Lääkärit Ilman Rajoja vaatii Gazaan tulitaukoa välittömästi

Jaa

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii välitöntä tulitaukoa Gazaan. Tulitauko tarvitaan ihmishenkien suojaamiseksi ja välttämättömien humanitaaristen tarvikkeiden toimittamiseksi alueelle.

Potilasta hoidetaan Al Shifan sairaalassa, Gazassa.
Potilasta hoidetaan Al Shifan sairaalassa, Gazassa. Mohammad Masri, Lääkärit Ilman Rajoja

Israelin joukkojen pommitukset ovat kiihtyneet ennennäkemättömällä tavalla perjantaista, 27. lokakuuta, lähtien. Gazan pohjoisosaa tuhotaan maan tasalle, ja koko Gazan kaista on joutunut iskujen kohteeksi. Siviileillä ei ole suojaa.

”Maailman johtajien toimet ovat liian heikkoja ja liian hitaita”, sanoo Linda Konate, Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön Suomen osaston toiminnanjohtaja.

YK:n päätöslauselma humanitaarisesta aselevosta ei ole hillinnyt ihmisiin kohdistuvaa summittaista väkivaltaa. Päätöslauselma ei ole valtioita sitova.

”Kansainvälisen yhteisön on ryhdyttävä voimakkaampiin toimiin ja vaadittava Israelia lopettamaan verenvuodatus. Ihmisiä tapetaan ja heidät ajetaan kodeistaan, ja vesi ja polttoaine ovat vähissä. Tämän mittakaavan julmuutta ei Gazassa ole ennen nähty”, Konate jatkaa.

Lääkintätarvikkeet ovat loppumassa sairaaloista

"Sairaalat ovat tulvillaan potilaita, amputointeja ja leikkauksia tehdään ilman kunnollista anestesiaa ja ruumishuoneet ovat täynnä", kertoi Mohammed Obeid, järjestön kirurgi Gazassa viime viikolla.  

Tietoliikenneverkkojen katkeaminen rajoittaa entisestään humanitaarisen avun ja sairaanhoidon koordinointia ja toimittamista. Raunioiden alla olevat ihmiset, raskaana olevat ja ikääntyneet eivät pysty hakemaan apua silloin, kun he sitä eniten tarvitsevat. Sähkökatkon vuoksi Lääkärit Ilman Rajoja on menettänyt yhteyden suurimpaan osaan gazalaisista työntekijöistään.

Kiireellistä sairaanhoitoa tarvitsevien loukkaantuneiden määrä ylittää kaikkialla Gazassa terveydenhuoltojärjestelmän kapasiteetin, joka on tällä hetkellä noin 3500 vuodepaikkaa.

Esimerkiksi Al Shifan sairaala, jossa Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön työntekijät jatkavat työtään, on täynnä potilaita. Israelin armeijan määräykset evakuoida sairaala ovat mahdottomia ja vaarallisia toteuttaa. Sairaala on tällä hetkellä täynnä potilaita, jotka hakevat hoitoa, ja kymmeniä tuhansia muita, jotka etsivät sairaalasta suojaa. Kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaan potilaita, terveydenhuollon henkilöstöä ja tiloja on aina suojeltava.

"Ihmiset joutuvat hirvittävien pommitusten kohteeksi. Perheillä ei ole paikkaa, jonne paeta tai piiloutua näissä suorastaan helvetillisissä olosuhteissa. Tulitauko tarvitaan välittömästi", sanoo Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön kansainvälinen puheenjohtaja Christos Christou.

Avustuskuljetukset sallittava heti

Israelin viranomaiset estävät edelleen polttoaineen kuljettamisen Gazaan. Polttoainetta tarvitaan tuottamaan sairaaloihin sähköä sekä suolanpoistolaitoksiin, joissa tuotetaan puhdasta juomavettä.

Lääkärit Ilman Rajoja vaatii, että Gazaan on sallittava kiireellisesti veden, ruoan, polttoaineen, lääkintätarvikkeiden ja humanitaarisen avun toimittaminen.

”Yli kaksi miljoonaa ihmistä elää epäinhimillisen saarron keskellä. Tämä on kollektiivinen rangaistus, jonka käyttö on kiellettyä kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaan”, Linda Konate painottaa.

Ennen lokakuun seitsemättä Gazaan saapui päivittäin 300–500 ruokaa ja avustustarvikkeita kuljettavaa rekkaa, sillä suurin osa väestöstä tarvitsi humanitaarista apua. Siitä huolimatta, että Rafahin rajanylityspaikka on auki, vain 84 avustusajoneuvoa on päässyt Gazaan 20.10. jälkeen. Määrä on täysin riittämätön vastaamaan jatkuvaan ja yhä kasvavaan tarpeeseen.

“Olemme valmiina lisäämään avustustyötämme Gazassa. Meillä on henkilökuntaa ja lääkinnällisiä tarvikkeita valmiina lähtemään Gazaan tukemaan sairaanhoitoa heti kun se on mahdollista”, sanoo Christos Christou.

“Mutta niin kauan kuin pommitukset jatkuvat nykyisellä voimakkuudella, ponnistukset sairaanhoidon ja humanitaarisen avun lisäämiseksi jäävät vajaiksi.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Potilasta hoidetaan Al Shifan sairaalassa, Gazassa.
Potilasta hoidetaan Al Shifan sairaalassa, Gazassa.
Lataa

Lääkärit Ilman Rajoja (Médecins Sans Frontières, MSF) on kansainvälinen humanitaarinen avustusjärjestö, joka on erikoistunut sairaanhoitoon. Pelastamme ihmishenkiä ja lievitämme kärsimystä siellä, missä hätä on suurin. Hoidamme ihmisiä aina riippumatta heidän etnisestä, uskonnollisesta tai poliittisesta taustastaan. Kerromme myös näkemästämme inhimillisestä hädästä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lääkärit Ilman Rajoja

Tervetuloa mediatilaisuuteen: anestesialääkärinä Haitissa27.11.2023 11:56:01 EET | Kutsu

Haiti on ajautunut kaaokseen aseellisten ryhmien otettua vallan suurimmassa osassa pääkaupunki Port-au-Princeä. Terveydenhuolto on romahtanut maassa, josta erikoislääkärit pyrkivät pois ja työntekijöiden on vaarallista kulkea työpaikoilleen. Haitista avustustyöstä juuri palannut anestesian ja tehohoidon erikoislääkäri Kariantti Kallio kertoo Haitin terveydenhuollon tilasta medialle. Kallio työskenteli Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön projektissa Haitin pääkaupungissa Port-au-Pricessä. Tabarren sairaalasssa annetaan kirurgista hoitoa esimerkiksi liikenneonnettomuuksien ja aseellisen väkivallan uhreille sekä hoidetaan palovammoja. Tilaisuus järjestetään hybridinä. Voit tulla paikalle Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön toimistolle tai osallistua Teamsin kautta etänä. Voit ilmoittautua tilaisuuteen osoitteeseen viivi.kairala@helsinki.msf.org. Tarkenna myös, tuletko paikan päälle vai osallistutko etänä. Milloin: keskiviikkona 29.11. klo 10–11. Missä: Jämsänkatu 2, Helsinki, tai etänä Teamsin

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye