Duodecim

Kollegiaalisesta toiminnasta ja opetuksesta palkittu Juha Grönroos: ”Jokainen kohtaaminen nuorten kanssa tuo virtaa myös minulle"

Jaa

Turunmaan Duodecim-seuran 3500 euron arvoinen tunnustuspalkinto myönnettiin Turun Lääketiedepäivien avajaisissa kirurgian professori, ylilääkäri Juha Grönroosille, joka tunnetaan työhönsä sitoutuneena, innostavana opettajana ja ohjaajana.

Juha Grönroosin rintakuva.
Grönroos käyttää runsaasti aikaansa lääketieteen opiskelijoiden hyväksi ja edistänyt sukupolvien ja erikoisalojen rajat ylittävää kollegiaalisuutta.

Kirurgian professori ja kirurgian oppiaineen esihenkilö Juha Grönroos Turun yliopistosta on ehtinyt opettamaan 26 opetusvuotensa aikana useita tuhansia tulevia lääkäreitä ja yli sataa tulevaa kirurgia. Hän toimii myös ylilääkärinä Turun yliopistollisen keskussairaalan vatsaelinkirurgian ja urologian tulosryhmässä. Hän on aloittanut työuransa Tyksissä vuonna 1989 ja toiminut laaja-alaisesti esihenkilönä jo 20 vuotta.

Grönroosin tuottelias ura tutkijana on poikinut yli 200 tieteellistä artikkelia. Sen ohella hän on toiminut useiden kymmenien väitöskirjaoppilaiden ohjaajana, vastaväittäjänä tai esitarkastajana. Hän kertoo intoa riittävän edelleen:

”Olen yhtä innostunut kuin silloin alussa – jokainen kohtaaminen nuorten kanssa tuo kosolti virtaa myös minulle!”

Monipuolinen osaaminen ei ole jäänyt huomiotta. Grönroos on palkittu vatsatautien tutkimuksen ja hoidon kehittämisestä ja hänet on kutsuttu maailman 60 kirurgivaikuttajan joukkoon International Surgical Groupiin (ISG).

Ystävällinen ja innostava profession esimerkki nuorille kollegoille

Grönroos kerää tunnustusta erityisesti kollegiaalisuutta vahvistavasta toiminnastaan ja sitoutumisestaan opetukseen. Hän osallistuu aktiivisesti nuorten lääkärien ja kandidaattien koulutukseen, toimien ystävällisenä ja innostavana profession esimerkkinä nuorille kollegoille, palkinnon perusteluissa todetaan.

”Innostavana opettajana toimiminen on omassa työtehtävässäni kovin helppoa, kun saan toimia unelma-ammatissani, kirurgian professorina. Joka päivä kohtaan ja opetan erittäin motivoituneita lääketieteen opiskelijoita, erikoistuvia lääkäreitä ja väitöskirjaoppilaita, jotka omalla osaamisellaan, tiedonjanollaan ja uteliaisuudellaan haastavat myös minua, ei vain kirurgiassa vaan koko lääketieteessä,” Grönroos kertoo.

Kymmenen vuotta Turun yliopiston professorina toiminut Grönroos on tällä hetkellä kirurgian oppiaineen vastuuprofessori. Hän on toiminut 4 vuoden ajan Turun lääketieteenkandidaattiseuran Wanhimpana käyttäen runsaasti aikaansa lääketieteen opiskelijoiden hyväksi ja edistänyt sukupolvi- ja erikoisalarajat ylittävää kollegiaalisuutta.

”Kun tulee palkituksi kollegiaalisuudesta, on se varmasti parasta, mitä lääkäri voi kokea. Olen hyvin otettu ja kiitollinen, ja selvää on, että tämä on arvokkain työelämäpalkintoni”, Grönroos kommentoi.

Lisäksi palkinnon perusteluissa kiitellään Grönroosin roolia turkulaisen lääketieteen tutkimuksen aseman edistäjänä: professori Paulina Salmisen ja Juha Grönroosin johdolla tehty umpilisäketulehdusta käsittelevä ensimmäinen APPAC (Appendicitis Acuta) -tutkimus (2015) palkittiin 2010-luvun JAMA (Journal of the American Medical Association) -lehden julkaisuista kaikkein vaikuttavimpana eurooppalaisena julkaisuna kliinisen lääketieteen alalla ja kirurgian alalla globaalistikin.

Juha Grönroos

  • Lääketieteen lisensiaatti 1986, lääketieteen tohtori 1990 ja kirurgian dosentti 1996 Turun yliopisto
  • Kirurgian erikoislääkäri 1993 ja gastroenterologisen kirurgian erikoislääkäri 1996 Turun yliopisto
  • Esihenkilönä Tyksin/TY:n kirurgialla 20 vuotta, kirurgian professori ja kirurgian oppiaineen esihenkilö vuodesta 2018
  • Turun lääketieteenkandidaattiseuran Wanhin 2018–2022
  • Yli 200 tieteellistä artikkelia sekä ohjannut 11 väitöskirjaa. Toimi toisena ohjaajana Suomen Lääkärilehden valitsemassa vuoden 2021 parhaassa lääketieteen alan väitöskirjassa Suomessa
  • Toinen keskeisimmistä APPAC-tutkimusryhmän perustajajäsenistä ja tärkeimpien APPAC-julkaisujen viimeinen kirjoittaja
  • Vuodesta 2007 Suomen edustaja pohjoismaisessa endoskooppisen kirurgian kehittämis- ja yhteistyötoimikunnassa (ANDRE), jossa ollut laatimassa eurooppalaisia suosituksia endoskooppisen kirurgian indikaatioista ja toimenpidetekniikoista
  • Kutsuttu ISG:hen, maailman 60 kirurgivaikuttajan joukkoon.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha GrönroosKirurgian professori ja kirurgian oppiaineen esihenkilö, ylilääkäri

Tavoitettavissa su 5.11. saakka, lomalla 6.–14.11.

Puh:0405888580juha.gronroos@tyks.fi

Kuvat

Juha Grönroosin rintakuva.
Grönroos käyttää runsaasti aikaansa lääketieteen opiskelijoiden hyväksi ja edistänyt sukupolvien ja erikoisalojen rajat ylittävää kollegiaalisuutta.
Lataa

Linkit

Duodecim

Suomalainen Lääkäriseura Duodecim on Suomen suurin tieteellinen yhdistys. Tehtävämme on tuottaa tieteestä terveyttä. Vahvistamme tutkitun tiedon käyttöä yhteiskunnallisessa päätöksenteossa ja kehitämme lääkärien ammattitaitoa. Kustannus Oy Duodecim tarjoaa lääkäreille ja terveydenhuollon ammattilaisille monipuoliset välineet arjen työhön.

Kolme lääkäriä kävelee käytävällä lintuperspektiivistä kuvattuna.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Duodecim

Uudeksi Käypä hoito -päätoimittajaksi valittu Raija Sipilä: ”Toivon, että suosituksia käytetään entistä enemmän hyvinvointialueiden kehittämiseen”24.1.2024 13:00:00 EET | Tiedote

Lääkäriseura Duodecimin Käypä hoito -toimitus saa uuden päätoimittajan Raija Sipilästä, joka aloittaa uudessa pestissä 1.7.2024. Terveydenhuollon 100 vaikuttajaa -listalle kahdesti valittu Sipilä muistuttaa, että näyttöön perustuvien hoitosuositusten toteutumiseen tarvitaan aktiivista käyttöönottoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye