Espoo vahvistaa päiväkotien johtamisen resursseja – käyttöön uusi apulaisjohtajamalli
Espoon varhaiskasvatukseen on perustettu tänä syksynä uusi päiväkodin apulaisjohtajan rooli, jonka tarkoituksena on tukea varhaiskasvatuksen johtamista. Uudistuksella tavoitellaan päiväkodin johtajien työkuorman purkamista. Samalla pyritään edistämään sitä, että varhaiskasvatuksen arki toimii ja työ sujuu, kun resurssit hyvään johtamiseen paranevat.

Espoon varhaiskasvatuksessa on tehty tänä syksynä useita eri toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on tukea varhaiskasvatusyksiköiden johtamista eri tavoin. Konkreettisesti toimenpiteet ovat näkyneet useiden uusien työntekijöiden palkkaamisena, mutta samalla tehdään myös rakenteellista ja hallinnollista kehittämistä.
Uudistuksilla pyritään siihen, että johtamisen resurssit varhaiskasvatusyksiköissä vahvistuvat, jolloin henkilöstö saa työlleen riittävän tuen ja arki varhaiskasvatuksessa sujuu entistä paremmin.
Espoossa varhaiskasvatusyksiköiden johtajien työkuormaan ja johtamisen vahvistamiseen onkin lähdetty rohkeasti etsimään ratkaisuja.
”Varhaiskasvatuksessa on maanlaajuinen pula henkilöstöstä, mutta se ei saa estää meitä kartoittamasta uusia keinoja kehittää työtä ja helpottaa työtaakkaa. Kun johtamiseen saadaan lisäresursseja, siitä hyötyy koko työyhteisö”, kertoo suomenkielisen varhaiskasvatuksen johtaja Virpi Mattila.
Alkusyksystä suomenkieliseen varhaiskasvatukseen Espoossa palkattiin jo viisi uutta toimistosihteeriä, 20 uutta lastenhoitajaa varahenkilöiksi ja 18 määräaikaista päiväkotiapulaista. Lisäksi lokakuussa on aloittanut neljä varhaiskasvatusyksikön apulaisjohtajaa. Ruotsinkieliseen varhaiskasvatukseen on tulossa kaksi varhaiskasvatusyksikön apulaisjohtajaa ensi vuoden alusta. Määräaikaisia päiväkotiapulaisia ruotsinkielisellä puolella työskentelee 15.
Apulaisjohtajista ja toimistosihteereistä tukea yksikönjohtajan vaativaan työhön
Apulaisjohtajan rooli on täysin uudenlainen johtamistehtävä varhaiskasvatuksessa. Uusilla apulaisjohtajilla ei ole vastuullaan omaa lapsiryhmää, jolloin he pystyvät antamaan täyden panoksensa yksikön johtamiseen ja hallinnolliseen työhön ilman, että se on pois pedagogiikasta ja lasten parissa toimimisesta.
”Varhaiskasvatuksen johtaminen on muuttunut aiempaa vaativammaksi ja lapsimäärät kasvaneet. Henkilöstöltä saadun palautteen perusteella hyvä johtaminen on kuitenkin tärkeä edellytys laadukkaan varhaiskasvatuksen toteuttamiselle ja henkilöstön työhyvinvoinnille”, Espoon kasvun ja oppimisen toimialan johtaja Harri Rinta-aho perustelee uudistusta.
Johtamista halutaan Espoossa tukea, sillä varhaiskasvatusyksikön johtajan tehtävä on nykyisellään kuormittava ja hallinnollisen työn määrä on viime vuosina lisääntynyt.
Uutta apulaisjohtajamallia kehitetään ja siitä kerätään kokemuksia, jonka jälkeen tavoitteena on vähitellen lisätä apulaisjohtajien määrää. Varhaiskasvatusyksiköiden johtajien hallinnollisen työn kuormaa huojentamaan on suomenkielisellä puolella palkattu elokuussa myös viisi uutta toimistosihteeriä. Aiemmin päiväkotien käytössä ei ole ollut sihteeriapua.
Viime vuonna kaupunki korotti päiväkotien johtajien palkkoja, sillä palkkaus oli jäänyt jälkeen tehtävien vaativuuden kehityksestä. Viime vuonna otettiin käyttöön osassa päiväkodeista myös kannustuslisä.
Varajohtajien työtä kehitetään ja resursseja työhön lisätään
Useimmissa varhaiskasvatusyksiköissä Espoossa on tällä hetkellä käytössä varajohtajamalli, jossa varajohtaja toimii hallinnollisten tehtävien ohella myös lapsiryhmässä.
”Koska apulaisjohtajamallin käyttöönotto on hidasta, eikä kaikkiin yksiköihin heti saada apulaisjohtajaa, myös nykyisten varajohtajien työtä kehitetään. Varajohtajat tekevätkin yksiköissä todella tärkeää työtä, jolla on suuri merkitys”, kertoo Mattila.
”Varajohtajien mahdollisuuksia keskittyä johtamisen tukemiseen parannetaan. Tätä varten olemme palkanneet 20 uutta lastenhoitajaa, joiden tarkoituksena on sijaistaa varajohtajia lapsiryhmässä, jotta varajohtajan työpanosta vapautuu hallinnolliseen työhön”, Mattila kuvaa.
Päiväkotiapulaiset auttavat arjen askareissa
Espoon suomenkieliseen varhaiskasvatukseen on palkattu syksyllä myös yhteensä 18 määräaikaista päiväkotiapulaista. Ruotsinkielisessä varhaiskasvatuksessa määräaikaisia apulaisia työskentelee 15.
Päiväkotien arki sujuu jouhevammin, kun on henkilökuntaa, joka muun muassa huoltaa ulkovaatteita ja siistii tiloja sillä aikaa, kun pedagoginen henkilöstö keskittyy lapsiin. Päiväkotiapulaiset voivat auttaa tarvittaessa myös lasten kanssa toimimisessa.
Lue aiemmin tehdyistä varhaiskasvatuksen arkea tukevista toimenpiteistä lisää verkkosivuiltamme
Espoo korottaa päiväkodin johtajien palkkoja
Espoo ottaa käyttöön henkilöstön kannustuslisän osassa päiväkodeista
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Virpi Mattilavarhaiskasvatuksen johtajaEspoon kaupunki / Suomenkielisen varhaiskasvatuksen tulosyksikkö
Puh:09 816 23300virpi.mattila@espoo.fiBarbro Högströmdirektör för Svenska bildningstjänsterEsbo stad / Resultatenheten Svenska bildningstjänster
Puh:+358 50 351 1497barbro.hogstrom@espoo.fiMuut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad
Kaupunginhallitus sai selvityksen alueellisista erityisluokista12.5.2025 18:06:04 EEST | Tiedote
Kaupunginhallitus sai selvityksen alueellisista erityisluokista ja päätti, että kasvun ja oppimisen lautakunnan päätökset pysyvät voimassa.
Viimeinen iso yleisötapahtuma Keran halleilla 14.6. – ohjelmassa mm. Windows95man, kärrysauna ja kisailua.12.5.2025 12:30:13 EEST | Tiedote
Espoossa sijaitsevien Keran Hallien toiminta päättyy tänä kesänä. End of an (K)ERA -läksiäisjuhla kokoaa lauantaina 14.6. Hallien toimijat järjestämään näköistään ohjelmaa ja antamaan Halleille arvoisensa päätöksen. Koko päivälle levittäytyvästä ohjelmakattauksesta löytyy taatusti jokaiselle jotain, ja illan kruunaa Windows95manin DJ-keikka. Tapahtuma on maksuton ja kaikille avoin.
Tiedote kasvun ja oppimisen lautakunnan kokouksesta 7.5.20257.5.2025 21:31:18 EEST | Tiedote
Kasvun ja oppimisen lautakunta hyväksyi Keltaperhon päiväkodin tarveselvityksen. Lautakunta hyväksyi myös Lähderannan koulun tarveselvityksen. Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti, että kasvun ja oppimisen toimiala luovuttaa Matinkylän monitoimitalossa sijaitsevan teatterisalin sekä siihen liittyvän lämpiön hallintaoikeuden kulttuurilautakunnan hallintaan. Lautakunta hyväksyi esitetyt opiskelijoille annettavan tuen muutoksiin liittyvät tarkennukset Espoon kaupungin lukiokoulutuksen opetussuunnitelmaan. Lautakunta hyväksyi periaatteet huoltajien kanssa tehtävälle yhteistyölle Espoon kaupungin lukioissa.
Tilastot ja tutkimukset -kuukausitiedote toukokuu 20257.5.2025 16:58:57 EEST | Tiedote
Toimintaympäristön tila Espoossa 2025 -tietopaketti on julkaistu espoo.fi-sivuilla. Espoon väkiluku oli maaliskuun 2025 lopussa ennakkotietojen mukaan 322 180. Pitkäaikaistyöttömien määrä lähestyy korona-ajan huippua.
Alberga centrum får ett nytt utseende norr om banan7.5.2025 08:35:35 EEST | Pressmeddelande
Framtidens byggande som grundar sig på den internationella idétävlingen om Alberga formar stadsmiljön norr om banan avsevärt. Det trivsamma grönskande och trygga gångnätet kring centrumområdet förenar i framtiden centrumområdet via Gransbacken ända till idrottsparken. Hela Alberga centrumområde blir en sammanhängande stadsmiljö när däckkonstruktionen över banan förenar centrumen på båda sidorna om banan med varandra.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme