Keski-Pohjanmaan työllisyysalueen muodostaminen ministeriöiden käsittelyyn
Keski-Pohjanmaan kaupungit ja kunnat ovat toimittaneet työvoimapalveluiden järjestämisvastuuta koskevat ilmoituksensa määräaikaan 31.10.2023 mennessä työ- ja elinkeinoministeriöön. Kaikki Keski-Pohjanmaan kaupunkien ja kuntien valtuustot ovat hyväksyneet Keski-Pohjanmaan työllisyysalueen muodostamiseen liittyvän järjestämissuunnitelman ja Kokkolan kaupungin toimimisen työllisyysalueen vastuukuntana. Alueen kaupunkien ja kuntien yhteisesti neuvotteleman sopimuksen hyväksyivät Halsuan, Kannuksen, Kokkolan Perhon ja Vetelin kaupungin- ja kunnanvaltuustot. Tieto työllisyysalueen muodostumisesta saadaan aikaisintaan 27.11.2023 ja viimeistään 29.2.2024 mennessä.
Keski-Pohjanmaalla TE-palveluiden uudistusta on maaliskuusta 2023 lähtien valmistellut Kokkolan seudun työllisyyden kuntakokeilun laajennettu yhteistyöelin. Laajennettu yhteistyöelin koostuu Keski-Pohjanmaan kuntien (Halsua, Kannus, Kaustinen, Kokkola, Lestijärvi, Perho, Toholampi, Veteli), Kaustisen seutukunnan, Keski-Pohjanmaan liiton, Pohjanmaan TE-toimiston, Pohjanmaan ELY-keskuksen ja Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soiten nimeämistä edustajista.
Laajennetun yhteistyöelimen esityksen ja alueen kaupungin- ja kunnanhallituksien hyväksynnän pohjalta Keski-Pohjanmaalla on valmisteltu koko maakunnan (Halsua, Kannus, Kaustinen, Kokkola, Lestijärvi, Perho, Toholampi, Veteli) kokoista työllisyysaluetta vastuukuntamallilla. Keski-Pohjanmaan työllisyysalueen vastuukuntana toimii Kokkolan kaupunki, jolle järjestämisvastuu siirretään. Maakunnan kokoinen työllisyysalue täyttää sille asetetut kriteerit työvoiman määrästä, maatieteellisestä yhtenäisyydestä ja keskuskaupungin sisältymisestä alueeseen.
Keski-Pohjanmaalla vastuukuntamalliin liittyvää sopimusta on valmisteltu keväästä 2023 lähtien yhteistyössä Keski-Pohjanmaan kaikkien kuntien ja kaupunkien sekä Kaustisen seutukunnan kesken. Sopimuksen mukaan muodostetaan yhteinen toimielin (yhteislautakunta). Työllisyyslautakunnan tehtävänä on tuottaa palveluja ja huolehtia järjestettävien palveluiden ja muiden toimenpiteiden yhdenvertaisesta saatavuudesta, tarpeen, määrän ja laadun määrittelemisestä, tuottamistavasta, tuottamisen valvonnasta sekä viranomaiselle kuuluvan toimivallan käyttämisestä. Työllisyyslautakunta voidaan perustaa vasta, kun työllisyysalue on vahvistettu.
Keski-Pohjanmaan työllisyysalueen työllisyyslautakunnan jäsenten määrä perustuu kuntien työvoiman määrään. Jokaisesta kunnasta on yksi edustaja jokaista alkavaa 5000 työllistä (18-64 v.) kohden. Perustettavassa työllisyyslautakunnassa tulee olemaan 12 jäsentä, joista 5 edustaa Kokkolan kaupunkia ja 7 muita sopimuksessa mukana olevia kuntia. Työllisyyslautakunta päättää siitä, miten lähipalvelut käytännössä toteutetaan.
Sopimus on mahdollistava ja aikaa kestävä
Yhteisesti neuvoteltu vastuukuntasopimus perustuu Kuntaliiton malliin ja lain kirjauksiin. Sen tarkoituksena on, että kunnat uusina työvoimaviranomaisina sopivat tärkeimmistä asioista. Sopimuksesta on pyritty tekemään mahdollistava ja aikaa kestävä, sillä sen muuttaminen vaatii alueen kaikkien jäsenkuntien valtuustojen hyväksynnän.
Lestijärven, Kaustisen ja Toholammin kunnanvaltuustoissa peräänkuulutettiin viranomaistehtävien tuottamista myös jäsenkunnissa. Vastuukuntasopimus sisältää jo Kuntaliiton suosituksen mukaisen kirjauksen, joka antaa työllisyyslautakunnalle mahdollisuuden tehdä kuntien kanssa sopimuksia työllisyysalueen viranomaistehtävien ja kuntien työllisyyspalveluiden yhteensovittamisesta. Kuntalain puitteissa on mahdollista perustaa myös yhteisiä virkoja.
Kunnan tai seutukunnan omat työllisyyspalvelut voivat jatkaa toimintaansa työllisyysalueen ohella, mutta niiden ja työllisyysalueen viranomaistehtävien välisestä työnjaosta tulee laatia kuntalain mukaiset sopimukset joko yhteisistä viroista tai viranomaistehtävien siirtämisestä toisen viranomaisen hoidettavaksi.
Vuoden 2025 alussa kaikki TE-toimiston nykyiset yrityspalvelut ja henkilöasiakkaiden palvelut sekä työvoimapalvelujen henkilöstö siirtyy liikkeenluovutuksella valtiolta vastuukunnalle eli Kokkolan kaupungille. Siirto koskee ainoastaan TE-toimistossa, ELY-keskuksella tai KEHA-keskuksella työskenteleviä henkilöitä.
Työ- ja elinkeino- ja valtiovarainministeriö käsittelevät yhdessä kuntien työvoimapalveluiden järjestämisvastuuta koskevat ilmoitukset sekä poikkeuslupahakemukset työllisyysalueiden muodostamisesta. Tavoiteaikataulun mukaan tieto selvistä työllisyysalueista ilmoitetaan 27.11.2023.
Työ- ja elinkeinoministeriö käynnistää tarvittaessa menettelyn työllisyysalueen muodostamiseksi. Tällöin työllisyysalue muodostetaan valtioneuvoston päätöksellä. Näissä tapauksissa päätösesitysluonnokset saadaan myös marraskuun lopulla. Asianosaisilla kunnilla on aikaa kommentoida päätösesitysluonnoksia helmikuun 2024 alkuun asti. Valtioneuvosto tekee päätökset työllisyysalueista 29.2.2024.
Yhteyshenkilöt
Hallintoasiantuntija Mikko Nikkilä mikko.nikkila@kokkola.fi, 044 780 9228
Työllisyyspäällikkö Sanna-Mari Levijoki sanna-mari.levijoki@kokkola.fi, 044 780 9086
Tietoja julkaisijasta
Kokkola. Meillä on laajempi horisontti
Kokkolan kaupunki on Keski-Pohjanmaan kaksikielinen maakuntakeskus, jossa asukkaita on noin 48.000. Kokkolan elinkeinoelämän veturi on kansainvälisestikin merkittävä kemianteollisuuden keskittymä, jota täydentävät Suomen suurin raideliikenne- ja panamaxsatama sekä monipuolinen yritystoimijoiden verkosto. Myös monipuoliset tapahtumat, matkailu ja loma-asuminen tuovat kaupunkiin kävijöitä.
Kuningas Kustaa II Aadolf perusti Kokkolan kaupungin 400 vuotta sitten Pohjanlahden rannalle. Meri on tuonut mukanaan vahvat kaupan ja logistiikan perinteet merenkulusta ja laivanrakennuksesta teollisuuteen ja sivistykseen. Sijainti meren ja lentoyhteyksien äärellä, pääradan ja E8-tien varrella varmistaa niin ihmisten, tavaroiden kuin ideoidenkin liikkuvuuden.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kokkolan kaupunki
Lagändringar träder i kraft i augusti – Karleby uppdaterar skolornas ordningsregler gällande mobiltelefonanvändning25.6.2025 09:31:42 EEST | Pressmeddelande
Den 1 augusti 2025 träder en lagändring i kraft i hela Finland där det föreskrivs hur eleverna får använda sina mobila enheter under skoldagen. Med mobila enheter avses bl.a. smarttelefoner och surfplattor.
Lakimuutokset voimaan elokuussa – Kokkola päivittää koulujen järjestyssääntöjä mobiililaitteiden käytön osalta25.6.2025 09:31:42 EEST | Tiedote
Koko Suomessa tulee 1.8.2025 voimaan lakimuutos, joka määrää siitä, miten oppilaat saavat koulupäivän aikana käyttää mobiililaitteitaan. Mobiililaitteilla tarkoitetaan muun muassa älypuhelimia ja tabletteja.
Kungen flyttas för att renoveras23.6.2025 13:37:10 EEST | Pressmeddelande
Träskulpturen av kung Gustav II Adolf som finns i Engelska parken i Karleby kommer att flyttas 30.6.2025 för att bli renoverad.
Kuningas siirtyy kunnostettavaksi23.6.2025 13:37:10 EEST | Tiedote
Kokkolan Englanninpuistossa sijaitseva kuningas Kustaa II Aadolfia kuvaava puuveistos siirretään kunnostettavaksi 30.6.2025.
Stadstrafiken förnyas i juli18.6.2025 12:08:15 EEST | Pressmeddelande
BYSSEs rutter och tidtabeller förnyas i juli när Dahl-Linjetrafik börjar trafikera stadstrafiken i Karleby. I juli kör bussarna enligt sommartidtabellen, och alla rutter tas i bruk när skolorna börjar i augusti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme