykytietämyksen mukaan ole relevantteja. Toisaalta monia haitallisia aiheita ei nyt seurata vesistöissä lainkaan.

Riskiaineiden listalle mukaan 12 uutta yhdistettä, 13 pois

Nykyisistä 15 kansallisesta haitallisesta aineesta Syken julkaisema raportti  ehdottaa asetukseen jätettäväksi vain kaksi: yksi teollisuuskemikaali ja yksi torjunta-aine.

Raportin tuloksena asetukseen ehdotetaan lisättäväksi 12 uutta yhdistettä tai yhdisteryhmää: PFAS-yhdisteet, lääkeaineet diklofenaakki ja ibuprofeeni, hormonit EE2 ja E1, metallit sinkki, kupari ja alumiini, sulfaatti sekä torjunta-aineet glyfosaatti, florasulaami ja tritosulfuroni. Ehdotus perustuu riskinarviointiin aineiden haitallisuudesta vesiympäristölle.

Suurimmalle osalle aineista on ehdotettu pintaveden ympäristönlaatunormeja. Ehdotetut normit perustuvat vesieliöstön suojeluun. Lisäksi raportti ehdottaa muita muutoksia esimerkiksi metallien taustapitoisuuksien huomioimiseen.

Ehdotukset on tarkoitettu huomioitavaksi asetuksen 1022/2006 tarkastuksessa, kun se tulee ajankohtaiseksi ympäristöministeriössä direktiivimuutosten johdosta. Jo sitä ennen raporttia voi hyödyntää siinä käsiteltyjen aineiden riskinarvioinneissa.

Valtioneuvosto on antanut Suomen ympäristökeskuksen tehtäväksi tarkastella ja tehdä ehdotus Vesiympäristölle vaarallisten ja haitallisten aineiden asetuksen 1022/2006 ainelistan päivittämisestä vähintään kerran kuudessa vuodessa. Syken julkaisemassa raportissa ehdotetaan lisäksi käytäntöjä, joiden avulla voidaan parantaa asetuksen mukaisen suunnitelman laatua.

Raportin ehdotuksena on esimerkiksi järjestää selvityksiä tietyille aineille, joiden epäillään aiheuttavan riskiä vesiympäristölle, mutta joista ei tällä hetkellä ole tarpeeksi tietoa. Niiden tuloksia käytettäisiin hyväksi, kun Suomen ympäristökeskus seuraavan kerran laatii suunnitelman asetuksen 1022/2006 tarkistamiseksi.

Nyt julkaistu raportti on suunnattu erityisesti ympäristöministeriön, ELY-keskusten, aluehallintovirastojen, kuntien, näitä aineita vesiin päästävän teollisuuden ja muiden toiminnanharjoittajien ja näiden konsulttiyritysten sekä vesiensuojeluyhdistysten hyödynnettäväksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Erikoissuunnittelija Jukka Mehtonen, puh. 0295 251 421
Tutkija Katri Siimes, puh. 0295 251 637
Viestintäasiantuntija Johanna Kaunisto, puh. 0295 252 297
Sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@syke.fi

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Linkit

Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa

Suomen Ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki

0295 251 000
https://www.syke.fi/fi-FI

On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Music video brings digital nature data to life10.5.2024 12:39:00 EEST | Press release

Today, on 10 May, the Nature Talks To Us piece by Tapani and Joona Toivanen, which combines music, video art, and modern digital methods of collected nature information, has been published. The nature data used in the work was collected in the Finnish Ecosystem Observatory project. In the era of the eco-crisis, art and art-based research methods are also used at the Finnish Environment Institute (Syke). Art allows us to access those areas of humanity on which the sustainability transition is based: culture, values, and emotions.

Musiikkivideo herättää digitaalisen luontotiedon henkiin10.5.2024 12:01:17 EEST | Tiedote

Tänään 10.5. julkaistu Tapani ja Joona Toivasen Nature Talks To Us -teos yhdistää musiikin, videotaiteen ja nykyaikaisin digitaalisin menetelmin kerätyn luontotiedon. Teoksessa hyödynnetty luontotieto on kerätty Suomen ekosysteemiobservatorio -hankkeessa. Ekokriisin aikakaudella taidetta ja taideperustaisia tutkimusmenetelmiä hyödynnetään myös Suomen ympäristökeskuksessa (Syke). Taiteen keinoin päästään käsiksi niihin inhimillisyyden alueisiin, joihin kestävyysmurros pohjautuu: kulttuuriin, arvoihin ja tunteisiin.

Policy Brief: Reducing use of natural resources can be coupled with strengthening the economy7.5.2024 10:45:37 EEST | Press release

The Finnish economy can grow even if the raw material consumption is reduced. At the same time, climate change and biodiversity loss will be mitigated, and pollution reduced. Finland should transition to a circular economy, as it reduces the use of natural resources and promotes crisis resilience. The new Policy Brief published by the Finnish Environment Institute explains how decoupling raw material consumption and economic growth is possible and what the transition to a carbon-neutral circular economy society requires.

Policy Brief: Stopping biodiversity loss makes sense7.5.2024 10:22:57 EEST | Press release

Biodiversity loss caused by human action results in nature becoming degraded and uniform. The more living beings disappear – ultimately causing extinction of species – the greater changes the functioning of ecosystems will undergo. The new Policy Brief by the Finnish Environment Institute describes how, at its most serious, biodiversity loss threatens food production and other ecosystem services that are important for humans. The publication also presents methods for combating biodiversity loss.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye