Tuore Käypä hoito -suositus: kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavat tarvitsevat säännöllistä seurantaa
Laboratoriokokein varmistettu kliininen kilpirauhasen vaajatoiminta (hypotyreoosi) edellyttää aina hoitoa. Ensisijaisena hoitona käytetään kilpirauhashormonia eli tyroksiinia. Tuoreen Käypä hoito -suosituksen mukaan sairaus vaatii säännöllistä seurantaa.

”Käypä hoito -suositus yhtenäistää ja selkeyttää kilpirauhasen vajaatoiminnan diagnostiikkaa, hoitoa ja seurantaa. Lisäksi se tarjoaa näyttöön perustuvia ratkaisuja yleisimpiin potilaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten hoidossa kokemiin haasteisiin,” suositustyöryhmän puheenjohtaja, ylilääkäri Saara Metso sanoo.
Sairaus on yleisempi naisilla kuin miehillä. Hypotyreoosin riskiä lisäävät muun muassa ikä ja muut autoimmuunisairaudet, suvussa esiintyvät kilpirauhasen toimintahäiriöt, kilpirauhasen leikkaus sekä kaulan alueen sädehoito.
Myös jodin liian vähäinen saanti voi altistaa kilpirauhasen vajaatoiminnalle, mutta Suomessa jodin puutteesta johtuva hypotyreoosi on harvinainen, koska meillä jodia lisätään suolaan ja elintarvikkeisiin.
Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet ovat usein epäspesifisiä – samanlaisia oireita ilmenee muissakin somaattisissa ja psyykkisissä sairauksissa. Tavallisia oireita ja löydöksiä ovat väsymys, kuiva iho, turvotus, palelu, muisti- ja kuukautishäiriöt, lapsettomuus, korkea kolesteroli ja anemia.
Suosituksen mukaan epäily kilpirauhasen vajaatoiminnasta voi syntyä oireiden perusteella, mutta diagnoosin tulee perustua laboratoriotutkimuksiin. Niistä tärkeimmät ovat tyreoideaa stimuloiva hormoni eli tyreotropiini (TSH) ja vapaa tyroksiini (T4-V).
Ensisijaisena hoitona tyroksiini – yhdistelmähoitoa voidaan harkita huolellisen selvityksen jälkeen
Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidon tavoitteena on potilaan oireettomuus sekä TSH-arvon saaminen viitealueelle. Ensisijaisena hoitona käytetään kilpirauhashormonia eli tyroksiinia. Hoitoa ei tule aloittaa, jos kilpirauhaskokeet ovat viitealueella, vaikka potilaalla olisi kilpirauhasen vajaatoimintaan sopivia oireita, kuten ylipainoa tai väsymystä.
”Yksi lähtökohta suosituksen tekemiselle oli potilaiden kokema tyytymättömyys hoitoon ja hoitotuloksiin. Syyt ovat moninaiset ja vaihtelevat yksilöllisesti. Suositus tarjoaa kattavat ja strukturoidut ohjeet näiden tilanteiden ratkaisemiseksi,” Metso kertoo.
Kilpirauhasen vajaatoiminta vaatii säännöllistä seurantaa, koska tyroksiinin annostarve voi muuttua. Liian suuri tai pieni annos lisää sairastuvuutta ja kuolleisuutta. Lisäksi työikäinen saattaa tarvita tukea työkyvyn ylläpitämisessä, koska hypotyreoosipotilailla on suurentunut sairauspoissaolojen ja työkyvyttömyyseläkkeelle joutumisen riski.
”Jos potilas ei koe voivansa hyvin asianmukaisesti toteutetusta tyroksiinihoidosta huolimatta, tilannetta selvitellään vastaanotolla ja huomioidaan oireiden erotusdiagnostiset vaihtoehdot, potilaan asianmukainen informointi sekä vertaistuen tarve,” Saara Metso summaa.
Endokrinologian erikoislääkäri tai kilpirauhassairauksien hoitoon perehtynyt sisätautilääkäri voi suunnitella hoitokokeilun synteettisen levotyroksiinin (T4) ja liotyroniinin (T3) yhdistelmähoidolla, mikäli potilaalla on oireita viitealueella olevasta TSH-arvosta huolimatta ja muiden sairauksien, lääkkeiden, elämäntilanteen ja elintapojen vaikutukset oireisiin on tutkittu.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Saara Metsotyöryhmän puheenjohtaja, ylilääkäri, endokrinologian poliklinikka
On parhaiten tavoitettavissa:
2.11. klo 12.15-13.15 ja 17-18
3.11. klo 11.40-12.40 ja 15.50-18
Jorma Komulainenpäätoimittaja, Käypä hoitoLääkäriseura Duodecim
Puh:050 591 2526jorma.komulainen@duodecim.fiMinna HietakangasviestintäpäällikköLääkäriseura Duodecim
Puh:040 557 9676minna.hietakangas@duodecim.fiLinkit
Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on Suomen suurin tieteellinen yhdistys, joka kehittää lääkärin ammattitaitoa ja käytännön työtä täydennyskoulutuksen, julkaisujen ja tutkimusapurahojen avulla.
Käypä hoito -suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia. Suosituksia laaditaan lääkäreille, terveydenhuollon ammattihenkilöstölle ja kansalaisille hoitopäätösten pohjaksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Duodecim
Ammenna uutuuskirjoistamme tasapainoisen elämän eväitä25.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Kustannus Oy Duodecimin tulevat tietokirjat tarjoavat voimavaroja tasapainon löytämiseen eri elämäntilanteissa. Psykologi Katja Myllyviidan uutuuskirja rakentaa tietä kohti turvallisia ihmissuhteita.
Rasvamaksan ja diabeteksen yhteyden selvittäjä Hannele Yki-Järvinen sai Matti Äyräpää -palkinnon10.4.2025 15:15:00 EEST | Tiedote
Yki-Järvinen on kansainvälisesti arvostettu tutkijalääkäri, jonka alkuperäishavainnot rasvamaksataudin ja tyypin 2 diabeteksen alalla ovat mullistaneet potilaiden hoidon ja terveyden.
”Asenteet aivorappeumasairauksia kohtaan ovat muuttumassa,” sanoo Nuori tutkija -palkittu Eino Solje10.4.2025 15:00:00 EEST | Tiedote
Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on myöntänyt Nuoren tutkijan palkinnon 34-vuotiaalle apulaisprofessori Eino Soljelle. Hän johtaa ryhmää, joka tutkii varhain alkavia muistisairauksia monesta eri näkökulmasta. Tutkijan työssä Soljelle erityisiä hetkiä ovat ne, jolloin syntyy aavistus merkittävästä löydöksestä.
Duodecimin Seuraava potilas -podcast tekee terveystarkastuksen Suomen terveydenhuollolle3.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Joko kuuntelulistallasi on Duodecimin Seuraava potilas -podcast? Kunta- ja aluevaalit ovat kohta ovella – ja podcastimme tekee terveystarkastuksen koko Suomen terveydenhuollolle.
MEDIAKUTSU Terveys, luonto ja talous – miten sovitamme ne yhteen kestävällä tavalla?20.3.2025 07:01:00 EET | Kutsu
Miten sovittaa yhteen kestävällä tavalla terveys, luonto ja talous? Olet lämpimästi tervetullut Duodecimin ja Apollonian Äyräpää-symposiumiin, jossa kuulet kiinnostavimmat puheenvuorot kestävästä terveydenhuollosta juuri nyt.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme