Kainuun ELY-keskus

Kainuun ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen perustellun päätelmän Kajaanin Luolakankaan tuulivoimahankkeen YVA-selostuksesta

Jaa

Kainuun ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen perustellun päätelmän Kajaanin kaupungin alueelle (Vuolijoki) suunnitteilla olevan Luolakankaan tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta.

Tuuliturbiineja pilvisellä taivaalla. Tämä on valokuva valkoisista, kolmisiipisistä tuuliturbiineista, jotka erottuvat sinisestä, valkoisen ja harmaan pilven peittämästä taivaasta. Tuuliturbiinit ovat etualalla ja taivas taustalla.
Yhteysviranomainen pitää Kajaanin Luolakankaan tuulivoimahankkeen vaikutusten arviointia pääosin riittävänä, mutta jatkosuunnittelussa on kuitenkin tarve lisäselvityksille lajistosta ja ekologisista yhteyksistä. Kuva: Kainuun ELY-keskus.

Pohjan Voima Oy suunnittelee Luolakankaan alueelle enintään 7 tuulivoimalan suuruista tuulivoimapuistoa. Voimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 300 metriä ja yksikköteho 6–14 MW. 

Hankealue sijaitsee Kajaanin kaupungin alueella (Vuolijoella) noin 4,5 kilometrin etäisyydelle Otanmäen taajamasta ja noin 32 kilometriä Kajaanin keskustasta lounaaseen. Hankealueelta on matkaa Vieremän kuntarajalle noin 4,7 kilometriä, Pyhännän rajalle noin 5,3 kilometriä ja Sonkajärven rajalle noin kuusi kilometriä.  

Tuulivoimapuisto liitetään olemassa olevaan voimajohtoon, joka halkaisee tuulivoimapuiston hankealueen tai tuulivoimapuisto liitetään sähköverkkoon uudella 110 kV -voimajohdolla, joka rakennetaan olemassa olevien 110 kV -voimajohtojen rinnalle, niiden itäpuolelle. Liittymispisteenä on Fingridin Vuolijoen sähköasema. Uuden voimajohdon pituus on noin 10,4 kilometriä. 

Kainuun ELY-keskus esittää yhteysviranomaisen perustellussa päätelmässä näkemyksensä YVA-selostuksen riittävyydestä ja laadusta sekä hankkeen merkittävistä ympäristövaikutuksista. Perusteltuun päätelmään sisältyy yhteenveto selostuksesta annetuista lausunnoista ja mielipiteistä.  

Luolakankaan hankkeen YVA-selostus on ollut nähtävillä kesä-syyskuussa. Arviointiselostuksesta jätettiin yhteysviranomaiselle 17 lausuntoa ja 3 mielipidettä. Saaduissa lausunnoissa painotettiin hankkeen vaikutuksia muun muassa linnustoon, suteen ja metsäpeuraan. Lausunnoissa korostuu myös ekologisen verkoston riittävä huomiointi arvioinnissa sekä yhteisvaikutukset.  

Osallisten mielipiteissä korostui huoli hankkeen melu- maisemavaikutuksista sekä lähistölle suunnitteilla olevien muiden tuulivoimahankkeiden yhteisvaikutuksista. Hankealueella olevien kylien pelätään jäävän tuulivoimahankkeiden keskelle. Hankkeella koetaan olevan merkittäviä viihtyvyyttä heikentäviä vaikutuksia. Mielipiteissä nousi myös esille hankkeen kielteiset vaikutukset luontoon. Tuulivoimahankkeiden koetaan pirstovan luonnon ympäristöä ja heikentävän erämaisia alueita. Osallisten mielestä hankkeella on vaikutuksia myös eläinlajistoon ja hankealueen virkistyskäyttöön. Mielipiteet tukevat vahvasti VE0 valintaa eli hanketta ei toteuteta.  

Perustellussa päätelmässä yhteysviranomainen toteaa, että vaikka vaikutusten arviointi perustuukin pääasiassa riittäviin tietoihin ja maastoselvityksiin, hankkeen jatkosuunnittelussa on kuitenkin tarpeellista täydentää lisäselvityksiin perustuvia arviointeja erityisesti lajistoon ja ekologisiin yhteyksiin liittyen. Hankkeen jatkosuunnittelussa huomiota on erityisesti kiinnitettävä myös hankkeiden yhteisvaikutuksiin, jotka kohdistuvat niin luonnonympäristöön, eläinlajistoon kuin myös hankealueen vaikutusalueella asuviin ihmisiin.  

Yhteysviranomaisen mielestä on tärkeää, että hankkeesta johtuville kielteisille vaikutuksille altistuvia ihmisiä kuullaan hankkeen jatkosuunnittelun aikana ja mielipiteet otetaan huomioon. Yhteysviranomaisen mielestä se edistää hankkeen sosiaalista hyväksyttävyyttä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

YVA-menettelyn yhteysviranomainen
Kainuun ELY-keskus

luonnonsuojeluasiantuntija Jouko Saastamoinen
P. 0295 023 889, jouko.saastamoinen@ely-keskus.fi

Linkit

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Pk-yritysbarometri: Kainuun yritysten epävarmuus jatkuu - arviot tulevaisuudesta ovat synkkiä ja kasvuhalukkuus ennätysalhaista13.2.2024 09:05:00 EET | Tiedote

Pk-yritysbarometri 1/2024 on julkaistu. Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö tekevät kaksi kertaa vuodessa Pk-yritysbarometrin, joka kuvaa pienten ja keskisuurten yritysten toimintaa ja taloudellista toimintaympäristöä. Raportissa tarkastellaan pk-yritysten suhdanneodotuksia ja kehitystä, kasvua ja uusiutumista, kansainvälistymistä, kehittymistä sekä investointeja ja rahoitustilannetta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye