Schildts & Söderströms

Victor von Hellens får lyrikpriset Den dansande björnen

Dela

Victor von Hellens vinner priset för diktsamlingen Onkalo.  Han är den första finlandssvensken på 15 år som vinner lyrikpriset.

Urvalsjuryns motivering:

Victor von Hellens diktsamling Onkalo river sönder hjärtat tyst och ömt – det är poesi som förtvinar, förmultnar in i marken, dekomposterar.

Onkalo är en högt nutida manifestation av klimatångest som ställer frågorna som tynger på hela mänsklighetens axlar idag - kommer jorden att bli obeboelig på grund av klimatförändring? Vad kommer vi att lämna kvar för de kommande generationerna? Kommer det alls att finnas några kommande generationer?

Poesin är cinematisk med starka drag av storytelling. Stål täcks av rost och sedan smälter mossa, natur och teknologi ihop, de sista människorna är bara skadade djur som drar sig tillbaka för att slicka såren. Utan nåd ställer von Hellens oss framför den existentiella fruktan hos en art som riskerar att utrotas.”

Lyrikpriset Den dansande björnen är ett pris som Yle grundade år 1993 som en protest mot att Finlandiapriset gick in för att enbart fokusera på romaner. Priset delades ut för första gången år 1994. Idag är det föreningen Tanssiva karhu som delar ut priset.

Finlandssvenska poeter som vunnit priset:

Catharina Gripenberg, 2008

Peter Mickwitz, 2005

Mårten Westö, 1999

Bo Carpelan, 1996

Eva-Stina Byggmästar, 1995

Sagt om Onkalo

"von Hellens forslar skickligt sitt sprängstoff djupt under huden."

Freja Rudels, Åbo Underrättelser

"Det är en omskakande bok om allt som kan gå fel i moderniteten och med oss själva, skriven med en underton av sorg över den mänskliga kapacitet till skönhet, liv och mening som inte kunnat förverkligas som den borde."

Anna Möller-Sibelius, Vasabladet

"Onkalo är en dystopisk diktsamling där Victor von Hellens på ett enkelt, rakt och chosefritt språk förmår skapa spänning och sprickor i en berättelse som andas såväl mörker och uppgivenhet som stillhet och sinnesro - mitt i stormens öga."

Marit Lindqvist, Svenska Yle

Kontakter

Bilder

Foto: Emilia Pennanen
Foto: Emilia Pennanen
Ladda ned bild
Omslag: Fredrik Bäck
Omslag: Fredrik Bäck
Ladda ned bild
Foto: Schildts & Söderströms
Foto: Schildts & Söderströms
Ladda ned bild
Foto: Emilia Pennanen
Foto: Emilia Pennanen
Ladda ned bild
Foto: Emilia Pennanen
Foto: Emilia Pennanen
Ladda ned bild

Länkar

Följ Schildts & Söderströms

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schildts & Söderströms

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye